fbpx
Klubrádió egy autórádión

Indul a Klubrádió és a Médiatanács közti pereskedés

A pereskedés tárgya, hogy tovább üzemelhet-e a Klubrádió a budapesti FM 92,9 MHz-en február 14. után, vagy csak a folyamatban lévő, a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig már aligha lezáruló pályázat során lehet majd esélye visszaszerezni a frekvenciáját.

A Media1 értesülése szerint január 20-án, szerdára tűzte ki a Fővárosi Törvényszék annak a bírósági pernek az első tárgyalását, amelyet a Klubrádió Zrt. azután indított, hogy a kizárólag a kormánypárt által megszavazott tagokból álló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptemberben elutasította a Klubrádió által használt egyetlen rádiós frekvencia, a budapesti FM 92,9 MHz jogosultság meghosszabbítását, a rádiós társaság korábbi, egyszer már szankcionált adminisztratív jogsértéseire hivatkozva.

Az első tárgyalási napon, az úgynevezett perfelvételi tárgyaláson a médiahatóság jogi képviselőjének a bíróságon lehetősége nyílik rá, hogy ismertesse, mi alapján nem hosszabbította meg a grémium a kormánnyal kritikus utolsó rádiók egyikének lejáró jogosultságát, illetve bizonyítási indítványokat nyújthat be. A Klubrádió jogi képviselője is kifejtheti, miért tartja jogsértőnek a Médiatanács határozatát, amellyel elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a kevesebb mint egy hónap múlva lejáró jogosultság meghosszabbítására, és szintén bizonyítási indítványokat tehet.

A Klubrádió az előzetes sajtónyilatkozatok alapján várhatóan azzal érvel majd, hogy a Médiatanács lépése (azaz hogy nem hosszabbította meg a médiaszolgáltató jogosultságát) túlzó volt ahhoz képest, hogy milyen apróbb adminisztratív hibákat követett el a rádió, és néhány táblázat hiányos visszaküldése miatt még nem korlátozható a rádió működése, azaz nincs arányban a rádió működési jogosultságának elvétele azzal, ami történt, és amit már korábban egyébként szankcionált a testület.

Ezzel szemben a hatóság várhatóan azzal érvel majd, hogy a Médiatanácsnak a médiatörvény úgynevezett diszkrecionális, önálló jogkört biztosít, így a testület eldöntheti, kinek hosszabbítja meg a lejáró jogosultságát, és kinek nem, a médiatörvény pedig nem teszi lehetővé a hosszabbítást abban az esetben, ha egy médiaszolgáltató kétszer is azonos típusú hibát vétett működése alatt, legyen az bármilyen kis hiba is.

Az idő szorításában a Klubrádió

Bár a Médiatanács a bírósági eljárást ki sem várva időközben elkezdte megpályáztatni a Klubrádió egyetlen frekvenciáját, a 92,9 MHz-et, nagy esélye van, hogy a per lezárultáig az NMHH felfüggeszti majd a már folyamatban lévő 92,9 MHz pályázati eljárást a per lezárultáig, arra hivatkozva, hogy a per kimenetele befolyásolhatja, hogy egyáltalán odaadható-e a pályázaton meghirdetett frekvencia.

Ha a pályázati eljárás szünetelne, akkor gyakorlatilag esélytelen, hogy február 14-ig, a Klubrádió jogosultságának lejártáig eldőljön, ki kapja a frekvenciát, ráadásul a hosszabbítás elutasításával kapcsolatos pereskedés biztosan nem fog jogerősen február 14-ig lezárulni, így azon a szálon sincsen könnyű helyzetben a Klub.

Könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy a Klubrádió, legalábbis egy átmeneti időre, kénytelen lesz lekapcsolni az eddigi frekvenciáján a sugárzást. Erre az esetleges helyzetre készíti fel mostanában hallgatóit a rádiós cég, amikor a streaming szolgáltatásához kapcsolódóan terheléspróbákat tart, illetve hallgatóit arra tanítja, hogyan lehet használni a netrádiót.

A frekvenciapályázat is elhúzódni látszik

A 92,9 MHz-re vonatkozó, egyelőre még folyamatban lévő médiatanácsi pályázaton három induló is volt, de ott a háromból kettőt, a kormányközeli LBK 2020 Médiaszolgáltató Kft.-t és az ATV Csoport tartozó Spirit FM-et is kizárták, és egyedül a Klubrádiónak van esélye győzelemre, de neki is csak akkor, ha a szükséges hiánypótlásnak eleget tesz. Azt tudni ezenkívül, hogy a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület jogorvoslattal élt a Médiatanáccsal szemben. A kormányközeli LBK 2020 Médiaszolgáltató Kft. vezetőjét, dr. Biró Balázst hiába kérdeztük, mivel nem kívánt válaszolni kérdéseinkre, hogy ők is fellebbeznek-e. Azonban a Spirit FM által benyújtott fellebbezés miatt sem tűnik valószínűnek, hogy február 14-ig döntés szülessen a frekvenciapályázat végeredményéről, pláne, hogy az eljárás egyelőre csak az alaki vizsgálatnál tart, és a Klubrádiónak is először hiánypótlásra lesz szüksége, ha be akar kerülni a pályázat tartalmi részének vizsgálatára vonatkozó körbe.

A Klubrádiót egyébként a frekvenciája megtartására vonatkozó perben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet jogászai is segítik. A TASZ szerint a Médiatanács gyakorlata jogsértő, a frekvenciahasználat szabályozása, a médiatörvény pedig sürgős javításokra szorul.

Korábban a TASZ próbálta segíteni a Civil Rádiót is, amikor a Médiatanács a Civil jogosultságát nem hosszabbította meg a budapesti FM 98,0 MHz-en. Abban az ügyben a pereskedés nem bizonyult eredményesnek, a Civil Rádió nem tudta visszakapni frekvenciáját, sőt az azóta megjelent FM 98-ra vonatkozó frekvenciapályázaton el sem indultak. A Civil Rádió FM-frekvencián nem, kizárólag az interneten szól.

A Media1 természetesen folyamatosan beszámol majd az NMHH Médiatanács és a Klubrádió között most induló per alakulásáról és a pályázati eljárásról is.

További hírek találhatók a Media1-en!

Update 2021. január 19. 22:45

Ahogy azt előre megjósoltuk, az NMHH Médiatanács a mai nappal, 2021. január 19-én felfüggesztette a 92,9 MHz-es frekvencia pályázati eljárásának lebonyolítását. Így a Klubrádió esélyei arra, hogy pályázati úton visszaszerezze frekvenciáját február 14-ig, tovább csökken. Részletesen erről különálló írásunkban olvashatnak.

Borító: Klubrádió szól egy autórádión. Fotó: Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások