fbpx
Facebook, Meta.

Tarolnak a kormánypárti költések a Facebook és a Google hirdetési rendszerében

Nagy a kormánypárti fölény.

Ismét összesítette a 444 az elmúlt hét közösségi médiás költéseit a Facebook Hirdetéstára nyomán.

Tömören: mindent visz a Fidesz.

Természetesen a részletek is érdekesek, miszerint a 12. héten – hasonlóan az előzőhöz – ismét egy ellenzéki oldalra, az Erősítőre költötték a legtöbbet, egészen pontosan több mint 35,5 millió forintot.

A Megafon „véleményvezérei” azonban együtt erősebbek voltak, főleg, ha az Aktuális nevezetű oldalt is beleszámoljuk.

A hirdetőket vizsgálva változatlanul nagy a fideszes fölény, egy hét leforgása alatt a Megafonra és az Aktuálisra együtt 80 millió forint ment el, és a Mediaworks is elköltött 52 millió forintot.

Az elmúlt héten a Facebookon az ellenzék mellett 152, míg a kormány mellett 236 millió forint hirdetési pénz költöttek el.

A kormány, a Megafon és a Fidesz együtt már 2,5 milliárd forint felett

A 444 összesítette a 2019 április óta elköltött pénzeket is (azóta lehet követni az összegeket), és ebben is stabilan vezet a Megafon, mely az Aktuálissal együtt már 1,2 milliárd forintot hirdetett el a platformon. A második helyen a Fidesz áll (767 millió), melyet Magyarország Kormánya (551 millió) követ.

Átlépte a negyedmilliárdos határt a Mediaworks is, mindezidáig összesen 261 millió forintot költöttek el hirdetésekre.

Ez a helyzet a Google-nél

A portál ránézett a Google-nél elköltött összegek heti összesítésére is; ezekkel főleg a YouTube-videók előtti hirdetések formájában lehet találkozni.

Tapasztalataik szerint itt jóval kevesebbet költenek.

2021 január eleje óta a Google adatai szerint a Fidesz legalább 107 millió forintot költött el, ami az Aktuálissal és a Megafonnal együtt már 150 millió forintra duzzad. A listán felbukkant a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is, 1 millió 530 ezer forinttal.

A politikai kategóriákra bontva ugyanazt az arányeltolódást lehet megfigyelni, mint ami a Facebookon is tapasztalható: a kormány mellett már összesen 157 milliót költöttek, míg az ellenzéki összefogás mellett 60-at.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások