fbpx
Országház, Magyar Parlament

Elfogadta a katások százezreit megszorongató intézkedéseket az Országgyűlés

Hiába tiltakozott ellene az ellenzék, fejezte ki nemtetszését számos szakmai szervezet és vonultak utcára ellene tüntetők, a fideszes képviselők kedden máris elfogadták a katás vállalkozókat nagyon kedvezőtlenül érintő megszorító intézkedéseket.

Pár órás rövid vita után 120 igennel, 57 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta az Országgyűlés nem sokkal ezelőtt azt a hétfőn benyújtott, a kata adónem (azaz a kisadózó vállalkozók tételes adója) szabályainak jelentős változásáról szóló törvényt, ami miatt a katás vállalkozók a jövőben csak magánszemélyek számára állíthatnak ki számlákat.

Szakértők szerint a változások legalább 300 ezer katást érintenek. Ők a jövőben nem tudnak cégek számára számlákat kiállítani. Ráadásul a változások már szeptembertől hatályba lépnek.

A változások nagyon rosszul érintik a virtuális asszisztenseket,  az újságírókat, szerkesztőket, külsős programozókat, webmestereket, ügyvédeket, de például a katás könyvelőket és a házmestereket, társasházi gondnokokat, katás takarítókat, futárokat is. Mivel ezek a vállalkozók vagy felhagynak munkájukkal, vagy kénytelenek lesznek egy kedvezőtlenebb, magasabb adóteherrel járó adózási formát választani az eddigi tételes adónem helyett, ami megnöveli a könyveléssel kapcsolatos adminisztrációjukat is, így esetükben a kata eltörlése várhatóan tovább növeli majd az amúgy is rendkívül magas, két számjegyű inflációt Magyarországon, hiszen a vállalkozók várhatóan megpróbálják érvényesíteni a megrendelők felé a megnövekvő adóterheiket.

Tiltakozott a KATA törvény változásai ellen az IVSZ –- Szövetség a Digitális Gazdaságért, az ellenzék, vállalkozók és a  Minősített Könyvelők Egyesülete is megdöbbenését fejezte ki. Ma több helyen Budapesten, a Kossuth téren, a Margit-hídon és az Erzsébet-hídon tömegdemonstráció volt a katások nehéz helyzetbe kerülése miatt még a törvény elfogadását megelőzően.

A változásokat a fideszes képviselők társadalmi konzultáció nélkül, gyorsított tempóban fogadták el.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító:  Ladányi András / Media1

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások