fbpx
444.hu

A 444 helyreigazítást közölt Bodolai Lászlóról, az Index.hu volt elnökéről

Az Index.hu Zrt. tavaly távozó igazgatósági elnökének és a Magyar Fejlődésért Alapítvány volt kuratóriumi elnökének adott igazat a Kúria abban a felülvizsgálati eljárásban, amellyel a 444 azt próbálta elérni, hogy ne kelljen sajtó-helyreigazítást közölnie az Index tulajdonosváltása kapcsán megjelent egyik írása kapcsán.

Helyreigazítást közölt ma, hétfőn a 444, miután a Kúria friss ítélete helybenhagyta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nyáron született ítéletet, mely megállapította, hogy a Magyar Jeti Zrt.-hez tartozó médium „Most, hogy a NER a nevére vette az Indexet, hallgassuk meg újra, a kormánymédia szerint kinek nem állt érdekében szétverni a lapot”  című írása helyreigazításra szorul.

A legfőbb bírói grémium ítéletének eleget téve a 444.hu-n nem sokkal ezelőtt megjelent helyreigazító közlemény így hangzik:

„A »Most, hogy a NER a nevére vette az Indexet, hallgassuk meg újra, a kormánymédia szerint kinek nem állt érdekében szétverni a lapot« című cikkünkben azt a valós tényt, hogy az Indamedia Network Zrt. – gyakorolva opciós jogát – megszerezte az Index.hu Zrt. részvényeit a Magyar Fejlődésért Alapítványtól, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy Bodolai László átengedte a kiadó részvényeit az Indamedia csoportnak. A valóság azonban az, hogy Bodolai László az opciós jog érvényesítésében nem működött közre.”

A Media1-hez Bodolai László által eljuttatott felülvizsgálati ítélet szerint a helyreigazítás közlésén és a másodfokú ítéletben megfogalmazottakon túl a Kúria 70 ezer forint felülvizsgálati perköltség megfizetésére is kötelezte az internetes oldalt.

Interjú a 168 Órában Bodolai Lászlóval, az Index.hu Zrt. volt elnökével
Interjú a 168 Órában Bodolai Lászlóval, az Index.hu Zrt. volt elnökével idén júniusban

A per lényege

Az Index tavalyi tulajdonosváltása kapcsán a médiában sokat emlegetett Bodolai László ügyvéd, a hírportált korábban tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) volt kuratóriumi elnöke, az Index.hu Zrt. volt igazgatósági elnöke azért perelte be a 444-et, mert a 2020. november 23-án megjelent cikkükben azt állították, hogy »Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője egyébként éppen pár napja mesélte el a Szabad Pécsnek, hogy „volt bizony olyan fideszes politikus, akihez maga Bodolai vitt el engem személyesen, hogy beszéljünk vele. És volt olyan kormányzati ember, akivel kapcsolatban éppen Bodolai kérte azt, hogy beszéljek vele telefonon.”  Az Index.hu-t eddig tulajdonló alapítványt vezető Bodolai László 2017 óta hangoztatta, hogy az ő személye a garancia a lap függetlenségére, de most, 3 hónappal a szerkesztőség felállása után mégis átengedte az anyagilag teljesen kivérzett kiadó részvényeit az Indamediának.«

Bodolai a helyreigazítási kérelmében két kijelentést kifogásolt: egyrészt azt, hogy személyesen vitte volna el a főszerkesztőt egy fideszes politikushoz, másrészt pedig azt, hogy átengedte volna a kiadó részvényeit az Indamedia csoportnak.

A 444 nem tett eleget a helyreigazítási kérelmének, ezért Bodolai a bíróságra vitte az ügyet, ahol első fokon mindkét pontban elutasították a keresetét, mert a bírósági ítélet szerint Bodolai valóban megszervezett egy találkozót Dull Szabolcs főszerkesztőnek Kovács Zoltán államtitkárral, és bár „nem a tevőleges magatartásával valósult meg az Index részvényeknek az Indamedia tulajdonába kerülése”, de tudott az opciós jogról, és az az ő kérésére került a szerződésbe az Index fizetőképtelensége esetére. Bodolai azonban mindkét pontban megfellebbezte az elsőfokú ítéletet, és azt a Fővárosi Ítélőtábla a 2021. július 1-jén kelt másodfokú ítéletében részben megváltoztatta.

Az első pontban, a fideszes politikussal szervezett találkozó ügyében az Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, az indoklás szerint „a találkozó megtörténtét a felperes sem vitatta. Az, hogy ebből a tényből az újságíró vagy az olvasó milyen következtetést von le a helyreigazítás jogintézményén túlmutató kérdés”. A második pont esetében azonban úgy ítélte meg a másodfokú bíróság, hogy a tulajdonjog átszállása tekintetében köztudomásúnak tekinthető tényeket az alperes hamis színben tüntette fel.

A 444 nem értett egyet a másodfokú ítélettel, ezért felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. A Kúria azonban alaposnak találta a másodfokú ítéletet, azt helyben hagyta, így a hírportálnak már nem maradt más lehetősége, mint eleget tenni a jogerős ítéletben foglaltaknak.

A három bíróságot megjárt ügyben egyébként Dull Szabolcsot, a volt főszerkesztőt is meghallgatták tanúként.

P2104821_R — Bodolai versus 444 – A Kúria ítélete by Szalay Dániel on Scribd

Az Index.hu-tól tavaly nyáron bocsátották el Dull Szabolcs főszerkesztőt, aki azóta a Telex társfőszerkesztőjeként dolgozik. Az Indextől történő elbocsátásra nem sokkal azután került sor, hogy az Index.hu-t akkoriban tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt (MFA) hitelező Indamedia fele részben Vaszily Miklós üzletember érdekeltségébe került a KDPN-s Oltyán Józseftől, majd Dull Szabolcs veszélyt jelző állásba kapcsolta át a lap függetlenségi barométerét. Dull elbocsátása után néhány kivételtől eltekintve az Index szinte teljes stábja távozott. Ezt követően egy új szerkesztőség formálódott. Az Index végül tavaly ősszel közvetlenül is Vaszily Miklós tulajdonába került, fele részben. Mindezt az tette lehetővé, hogy sor került a Index.hu Zrt.-re vonatkozó opciós jog lehívására.

Még több hír található a Media1-en. Csatlakozhat hozzánk Facebookon, valamint feliratkozhat napi hírlevelünkre is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások