fbpx
Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarország miniszterelnök-jelöltje az M1 tévécsatorna vendégeként 2022.03.16-án 7:55-kor elmondja beszédét

Fellebbez a közmédia a kamunak bizonyuló tudósítás kapcsán, így a választásokig már nem kell helyreigazítást közölnie Márki-Zay Péterről

Hiába nyert pert első fokon az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az M1 Híradóban a szájába adott állítások miatt az MTVA ellen, az állami tévé április 3-ig már biztosan nem közöl helyreigazítást.

Mint arról a Media1 is beszámolt, hétfőn elsőfokon pert veszített az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) és a 888.hu portált működtető Fidesz-közeli Mediaworks is, mert olyan kijelentéseket tulajdonítottak Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnöknek tudósításaikban, amelyeket a politikus az ítélet szerint nem mondott – magyarán az érintett médiumok valótlanságokat közöltek, hírt hamisítottak.

Korábban a Gondola.hu internetes portál, amely szintén lehozta az állításokat, már helyreigazítást közölt az ügyben még mielőtt sor került volna az ellenük is indított sajtóperre, tehát beismerték, hogy valótlanságot írtak MZP egy kiszombori lakossági fórumon elhangzott beszéde kapcsán.

A 888 / Mediaworks jogi képviselője el sem ment a tegnapi bírósági tárgyalásra, az MTVA jogásza azonban elment, de nem tudta igazolni az M1 Híradóban elhangzottak valóságtartalmát, vagyis nem tudták megmutatni, hogy Márki-Zay Péter, hol és mikor mondott olyat, amit a Híradóban január 12-én idéztek tőle. A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint helyreigazítást kell közölniük, amely így hangzik:

„2022. január 12. napján a Híradó című műsorunk Leépítene vidéken Márki-Zay című hírblokkjában valótlanul híreszteltük, hogy dr. Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert és tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat”.

Hétfő este az MTI-n keresztül azonban tudatta az MTVA, hogy élnek a fellebbezés lehetőségével, majd az állami hírügynökségen keresztül is megismételték a bíróságon egyelőre kamunak bizonyuló állítást. Mint írják:

„a közmédia kitart álláspontja mellett és kellően megalapozottnak tekinti, hogy Márki-Zay Péter és a mögötte álló baloldali politikusok leépítenék az egészségügyi ellátórendszert és tömegesen záratnának be szülészeti- és sürgősségi osztályokat.”

Mivel a fellebbezésre 15 nap van, majd ezt követően kezdi el a másodfokon eljáró bíróság elemezni a helyzetet, így már biztosan kijelenthető, hogy jövő vasárnapig, április 3-ig, az országgyűlési választások napjáig a köztelevízió nézői már nem találkozhatnak helyreigazítással.

Mint azt megírtuk, a napokban 4 év után most először, 5 perc 0 másodperc időtartamra egy reggeli időpontban beengedte az állami M1 egy élő műsorába Márki-Zay Pétert bemutatkozni– a 300 másodperces beszéde előtt és után, 24 óra alatt összesen legalább 9 alkalommal Orbán Viktor március 15-i beszédét sugározták, vagyis jól láthatóan az állami tévé továbbra sem biztosít azonos feltételeket az ellenzéki és a kormánypárti miniszterelnök-jelölt számára. Emellett az állami televízió gyakorta lejárató jellegű anyagokat közöl az ellenzékről.

Ha nem szeretne lemaradni a híreinkről, feliratkozhat a Media1 Telegram-csatornájára!

További híreket talál a Media1.hu oldalon.

Ott vagyunk Facebookon is.

Borító: Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarország miniszterelnök-jelöltje az M1 tévécsatorna vendégeként 2022.03.16-án 7:55-kor elmondja 300 másodperces beszédét
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások