fbpx
Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője a HírTV Sajtóklubjában

Visszafelé sült el az Orbán-kormány fegyvere, lövés érte a kormánypárti PestiSrácok lábát

Huth Gergely, a kormányközeli PestiSrácok főszerkesztője azt mondta a Media1-nek, olvasói adományokból próbálják átvészelni az őket is nagyon hátrányosan érintő idei jelentős adóemelést, mely a világjárvány ellenére kivett csak a lapkiadó büdzséjéből több tízmillió forintot. Korábban a lapnál még tarhálásnak nevezték, ha valaki pénzt gyűjt.

Ha valaki látogatja a PestiSrácok oldalát, feltűnhetett neki egy nemrégiben megjelent adományfelhívás, mellyel a kormánypárti lap pénzt próbál kérni olvasóitól az Oikosz Alapítványon keresztül. Ez már csak azért is érdekes, hiszen a PestiSrácok az egyik leginkább közpénzekkel kitömött, kék állami hirdetésekben bővelkedő jobboldali, baráti lapnak számít: minapi ottjártunkkor is állami hirdetésekkel találkoztunk az oldalon.

A Media1 az adománygyűjtés kapcsán telefonon beszélt Huth Gergely főszerkesztővel, aki a gyűjtést azzal indokolta, hogy jelentős ütést kaptak idén azzal, hogy 2021 elején hatályba lépett az a tavaly elfogadott törvénymódosítás, ami miatt egy viszonylag alacsony összeghatár felett nem tudnak a szerzőiknek és egyéb közreműködőiknek számla alapján honoráriumot fizetni, amennyiben az érintettek katások, azt ugyanis 40 százalékos különadóval sújtja a törvény, lényegében azt feltételezve, hogy ez illegális kifizetés.

Több tízmilliós mínuszok a PestiSrácoknál, és ebben még nincs benne a Pesti TV

Huth szavai szerint a KATA-val kapcsolatos új szabályozás hatására csak a pestisracok.hu-nál több tízmillió forint adófizetési többletköltségük keletkezett és ebben még nincs benne a Pesti TV. Ugyanis kénytelenek a szerzőiket munkavállalóként foglalkoztatni, márpedig az élő munkára rakodó adóteher még úgyis jóval többe kerül, hogy választhatják az újságírók és az egyéb szellemi tevékenységet végzők az EKHO (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) nevű adónemet, mely egyébként nem nyújt többet, hiszen minimális nyugdíj és egészségbiztosítás tartozik hozzá, hasonlóan a KATA szerinti adózáshoz. Az ekhós munkabér költsége azonban még így is jóval magasabb ahhoz képest, mintha katás vállalkozóként kiállítanák a számlájukat a szerzők a Pestisrácoknak, mint tették ezt mostanáig.

Huth Gergely azt mondta, a kormány lényegében kivezette a KATA-t a média szektorban, legalábbis olyan feltételeket támasztott, hogy az már nem, vagy csak egy nagyon szűk rétegnek érje meg. „A KATA a szellemi körökben egy legális és nagyon kedvező adózási forma volt, műsorok közreműködőinél, szerzőknél egyaránt, mi is éltünk vele” – említette.

A kormány baráti lábat is eltalált

A Media1 kérdésére, hogy akkor most ezek szerint az Orbán-kormány a KATA-változással a hozzá közelálló sajtótermék lábát is eltalálta, Huth azt mondta, ez a probléma nem csak őket érinti, hanem más médiacégeket is. Arra, hogy annak idején miért nem bírálták érdemben a lapjukban a KATA-változást, ahogyan azt megtették a független lapok, a főszerkesztő azt mondta, ha a kollégáinak szándékában állt volna bírálni az adóváltozást, ennek nem lett volna akadálya.

Arra, hogy a jobboldali sajtóban, köztük a PestiSrácok oldalán is meglehetősen negatívan szoktak fogalmazni, ha valaki adományt gyűjt, „tarhálásként” szokták emlegetni (például tarhálóként emlegették a HírTV-től távozókat a G-nap után, akik közül volt, aki elfogadott adományt, de a Telex létrehozóit is tarhálóként említették, de a 444-et is nevezték már tarhálónak), Huth azt mondta, egyes szerzőik időnként szabadszájúak, őket nem korlátozzák az önkifejezésben, a HírTV-től távozókat pedig azért említették ilyen kifejezéssel, mert vitáik vannak azokkal, akik a G-nap után „szembefordultak a kormánnyal és a saját múltjukkal”, de ettől még tényleg az a helyzet, hogy az olvasóknak is be kell látniuk, hogy hozzá kell járulniuk a megnövekedett költségekhez.

A bővülő jobboldali médiatér miatt többeknek kell osztozkodni a pénzeken

Huth Gergely azt is mondta, bővül a jobboldali médiatér, ami szerinte örvendetes dolog, de van egy olyan kellemetlen mellékhatása, hogy a bevételeik, megrendeléseik mértéke összességében nem növekszik, tehát ugyanazért a tortáért versengenek többen, ezért a jelenlegi körülmények között a PestiSrácok akkor finanszírozható tovább, ha sikerül nagyobb összegű adományt összegyűjteni az olvasóktól.

Huth hozzátette, volt már gyűjtésre példa, máskor is több ügyet támogattak már az olvasók, dokumentumfilmek elkészítését, gyakornoki programot alapítványon keresztül, úgyhogy reménykednek benne, hogy ez most is összejön.

Még nem tudni, le kell-e valamit állítani

Arra, hogy mi van, ha ezúttal nem jön össze sok pénz, mi történik, le kell-e állítaniuk valamit, a PS főszerkesztője azt mondta, ez egy új helyzet, nyilván nem örülnének neki, majd Huth Gergely utalt a Századvég felmérésére, ami alapján a Pestisrácok.hu a második legkedveltebb, legerősebb brand a jobboldali internetes médiatérben az Origo után. „Reméljük, hogy ez azért megtalálja a befektetői, támogatói oldalon is a kellő érdeklődést” – jegyezte meg Huth.

Huth hozzátette, el akarják kerülni, hogy valamit le kelljen állítani, azonban látják a számokat, és nagyon jó, hogy a gazdaság számos területén komoly adócsökkentések voltak,

„de azért ténykérdés, hogy a szellemi munkakörökben előszeretettel alkalmazták a katás adózási formát a szerződött vállalkozóknál, és azzal, hogy ez a lehetőség lényegében megszűnt, a szerződéseket át kellett alakítani munkavállalói szerződésekké, ami 40 százalékos pluszköltség minimum”.

Huth hozzátette, sokan remélték, hogy a kormány a járványhelyzetre tekintettel elhalasztja a KATA szigorítását, de ez nem történt meg, januártól életbe léptek a változások, és eközben az EKHO-adózást nem tették vonzóbbá.

„Azért a nem kevés befizetett adóért, ha már ez az olcsó adózás megszűnt, legalább kínálhatna többet az állam, de sajnos ezt sem sikerült elérni egyelőre” – mondta Huth a Media1-nek, tőle meglehetősen szokatlanul nem a Gyurcsány-Bajnai, hanem az Orbán-kormányt bírálva.

Az adószakértők előre szóltak a KATA-val kapcsolatban

A KATA szigorításról a Media1 korábban többször is foglalkozott, például itt, itt és itt,valamint itt. Ezenkívül visszahallgathatja a Ruszin Zsolttal, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete alelnökével a Media1 műsorában tavaly júliusban sugárzott interjúnkat is, melyben a szakértő arról beszélt, hogy a kormány saját lábon lövi magát a KATA adózás szigorításával, azzal többet árt a magyar gazdaságnak, mint használ.

Az idei évtől életbe léptetett szigorítás lényege az volt, hogy katásként 3 millió forint, egyazon vállalkozástól érkező éves árbevétel felett 40 százalékos különadót kell fizetni a havi kata összegén felül, kivéve, ha valaki a számlát állami szervezetnek állítja ki, ezt ugyanis nem sújtja különadóval az állam. Különadót vetettek ki arra is, ha valaki külföldi cégnek, például a Google-nek számláz.

A törvényt sok bírálat érte, a Fidesz mégis átvitte azt a parlamenten, majd Áder János köztársasági elnök is aláírta.

Frissítés

Fizetési gondok a PestiSrácoknál

A Media1 megtudta, hogy pénzügyi nehézségek miatt nem tudta kifizetni munkatársai egy részét a Pesti TV határidőre májusban. Erről részletesen egy különálló hírben számoltunk be.

Még több hír található a Media1.hu-n! Iratozzon fel a Media1 hírlevelére, kövessen bennünket Facebookon is, valamint támogassa a Media1 működését működési hozzájárulással.

Borító: Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője a HírTV-ben korábban.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások