fbpx
Klubrádió hirdetés

Felfüggesztette a klubrádiós frekvencia pályáztatását a Médiatanács, miközben 27 nap múlva lejár a „zebrás rádió” jogosultsága az FM 92,9-en

A budapesti FM 92,9 MHz rádiós pályázat most elhatározott befagyasztása közel sem jelenti azt, hogy a Klubrádió február 14. után tovább sugározhat a közösségi rádiós frekvencián, sőt épp az ellenkezője tűnik az esélyesebbnek. A Médiatanács korábban még azt mondta, a Klubrádió visszaszerezheti a frekvenciáját pályázati úton. A pályázati eljárás most elhatározott leállítása miatt azonban tovább csökkent az esélye, hogy döntés szülessen február 14-ig a frekvenciapályázat győzteséről. Előfordulhat, hogy néma lesz a frekvencia 27 nap múlva, legalábbis egy darabig.

A Media1 információi szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH Médiatanács) mai, keddi ülésén felfüggesztette a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázatának lebonyolítását.

Információink hitelességét erősíti, hogy az erről szóló napirendi előterjesztést meg is találtuk az NMHH Médiatanács weboldalának egy kevésbé szem előtt lévő részén, emellett az NMHH ügyeire közeli rálátással bíró forrásunk is megerősítette, hogy a Médiatanács 26/2021 számon megtárgyalta „a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára 2020. november 4-én közzétett pályázati felhívással megindított pályázati eljárás felfüggesztése” javaslatot a napirendi pontok között, és a grémium igennel, azaz a felfüggesztésre voksolt.

Frissítés 2021. 01.20. 14:08: Időközben az NMHH jogi képviselője a Klubrádió és az NMHH közötti per első tárgyalásán is megerősítette, hogy felfüggesztette a Médiatanács a pályázati eljárást. Lásd az első tárgyalásról különálló tudósításunkat.

Az NMHH Médiatanács amiatt szünetelteti a pályázati eljárást, mivel fellebbezés érkezett a Médiatanács döntése ellen, a grémium vélt jogsértéseire hivatkozva, ilyen körülmények között pedig a pályáztatás nem folytatható, hiszen a jogorvoslat, illetve a kezdődő pereskedés kimenetele befolyásolja a frekvencia hasznosítását. A pályázati eljárás a várhatóan bíróságra kerülő jogvita jogerős eldöntését követően folytatódhat.

A pályázati eljárás felfüggesztése nem jelenti azt, hogy a frekvenciát még jelenleg használó Klubrádió 2021. február 14. után tovább használhatná azt.

A Klubrádió lejárófélben lévő jogosultságát a médiaszolgáltató kérése ellenére a Médiatanács nem hosszabbította meg a „zebrás rádió” két korábbi, azonos típusú adminisztratív hibája, néhány hiányos táblázat miatt. A rádió a hosszabbítás megtagadásának jogszerűségét vitatta, azt aránytalannak, túlzónak tartja az elkövetett apróbb hibákhoz képest.

Hárman próbáltak versenyezni a 92,9-ért, február 14. után mégis néma maradhat a frekvencia

A budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázaton a három induló közül az egyik, a Spirit FM korábban fellebbezéssel élt a pályázatból való kizárása miatt, de lehetséges, hogy a szintén kizárt LBK Médiaszolgáltató 2020  Kft. (ez a kormányközelből érkező megbízásairól is ismert dr. Biró Balázs ügyvéd tavalyi alapítású médiavállalkozása) is fellebbezéssel élt a Médiatanács döntése ellen.

Ez utóbbiról, az LBK Médiaszolgáltató 2020 esetleges fellebbezéséről egyelőre nincs hivatalos információnk, mivel amikor korábban felhívtuk Biró Balázst, hogy arról érdeklődjünk, mit szól a Médiatanács az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t is kizáró döntése ellen, az ügyvédből lett médiavállalkozó azt mondta, nem kíván nyilatkozni. A Spirit FM-nél azonban megerősítették, hogy ők fellebbezéssel éltek a pályázati eljárás kapcsán, mivel úgy vélik, a testület hibás döntést hozott, amikor kizárta a 92,9 MHz-es rádiós pályázatból. A Médiatanács információink szerint arra hivatkozva zárta ki az ATV Csoporthoz tartozó rádiót az eljárásból, mert az nem írta le külön, hogy a műsorrácsban szereplő Zene szó azt jelenti, hogy zenét sugároznak az adott idősávban. Az LBK esetében nem tudni a kizárás pontos okát, csak azt, hogy formai hibát talált a testület.

A harmadik pályázó, a 92,9-et jelenleg is használó Klubrádió pályázatával is gondja támadt a Médiatanácsnak, de részükre hiánypótlásra adtak lehetőséget, szemben a másik két pályázóval.

27 nap múlva lejár a Klubrádió jogosultsága

A budapesti FM 92,9 MHz frekvenciapályázat most elhatározott felfüggesztése miatt is csökken az esélye annak, hogy a Klubrádió az egyre közelgő, 2021. február 14-i rádiós jogosultságának lejáratáig jogerős határozat szülessen a frekvencia hasznosításáról.

Ráadásul mint arról a Media1 hétfőn már beszámolt, a Klubrádió pere (amelyet azért indított, mert a Médiatanács elutasította a médiaszolgáltató kérelmét, hogy hosszabbítsa meg a rádió működési jogosultságát) csak most, január 20-án, szerdán indul a bíróságon, így a frekvenciajogosultság meghosszabbítására vonatkozó, Klubrádió kontra Médiatanács per esetében sem várható jogerős ítélet február 14-ig.

A Klubrádió keverőpultja az új adáslebonyolító rendszerrel. fotó: olvasónktól
A Klubrádió keverőpultja. Fotó: olvasónktól

Emiatt egyelőre teljesen bizonytalannak tűnik, hogy 2021. február 15-én az FM 92,9 MHz-en tovább üzemelhet-e majd a Klubrádió  27 nap múlva, vagy az internetes rádiózás marad az egyetlen megszólalási lehetősége az utolsó ellenzéki rádiók egyikeként emlegetett fővárosi rádiónak. Erre az eshetőségre egyébként a Klubrádió készül, folyamatosan terhelésteszteket hajt végre internetes streaming szolgáltatásán, és túlélő gyakorlat keretében megpróbálja rávenni az attól mostanáig esetleg még idegenkedő hallgatóit is arra, hogy kezdjék el minél többen használni a netrádiós szolgáltatását.

A Médiatanács gyakorlatában egyébként nem ritka, hogy egy-egy médiaszolgáltató hónapokra frekvencia nélkül marad. 2020-ban ez történt a székesfehérvári önkormányzati rádióval, a Vörösmarty Rádióval is, pedig a tulajdonos önkormányzat fideszes vezetésű, és a rádió épp ezért nem arról híres, hogy kritikus lenne a Fidesszel szemben. Végül többszöri lekapcsolás után a Vörösmarty Rádió visszatérhetett az éterbe.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Ha még nem tette, iratkozzon fel RSS csatornánkra és hírlevelünkre, valamint kövesse Facebook-oldalunkat, ha elsőként szeretne értesülni arról, hogyan alakul a Klubrádió ügye!

Borító: A Klubrádió 92,9 MHz-es frekvenciáját népszerűsítő hirdetőoszlop Budapesten, a rádió Bokor utcai stúdióinak közelében. fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások