fbpx
Forint, euró bankjegyek.

Nem nagyon érdekli a kormánypárti médiumokat a forint súlyos leértékelődése

Akadt ugyan kivétel is, de még a 416-os euróárfolyamot követő napon is csak elvétve lehetett találkozni a forint újabb történelmi mélypontra esésével.

Két nappal ezelőtt, szerda délután gyakorlatilag a földbe állt a magyar fizetőeszköz: volt olyan időszak, amikor egy euróért 416 forintot kellett adni. Jól példázta a helyzetet az rtl.hu cikke, melynek szerzője annak megírása alatt is néhányszor kénytelen volt módosítani az írásán, mert akkorákat zuhant az árfolyam. A forint, mely ezzel újabb történelmi mélypontjára értékelődött le, gyakorlatilag az egyik legrosszabbul teljesítő deviza az elmúlt időszakban.

És hogy mindezt hogyan tálalta a kormánypárti média?

Leginkább sehogy.

Akadt azért kivétel a hvg.hu szerdai, a nagy zuhanáskor készített gyűjtése és a Media1 tapasztalatai szerint.

Így foglalkoztak az üggyel az ismertebb kormánypárti kötődésű portálok

  • Origo: A KESMA lapjának fejlécében rendkívüli hírben szerepelt Dimitrij Medvegyev orosz elnöki tanácsadó Telegram-bejegyzése arról, hogy Európának elege van az ukrán menekültekből. Versenyben volt még az ország sorsát jelentősen befolyásoló történet Fekete-Győr András (Momentum) botladozásairól, illetve „Hazudnak a románok” és „Pucéran ült ki a teraszra a gigamellű bombázó”. Forint-euró árfolyamról szóló írásnak nyomát sem találták. A Media1 tapasztalatai szerint mindez csütörtökön délelőtt sem volt másképp.
  • Magyar Nemzet: a címlapon a migrációval foglalkoztak, itt is megjelent Fekete-Győr András, de az olvasók azt is megtudhatták, hogy „Aranyat ér most a stabilitás”, ugyanis a magyar államadósság kétszer nagyobb mértékben csökken a következő évben az uniós átlagnál. A forint-euró árfolyamról nem volt elérhető a címlapon hír. Csütörtök délelőtt a jegybank kamatemelése azonban már két hírben is szerepel a címlapon, igaz, határozottan sokat kellett görgetni érte, ugyanis nem kiemelt helyen voltak elérhetők.
  • Közmédia: az MTI szerdán 14:09-kor adta ki az első hírt „Tovább gyengült, új mélyponton a forint árfolyama” címmel, de később a történelmi, 416-os mélypontról is beszámoltak. 3 friss fotót is feltöltöttek különböző pénzváltókról. Eközben a Hirado.hu portálon az volt a vezető hír, hogy „Tiszta energiának minősül a földgáz és az atomenergia”, ezt a hírt pedig Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője a baloldal ideológiavezérelt, öngyilkos zöldítésére tett kísérlete elleni győzelemként értékelte. A címlapon több hír volt még az orosz–ukrán helyzetről, az MSZP-haláltusáját elemző cikkekig, de a forint mélyrepüléséről mintha megfeledkeztek volna. Tegnap, csütörtökön és ma, pénteken a címlapon a „forint” címszóra keresve pontosan 0 találattal találkozhatunk. Az MNB kamatemeléséről szóló szóló hír is csak eléggé eldugva jelent meg.
  • PestiSrácok: ők szerdán az MTI hírét átvették, igaz, esetükben sem volt vezető anyag. A jegybank kamatemelése ugyanakkor kiemelt helyen szerepelt a címlap tetején.

Hasonló volt a helyzet a januárban kirobbant Völner–Schadl-botrány kapcsán is.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások