fbpx
Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke az ATV Egyenes beszéd c. műsorában

Index-balhé: Helyreigazításra kötelezte a 444.hu-t a Fővárosi Ítélőtábla a Bodolai László, az Index.hu Zrt. volt elnöke által indított sajtóperben

A Bodolai László részgyőzelmével záródó ügyben tanúként hallgatták meg Dull Szabolcsot, a Telex társfőszerkesztőjét, az Index volt főszerkesztőjét, és néhány újabb érdekesség is kiderült az Index tavalyi nagy látványos szétrobbanását megelőző időszakról.

Másodfokon végül félig megnyerte sajtóperét Bodolai László ügyvéd a 444 hírportál ellen: az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatva a Fővárosi Ítélőtábla a két kifogásolt állítás közül az egyikben helyreigazítás közzétételére kötelezte a 444.hu oldalt egy, az Index tulajdonosváltásáról szóló, tavaly novemberi cikk miatt – írja az Átlátszó blogja.

Ezeket a 444-es állításokat kifogásolta Bodolai

Az Index tulajdonosváltása kapcsán elhíresült Bodolai László ügyvéd, a hírportált korábban tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) volt kuratóriumi elnöke, az Index.hu Zrt. volt igazgatósági elnöke azért perelte be a 444-et, mert a 2020. november 23-án megjelent cikkükben azt állították, hogy »Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője egyébként éppen pár napja mesélte el a Szabad Pécsnek, hogy „volt bizony olyan fideszes politikus, akihez maga Bodolai vitt el engem személyesen, hogy beszéljünk vele. És volt olyan kormányzati ember, akivel kapcsolatban éppen Bodolai kérte azt, hogy beszéljek vele telefonon.”  Az Index.hu-t eddig tulajdonló alapítványt vezető Bodolai László 2017 óta hangoztatta, hogy az ő személye a garancia a lap függetlenségére, de most, 3 hónappal a szerkesztőség felállása után mégis átengedte az anyagilag teljesen kivérzett kiadó részvényeit az Indamediának.«

Bodolai a helyreigazítási kérelmében két kijelentést kifogásolt: egyrészt azt, hogy személyesen vitte volna el a főszerkesztőt egy fideszes politikushoz, másrészt pedig azt, hogy átengedte volna a kiadó részvényeit az Indamedia csoportnak.

A 444 nem tett eleget a helyreigazítási kérelmének, ezért Bodolai a bíróságra vitte az ügyet, ahol első fokon mindkét pontban elutasították a keresetét, mert a bírósági ítélet szerint Bodolai valóban megszervezett egy találkozót Dull Szabolcs főszerkesztőnek Kovács Zoltán államtitkárral, és bár „nem a tevőleges magatartásával valósult meg az Index részvényeknek az Indamedia tulajdonába kerülése”, de tudott az opciós jogról, és az az ő kérésére került a szerződésbe az Index fizetőképtelensége esetére. Bodolai azonban mindkét pontban megfellebbezte az elsőfokú ítéletet, és azt a Fővárosi Ítélőtábla a 2021. július 1-jén kelt másodfokú ítéletében részben megváltoztatta.

Az első pontban, a fideszes politikussal szervezett találkozó ügyében az Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, az indoklás szerint „a találkozó megtörténtét a felperes sem vitatta. Az, hogy ebből a tényből az újságíró vagy az olvasó milyen következtetést von le a helyreigazítás jogintézményén túlmutató kérdés”. A második pont esetében azonban úgy ítélte meg a másodfokú bíróság, hogy a tulajdonjog átszállása tekintetében köztudomásúnak tekinthető tényeket az alperes hamis színben tüntette fel.

Dull Szabolcs is tanúvallomást tett

Az Átlátszón közzétett tanúvallomás szerint a kifogásolt cikkben interjúalanyként, a sajtóperben pedig tanúként idézett Dull Szabolcs egykori Index-főszerkesztő, jelenlegi Telex-társfőszerkesztő úgy nyilatkozott a helyreigazításra végül nem kötelezett első pont, a fideszes politikussal történt találkozó ügyében, hogy akkori munkáltatója azért szervezett neki találkozót Kovács Zoltán államtitkárral – Bodolai szerint az akkor indexes, ma már szintén telexes Pusztay András lapigazgató javaslatára –, mert korábban az Index járványügyi újságírói megkeresései nem vezettek eredményre, „kizárólag az Indexen megjelenő íráshoz volt szükség erre a találkozóra, az tisztán szakmai volt”, és Dull Szabolcs azt segítségként, „egy pozitív eseményként” fogta fel, amiért szerinte Bodolait „köszönet illeti”.

Dull Szabolcs
Dull Szabolcs, az Index egykori főszerkesztője Fotó: Huszti István

Dull Szabolcs meghallgatása során az is kiderült, hogy „az Index sorsával, illetve ezzel kapcsolatosan a felperes semmilyen politikushoz nem vitte el, sem fideszeshez, sem baloldalihoz”, sőt, „azon kérdésre, hogy beleszólt-e a felperes bármilyen szinten is a szerkesztőség munkájába, azt tudom mondani, hogy nem.”

A fideszes politikussal való találkozót a sajtónyilatkozatában csak azért hozta fel az Indextől kirúgott főszerkesztő, mert Bodolai László az elbocsátása kapcsán egy bejegyzésben arra célzott, hogy ő baloldali politikusokkal beszélt – ahogy abban, ebben sem lát kivetni valót – írja az Átlátszó blogja.

Dull Szabolcsot egy évvel ezelőtt, 2020. július 22-én bocsátották el állásából. Távozását követően az egész szerkesztőség távozott az Indextől. A volt indexesek többsége azóta a Telex néven létrehozott új oldalhoz csatlakozott.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borító: Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások