fbpx
A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Margit híd budai pesti hídfőjénél 2022. július 12-én.

Csak elvétve foglalkozott a kormánypárti média a kata módosítása elleni tüntetéssel, pedig a jobboldali újságírókat is érzékenyen érintik a változások

Körkép arról, hogy hogyan (nem) számoltak be a kormánypárti online portálok az újságírókat is érintő ügyben lezajlott keddi demonstrációkról.

Mint arról beszámoltunk, kedd délután gyorsított tempóban elfogadta a katás vállalkozókat nagyon kedvezőtlenül érintő megszorító intézkedéseket az Országgyűlés. A megszorítások miatt bajba kerülnek azok, akik cégek számára végeztek vállalkozói tevékenységeket, ezt ugyanis már az ősztől nem tehetik majd meg.

Még a törvény erőltetett tempóban történő elfogadása előtt délelőtt 10 órakor demonstráció kezdődött a változások ellen a Kossuth téren, a tüntetők pedig ezt követően a Margit hídra vonultak, és elfoglalták azt.

Azonban, ahogyan néhány nappal korábban a forint mélyrepülése, úgy ez a tiltakozás sem feltétlenül érte el a kormánypárti sajtó ingerküszöbét, legfeljebb csak később, már a saját narratíva megtalálását követően. Kivételek azonban ezúttal is akadtak. A gyűjtéshez a hvg.hu írását használtuk fel, a Media1 tapasztalataival kiegészítve.

Így viszonyultak a témához a kormánypárti portálok

  • Origo: dél körül a portál Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő állítólagos „150 millió forintos álomvillájáról” írt, míg délután 5 óra magasságában már egy, „A baloldalon veszélyes és őrült ötletekből nincs hiány” című anyag szerepelt vezető helyen, alatta pedig – semlegesen –, hogy „Elfogadta az Országgyűlés a kata átalakítását”. A demonstrációról szóló hírekért egy kicsit le kellett görgetni, és ott már szembesülhetett is az olvasó egy „Tüntetés Budapesten” című hírrel. Alatta pedig érkezett is a megfejtés: „Azok a baloldali képviselők szervezik most a tüntetést, akiken ha múlik, nem lett volna kata”.
  • Magyar Nemzet: dél magasságában az volt a vezető hír, hogy Abe Sindzó volt japán miniszterelnököt feltehetőleg bosszúból ölték meg, 5 órával később pedig már arról értekeztek kiemelt helyen, hogy „Karácsony Gergely ismét bizonyította kétszínűségét”, mert míg a kormánypárti lap szerint a Budaházy György melletti tüntetéskor büntetőjogi felelősséget emlegetett a főpolgármester, a mostani eseményeknél a tüntetők mellé állt. Ez alatt már egy publicisztika is született a témában Pilhál Tamás tollából, „Van jó és rossz hídblokád, bizony!” címmel.
  • A közmédiás Híradó.hu címlapján délben kiemelten szerepelt, hogy „Ma érkezik a megemelt nyugdíj, két utalás várható”, majd egy idő elteltével a „fokozódó migránshelyzet” szerepelt kiemelt helyen. A tüntetésről is írnak, igaz, csak a jobb hasábban, elrejtve Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának azon nyilatkozata alá, melyben a módosítás „pozitívumait” hangsúlyozta.
  • Ahogyan a forint gyengülésénél, úgy ezúttal is kivételt képez az állami hírügynökség, az MTI, mely részletesen beszámolt az eseményekről, sőt, helyszíni tudósítója is volt a tüntetők között. Később képeket is publikáltak a demonstrációról.
  • A PestiSrácok már dél körül is kiemelten foglalkozott a tüntetéssel, és délután 5 óra körül is volt a címlapon egy ezzel foglalkozó anyag, igaz, nem túl elnézőek a demonstrálókkal: „Balos politikusok és pár száz tüntető igyekszik megbénítani Budapestet a kata-szabályok szigorítása miatt” címmel számoltak be a történtekről. Pedig Huth Gergely főszerkesztő már a KATA korábbi, tavalyi kedvezőtlen módosításakor is nagyon szomorú volt, és arra panaszkodott a Media1-nek, ez milyen súlyos pénzügyi problémákat okozott a szerkesztőségének. Még gyűjtést is szerveztek akkoriban.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Margit híd budai pesti hídfőjénél 2022. július 12-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások