fbpx
on air, adás, rádió

Hárman versenyeznek a Civil Rádió egykori frekvenciájáért

Végül meglehetősen máshogy alakult a pályázók köre, mint ahogy eredetileg az előzetes nyilatkozatok alapján számítani lehetett rá. Amellett ugyanis, hogy nem adott be pályázatot a Civil Rádió és a Spirit FM sem indult el, meglepetésre végül nem pályázott a 7x24 Rádió nevében Breuer Péter sem. Néhány új, eddig nem említett szereplő viszont igen.

Végül három pályázó, a lapunk által néhány napja már említett Generációk Hangja Alapítvány mellett egy bizonyos Match Point Official Kft. és az újonnan alapított Vibe FM Rádió Kft. adott be pályázatot az NMHH Médiatanács a budapesti FM 98,0 MHz-re vonatkozó közösségi rádiós pályázatára – értesült a Media1 hivatalos forrásból.

Meglepetésre Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa nem adott be pályázatot, pedig néhány hete a Media1-nek részletesen beszámolt arról, milyen tervei vannak 7×24 rádió néven a frekvencián, és hogy készül a pályázati anyaga, illetve részletesen is beszámolt a zsidó közéleti rádió koncepciójáról.

Otthoni baleset tett keresztbe Breuernek

Breuer a Media1 érdeklődésére ma, pénteken azt mondta, azért nem pályázott, mivel a pályázati beadás napját megelőzően otthonában úgy elesett, hogy nem csak zúzódásai lettek, de agyrázkódást kapott, szédül,

így hiába dolgozott heteken át a pályázaton, végül a beadás meghiúsult.

Elmondta, hogy később, ha a frekvenciapályázat úgy alakul, hogy azt valamiért érvénytelenítik, vagy lesz egy másik szóba jöhető frekvenciapályázat, akkor azon el fog indulni, legfeljebb kicsit változtat a pályázati anyagán, és reméli, akkor több szerencséje lesz. A pályázaton való elindulás érdekében egyébként korábban időpontot kért az NMHH-tól, az utolsó pillanatban mondta vissza a beadást a vele történtek miatt.

Ezért maradt távol a Civil Rádió

Nem adott be pályázatot a Civil Rádió sem. A fejlemény azért érdekes, hiszen korábban éppen ők használták ezt a frekvenciát, és még pereskedtek is a Médiatanáccsal, amiért nem hosszabbítják meg a jogosultságukat. Azt a tájékoztatást kaptuk tőlük, azért nem pályáztak, hogy visszaszerezhessék régi frekvenciájukat, mert úgy érezték,

a frekvenciapályázat kiírása nem illik rájuk, nem egyezik a profiljukkal.

Végül a Spirit FM sem pályázott

Az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület sem adott be végül pályázatot erre a frekvenciára. A Spirit azért gondolta meg magát, mivel úgy gondolják, inkább másik frekvenciára, az FM 95,3 MHz-re pályáznak, mely lényegesen jobb műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, mint az egykoron a Civil Rádió által használt 98-as frekvencia. (Adott be pályázatot a Spirit FM az FM 92,9-re is, amit február 14-ig még a Klubrádió használhat, de a Médiatanács kizárta a Spiritet a pályázók közül, mivel a grémium a műsorrácsban szereplő zene szót műsorszámnak tekintette, amit szerinte le kellett volna írni, hogy mit jelent, tehát azt, hogy zenét sugároznak ilyenkor. Az ATV-csoporthoz tartozó Spiritet működtető egyesület ez ellen fellebbezéssel élt, így még nem tudni, annak az ügynek mi lesz a vége.)

Ezt tudtuk meg eddig a három pályázóról

Az FM 98,0-ra vonatkozó pályázatot benyújtó három pályázó közül a Generációk Hangja Alapítvány fiatalok rádióját kíván sugározni a frekvencián. Az alapítvány működteti a Rádió X internetes rádiót. Néhány napja jelentették be a Media1-en, hogy elindulnak a néhai Civil Rádiós frekvenciáért, és néhány egyéb információt is elmondtak.

A másik pályázó, a Match Point Official Kft. 2010-ben jött létre, mostani tulajdonosa egy bizonyos Szőke Tibor a 100 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője. Szőke Tibor neve szerepel a Kis Virtuózok nevű alapítvány honlapján is mint kuratóriumi tag. Többször is kerestük őt, de nem fogadta a hívásokat és egyelőre nem kaptunk visszahívást az sms-ünkre sem.

A pályázók között lévő Vibe FM Rádió Kft.-t nem sokkal Médiatanács pályázata előtt alapították. A kft. ügyvezetője az Opten szerint egy bizonyos Földi Bernadett, tulajdonosa Glacz Norbert, a Diákújságírók Országos Egyesületéhez (DUE) tartozó DUE Médiahálózat fiatal műsorvezetője, valamint a szintén DUE-tag, a Margaret Island koncertek fénytechnikusaként is ismert Lukácsovics Máté, valamint Tarr Péter Béla. Egy általunk megkérdezett szakmabeli azt mondta Glaczékról, ügyes, vállalkozó szellemű fiatalok, akiknek az életében sokat jelent a rádiózás. Üzentünk Glaczéknak, hogy szeretnénk velük beszélgetni arról, mik a terveik a rádióval, milyen koncepcióval pályáztak, de megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk visszajelzést.

Mivel az FM 98 egy közösségi rádiós frekvencia, azt a majdani győztes ingyenesen használhatja majd. A frekvenciára a jogosultságot 10 évre lehet megszerezni, ami tovább 7 évvel meghosszabbítható, így a győztes akár 17 éven át is rádiózhat díjfizetés nélkül.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások