fbpx
Dull Szabolcs a Media100 díjátadón

A távozó indexeseknek ajánlotta német sajtódíját Dull Szabolcs

A teljes távozó szerkesztőség nevében mondott köszönetet.

Szeptember elején derült ki, hogy Dull Szabolcs, az Index elbocsátott főszerkesztője kapja idén az M100 elnevezésű médiadíjat. A díjat szeptember 17-én Potsdamban, a Raffael Hall of Potsdam’s Orangery Palace-ben adták át. A díjról döntő grémium szolidaritását fejezte ki a 36 éves újságírónak, amiért a testület szerint az alapvető szabadságjogok érdekében fellépett a szerkesztőség autonómiájának védelméért a külső beavatkozási kísérlet ellen.

Dull Szabolcs csütörtökön Facebook-oldalán arról írt: a teljes távozó szerkesztőséget illeti a Media100 német szervezet idei sajtódíja, a nevükben mondott köszönetet, hogy „Európában is felfigyeltek erre a nem mindennapi közös kiállásra a sajtószabadság és a szabad nyilvánosság érdekében”. Beszédének magyar változatát ő és a Telex is teljes terjedelemben közölte egy-egy posztban.

Beszédét azzal kezdte, hogy két hónappal nem gondolta volna, hogy Potsdamba sodorja az élet, két hónapja még az Indexben dolgozott és főszerkesztőként küzdött azért, hogy egyben maradjon és együtt dolgozhasson Magyarország legolvasottabb online újságjának szerkesztősége.

„Két hónappal ezelőtt engem elbocsátottak ennek a szerkesztőségének az éléről, mert nyilvánosan jeleztem, hogy a szerkesztőség veszélyben érzi magát és az újságot. Jeleztem, hogy veszélyt jelent egy újságra, ha ismeretlen okokból kívülről bele akarnak szólni a működésébe. Elbocsátottak, mert világosan jeleztem, hogy szerintem és a szerkesztőség szerint hol van a sajtószabadság határa. Az elbocsátásom egyértelmű határvonal volt a szerkesztőségnek: az összes újságíró felmondott, és szó nélkül otthagyta az újságot, amely nemcsak a munkahelyét, hanem az életének egy fontos részét is jelentette”

– írja Dull, aki szerint „nem akartak túl sokat”, csak tartalmi függetlenséget és  szerkesztőségi integritást, a végsőkig ragaszkodtak ahhoz, hogy senki ne szóljon bele kívülről, miről írnak és kivel dolgoznak. A volt főszerkesztő jelezte, büszke kollégáira, akik bebizonyították, ezek valódi értékeket jelentettek számukra.Hozzátette: ezt követően a magyar kormány sajtója bűnösnek akarta beállítani őt és kollégáit, azt kirúgó főnöke kijelentette,

„hogy Németországban engem szíjon vezettek volna el a rendőrök. Úgy látom, itt, Németországban önök erről mást gondolnak: Potsdamban nem szíjjal, hanem díjjal fogadtak. Köszönöm!”

Kiemelt fotó: M100Colloquium/Twitter

 

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások