fbpx
Az Origo elleni végrehajtási lap

Végrehajtást rendelt el a Fővárosi Törvényszék az Origo szerkesztőségében

Az ügy előzménye, hogy a Fidesz-közeli weblap súlyos hazugságokat közölt a Media1 tulajdonosáról, majd miután az Origo jogerősen elvesztette a Fővárosi Ítélőtáblán az emiatt indított pert, a lap nem tett eleget a bírósági ítéletnek. A végrehajtó akár karhatalmi erővel, rendőrség közreműködésével is rákényszerítheti az Origót a végre nem hajtott bírósági ítélet végrehajtására. A lap egyébként nem tanult vesztes peréből: pénteken Návai Anikó plágiumbotránya kapcsán a korábbi rágalmait megismételte, sőt még rá is tett egy lapáttal.

A Media1 jogi képviseletében közreműködő ügyvédi iroda a mai, pénteki napon vette kézhez a Fővárosi Törvényszék 2021. július 27-én, e hét kedden lajstromozott, majd 29-én, csütörtökön végrehajtási szakaszba léptett végrehajtási lapjának másolatát, melyet a bíróság már át is adott a Végrehajtói Kar számára, azaz érdemi szakba lépett az általunk korábban kezdeményezett végrehajtási eljárás az Origo.hu internetes oldalt működtető vállalkozás, a kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) hálójába tartozó New Wave Media Group Kft. ellen.

Az Origo elleni végrehajtási eljárás bírósági elrendelése
Az Origo elleni végrehajtási eljárás bírósági elrendelése

Mindez azt jelenti, hogy most a bírósági végrehajtó dolga lesz az, hogy érvényre juttassa – ha szükségessé válik, akár karhatalommal– a bíróság hónapokkal ezelőtt megszületett jogerős ítéletét, mely a Media1-ről közölt valótlan állítások helyreigazítására kötelezte az Origót.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Ítélőtábla idén tavasszal (csakúgy mint a HírTV Zrt.-t) helyreigazításra és a teljes perköltség megfizetésére kötelezte a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) internetes lapját, az Origo.hu-t, amiért még tavaly szeptemberben valótlanul Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosának érdekeltségeként írt lapunkról, a Media1-ről. Az Origo kiadója, ignorálva a bíróság jogerős ítéletét, nem közölte a helyreigazítást.

A lapnak 15 napon belül a www.origo.hu internetes sajtótermék kezdőoldalán, 24 órán keresztül, valamint a jogsértő cikk mellett annak elérhetőségéig, de legalább 30 napig az alábbi szöveget kellett volna megjelentetnie még tavaly szeptemberben publikált valótlan tartalmú írásukban:

„Helyreigazítás: A 2020. szeptember 4. napján „Kilenc nappal a főszerkesztő kirúgása előtt megalapították az indexesek azt a céget, amely az új oldalukat létrehozza” címmel megjelent cikkünkben megalapozatlanul állítottuk, hogy a Media1 a 24.hu tulajdonosának, Varga Zoltánnak az érdekeltségébe tartozik.”

A Fővárosi Ítélőtábla 2.Pf.20.007/2021/5 számon hozta meg jogerős ítéletét tavasszal.

A bírósági statisztikák szerint több éve folyamatosan a fővárosi sajtóperek közül a legtöbbet vesztő, Gábor László főszerkesztette internetes oldal korábban több alkalommal is azzal a valótlansággal csapta be olvasótáborát, hogy a Media1 mögött Varga áll, holott ez nem igaz, sőt lapunk számos esetben közölt Varga és a Central Médiacsoport szempontjából kedvezőtlen információkat is.

Nem tanultak a vesztett ügyből, folytatja a rágalomhadjáratot az Origo

Az Origo portál egyébként éppen ma, a Návai Anikó plágiumügyéről szóló cikksorozatunk kapcsán megismételte rágalmait lapunk tulajdonosi hátterével összefüggésben, sőt egyenesen azt állítja, hogy:

„Külön komikuma az esetnek, hogy Návai újabb gyanús ügyeit a Média1 nevezetű blog hozta nyilvánosságra, hogy ezzel is védje a Central Media tulajdonában lévő Nők Lapját. A blog gyakorlatilag a Central Media strómanjaként működik. Ahogy többször megírtuk, a Central mögött pedig Varga Zoltán vörösbáró áll.”

Nem nagyon értjük a logikát, hogy miért adna hírt a Media1 a Central Médiacsoport szempontjából kínos ügyekről Návai Anikó kapcsán, ha mögöttünk valóban Varga Zoltán és a Central Médiacsoport állna: hiszen ebben az esetben épp az lenne logikus, ha a Media1 nem adott volna teret az ügynek olyan kiemelten, mint azt tettük. Ráadásul egyáltalán nem vettük védelmünkbe a Nők Lapját, hanem kiegyensúlyozottan és tárgyilagosan, valamennyi érintett fél megszólalásával, az újságírói szabályok maximális betartásával, független, szuverén lapként számoltunk be a plágiumbotrányról, eddig összesen 6 anyagot szánva a témának.

Logikát, ész érveket persze a Gábor László vezette hírhamisítási botrányokban bővelkedő csapat gondolkodásában nem is nagyon próbálnánk meg keresni.

További hírek és cikkek érhetők el a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és kövessen bennünket hírlevéllel is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások