fbpx
Klubrádió

Bréking: Nem kap hosszabbítást a Klubrádió!

A Médiatanács döntése értelmében a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultsága 2021. február 14-én lejár, és pályázat lesz a 92,9 MHz-re.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint a Klubrádió most lejáró médiaszolgáltatási jogosultsága alatt több alkalommal is megsértette a médiatörvényt, és emiatt különböző jogkövetkezményeket alkalmazott a médiaszolgáltatóval szemben. Az NMHH állítja, hogy a Klubrádió a korábbi szankciókat az ismételt jogsértésekkel összefüggésben nem vitatta, azokat elfogadta.

A Médiatanács közölte: emiatt úgy döntött, hogy a rádió 2021. február 14-én lejáró jogosultságát nem hosszabbítja meg, a rádió kérelme a hosszabbításnak nem tesz eleget, hanem pályázatot ír ki a Budapest FM 92,9 MHz-es közösségi rádiós frekvenciára.

A Médiatanács már meg is kezdte a pályázati eljárás előkészítését.

Ha a Klubrádió tovább akar működni az FM-frekvencián, akkor ezt csak újbóli pályázattal, pályázati győzelemmel teheti meg.

Mivel az NMHH néhány napja megszüntette a digitális rádiózást Magyarországon, és a Klubrádió elvesztette digitális terjesztésének (DAB+) lehetőségét, ezért amennyiben a Klubrádió 2021. február 14-ig nem jut újból analóg frekvenciához, akkor felmerülhet, hogy a Klubrádió legalábbis egy ideig kizárólag az interneten, streaming segítségével tudja tovább folytatni tevékenységét.

A Klubrádió jelenlegi és régi frekvenciáját népszerűsítő reklám a rádió épülete előtt Budapesten
A Klubrádió jelenlegi és régi frekvenciáját népszerűsítő reklám a rádió épülete előtt Budapesten. fotó: Ladányi András, Media1

A mostani fejlemény azért is meglepő, mivel Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy nem követtek el olyan jogsértéseket, ami alapján felmerülhetne, hogy ne kapnának hosszabbítást.

A Klubrádió nem először kerül bizonytalan helyzetbe. Korábban a Médiatanács már megpróbálta megakadályozni a rádió működését. Éveken át pereskedtek emiatt, amit a rádió megnyert, de a pereskedés még nem teljesen zárult le, mivel a Klubrádió kártérítést is követelt a történtekért. A Klubrádió korábbi vitái során utcai demonstrációval tiltakoztak hallgatói az elnémítási kísérlet ellen.

A Media1 nem sokkal ezelőtt utolérte Arató Andrást, a Klubrádió Zrt. elnökét és többségi tulajdonosát, aki tőlünk értesült az NMHH Médiatanács ezen a héten született döntéséről, amit cifra szavak kíséretében, felháborodottan fogadott.  Egyelőre nem kommentálta érdemben a döntést, későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

A Media1 keresi az NMHH-t, hogy pontosan mikor és miket követett el szerintük a Klubrádió. Ha a hatóság válaszol, arról természetesen beszámolunk, ahogy természetesen bármi új fejleményről is.

A Médiatanács tagjait (Hankiss Ágnes, Budai László, Meszleny László és Szadai Károly) tavaly választotta meg az országgyűlés kormánypárti patkója, megbízatásuk 9 évre szól. A Médiatanács elnöke Karas Monika, egykori Fidesz-közeli sajtójogász – az ő mandátuma már korábban, Szalai Annamária, az előző elnök halálát követően kezdődött. Karas egyébként Magyarország egyik legjobban fizetett köztisztviselője.

Frissítés 12:26

Mostanra megszólalt a Klubrádió is. Stock Richárd vezérigazgató közölte, hogy politikai okokból akarják rádiójukat elnémítani. Minden jogi és egyéb eszközt be fognak vetni a Klubrádió fennmaradása érdekében, mivel az NMHH valótlant állít, nem igaz, hogy ismételt jogsértéseket követtek el.

Frissítés 13:33

Megszólalt Kálmán Olga volt rádiós-tévés újságíró, a DK elnökségi tagja. Közleményében pártállami bűntársakként emlegeti a Médiatanács tagjait, akiknek számot kell majd adniuk tettük miatt, amiért a szabad sajtó maradékának kiirtásában közreműködnek.

A Klubrádióval kapcsolatos híreink itt találhatók. A Médiatanácsról itt találhatók korábbi írásaink.

Ne maradjon le a Media1 híreiről, kövessen bennünket RSS csatornánkon, kövessen bennünket Facebookon, illetve iratkozzon fel napi hírlevelünkre.

Borító: A Klubrádió tavaly, közösségi adományokból vásárolt új keverőpultja.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások