fbpx
Velkovics Vilmos az EchoTV-ben korábban.

Zavaros válaszokat adott a HírTV főszerkesztője, amikor a trollhívásos hamisítási botrányról kérdeztük

Miután egy telefonszám lebuktatta a Fidesz-közeli HírTV a Taníték Mozgalmat besározni próbáló hamisítását, a Media1 megkérdezte a portálunk Facebook-oldalán nem először felbukkanó Velkovics Vilmos újságírót, a HírTV főszerkesztőjét a történtekről. Nagyon furcsa válaszokat kaptunk, mellyel Velkovics nem hogy eloszlatta a gyanút a televízió hamisítási ügyével kapcsolatban, hanem inkább még gyanúsabbá tette, sőt egy másik trollkodási ügy is előkerült.

Mint arról a hvg.hu nyomán a Media1 is beszámolt szerdán, Törley Katalin, az elfogadhatóbb oktatási körülményekért és a tanárok jobb anyagi megbecsüléséért küzdő Tanítanék Mozgalom tagja, az egyik elbocsátott pedagógus szerint a HírTV egyik riportjának állításával szemben nem a Taníték Mozgalom bármely tagja beszélt azon a hangfelvételen, amellyel a kormánypárti KESMA-hoz tartozó televíziós csatorna a mozgalmat megpróbálta besározni. A riportban ugyancsak hírbe hozott ellenzéki képviselő, Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is azt állította, trollhívás történt, vagyis a csatorna trükközhetett.

Korábbi hírünk óta két érdekes fejlemény is történt: az egyik, hogy a témával kapcsolatos hírünk alatt megjelent hozzászólóként Velkovics Vilmos, a HírTV főszerkesztője, aki Gajdics Ottó tartalomigazgatói posztról való leváltása óta a televízió műsorainak tartalmaiért a legmagasabb szinten felel. Velkovics először megpróbálta védeni a történteket. Azt írta:

„Tordai a saját szájával mondta, amit mondott… Mindegy hogy valós, vagy kamu »tanítanék«-os egyénnek mondta! Karigeri is beszélgetett már »Klicskóval«”

Később a Media1 kérdésére, hogy igazak-e azok a szakmai körökben terjedő információk, hogy ő (mármint Velkovics) adhatta ki az utasítást Tordai felhívására egy HírTV-s munkatársnak, illetve tudott-e a hívásról, és helyénvalónak tartja-e az alkalmazott módszert, kitérő jellegű választ adott. Ennyit írt:

„és Vlagyimir Klicskonak is hogy hívja fel Karácsony Gergelyt 🙂 ”

A Hír TV főszerkesztője ezzel arra az ügyre céloz, amikor ismeretlen szélhámosok a budapesti főpolgármestert Ukrajna fővárosa, Kijev főpolgármesterének nevében hívták fel. Velkovics tehát nem tagadta, hogy tudott a Tordai Bencét érintő trollhívásról, igaz, nem is erősítette meg, hogy így történt, majd még magára, illetve az általa vezetett csatornára vonta a gyanút egy másik gyanús ügyben is.

Amikor ezek után a Media1 ismét rákérdezett Velkovicsnál, hogy akkor tehát cáfolja-e, vagy megerősíti, hogy az ő engedélyével, netán az ő utasítására történt a trollhívás, Velkovics mindössze ennyit felelt:

„Jó munkát, szép napot! 🙂 :)”

Velkovics tehát nem tagadta, igaz, nem is erősítette meg, hogy a HírTV-től érkezett a trollhívás, és hogy köze van az ügyhöz, hanem egyszerűen terelni próbált a témáról.

Velkovics Vilmos újságíró, a HírTV főszerkesztője válaszol Szalay Dánielnek, a Media1 főszerkesztőjének lapunk Facebook-oldalán
Velkovics Vilmos újságíró, a HírTV főszerkesztője válaszol Szalay Dánielnek, a Media1 főszerkesztőjének (jelen hír szerzőjének) lapunk Facebook-oldalán

Egyébként Velkovics a HírTV mellett az oktatási szférában is érintett, hiszen a kormánypárti megszállás alá vont Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanáraként is ismert 2021 óta. Facebook-oldalán is ír a trollkodási ügyről, méghozzá ezt:

„Nagy a hiszti a HÍrTV lebuktató anyaga után. Megrendelt cikkek tucatjaiban próbálják elterelni a figyelmet a lényegről. De tegyük csak fel a kérdést: mi a cikibb T.Bence számára? Az, hogy kiderült: tanácsokkal vezeti a politikától független tüntetések sötét erdejében a Tanítanék Mozgalmat, vagy hogy olyan analfabéta, aki egy vadidegennek pártja legtitkosabb dolgairól is nyíltan beszél? Fekete-Győr András felkötheti a textilt a „ki-a-legtehetségtelenebb-a-magyar-baloldalon” versenyben… 🤣🤣🤣”

A HírTV-hez és a Magyar Honvédséghez köthető telefonszámról érkezett a trollhívás Tordai Bencéhez

Az ügy másik fejleménye, hogy a trollhívással célba vett Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a  Facebook-oldalán közzétette, hogy nyilvános adatbázisok segítségével kiderítették, hogy a telefonszám, amiről hívták, hogy lejárassák a Taníték Mozgalmat, a Magyar Honvédség egyik alezredesének a nevén van, akinek lánya, F. Boglárka a HírTV riportereként dolgozik. A párbeszédes politikus jelezte, vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben a honvédelmi miniszternél, illetve a MÚOSZ Etikai Bizottságához fordulnak a történtek miatt, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) segítségét is kérik az átverés miatt.

Az ügy előzményeiről itt írtunk.

Trollos trükközéssel vádolja a HírTV-t a Tanítanék Mozgalom egy hangfelvétel kapcsán (FRISSÍTVE!)

Újabb cenzúra történt a Közmédiánál

Nagy beismerést tett Gajdics Ottó, a HírTV volt tartalomigazgatója, a Szabad Föld főszerkesztője

Apáti Bence szerint nem felmondás, hogy úgy döntött, nem dolgozik tovább a HírTV képernyőseként, emellett nem egy nőtől, hanem egy férfitól kellett bocsánatot kérnie az „Alíz úrról” szóló megalázó publicisztika miatt

Elhallgatta a HírTV, hogy az általuk bemutatott, a tiltakozásokat ellenző tanár a Fidesz budaörsi elnöke is, aki 800 ezerért ad PR-tanácsokat az Eurolexnek

További híreinkért kattintson ide! Megtalál minket Facebookon is. Kérheti híreinket már Telegramon is.

Borító: Velkovics Vilmos az EchoTV-ben korábban. Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások