fbpx
Klubrádió hirdetés

A Klubrádió jogorvoslatát ki sem várva az NMHH máris közzétette a 92,9 MHz frekvenciatervét

Miközben a Klubrádió számára még a fellebbezési határidő sem járt le a rádiót nehéz helyzetbe hozó szeptember 11-i médiatanácsi döntés ügyében, és a rádió pereskedni készül, a médiahatóság a minap máris lépett a rádió által használt 92,9 MHz ügyében és közzétette a frekvenciára vonatkozó tervét. A hatóság emellett, hogy bebizonyítsa, nem a Klubrádió ellen szól a döntése, közzétett egy listát azokról a rádiókról, akiknek az elmúlt években nem biztosított hosszabbítási lehetőséget, és akik közül egyébként több azóta a döntés következtében kényszerűen befejezte működését.

Az NMHH vasárnap bejelentette, hogy elérhetővé tette az NMHH Hivatala a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét a hatóság honlapján.

(A 92,9 MHz-es frekvenciaterv közzététele annak ellenére történt meg, hogy Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója nemrég közölte, hogy mivel a médiahatóság csak  ürügyet keresett az elnémításukra, fellebbezni kívánnak a médiahatóság azon döntése ellen, hogy nem hosszabbítja meg a rádió jogosultságát. Úgy tűnik azonban az NMHH-nál annyira biztosak magukban, hogy ki sem várták a frekvenciaterv elkészíttetésével és publikálásával a bíróság majdani ítéletét, sőt még a per megindítását sem.)

A törvény nevében

Azt írják, azért pályáztatják meg a Klubrádió által használt frekvenciát annak ellenére, hogy a médiaszolgáltató tovább szerette volna használni azt, mert

a médiatörvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt „ismételt” jogsértést követ el, az kizárja, hogy a Médiatanács pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságát.

Nem volt rendben az adatszolgáltatás

A hatóság közölte, hogy a Klubrádió az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályokat kapcsán vétetett, amikor 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást.  Hangsúlyozzák, hogy az közömbös, hogy a jogsértés enyhe vagy súlyosabb volt-e, az a lényeg, hogy azonos jogsértést állapított meg a testület kétszer. (A rádiónak azért van adatszolgáltatási kötelezettsége, hogy a hatóság ellenőrizhesse például a médiaszolgáltató által játszott magyar és külföldi zenék arányát.)

A hatóság szerint nem elvették a Klubrádió frekvenciáját, csak nem hosszabbítják meg a jogosultságot

Az NMHH azt írja, hogy nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól (elvégre a frekvenciának a médiaszolgáltatók nem válnak tulajdonosaivá, csupán szerződés alapján kapnak jogosultságot azok használatára), és a médiatörvény értelmében egy pályázattal hét évig lehet használni a frekvenciát, illetve a tavaly megváltoztatott szabályozás alapján 10 évig, és bár igaz ugyan, hogy a rádiók kérhetik ennek meghosszabbítását további öt évre (illetve a tavalyi új médiatörvény alapján hét évre), de ez csak akkor érvényes, ha a Klubrádió betartotta volna a jogszabályokat a hét éves működése alatt.

A hatóság szerint „egy kedvezményről” lett volna szó, hogy tovább használhatja a rádió a 92,9 MHz-et, de a rádiót nem zárják ki, hogy pályázzon újra a frekvenciájáért, vagy akár egy másik frekvenciapályázaton.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke

Az NMHH közölte, hogy a Médiatanács szándéka az, hogy a 92,9 MHz-es frekvencián folyamatosan közösségi rádió üzemelhessen, és ennek a célnak megfelelően tette közzé az NMHH Hivatala honlapján a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét. (A közösségi rádiós frekvenciák birtokosai ingyen használhatják az adott frekvenciát.)

Nem először kerül jogvitába a Klubrádió az NMHH-val

A Klubrádió egyébként évekkel korábban jogerősen pert nyert a hatóság ellen az NMHH akkori szabálytalanul lebonyolított közösségi rádiós pályázat kapcsán. A Klub végül csak az ítélet alapján tudta megkezdeni műsorszolgáltatását 2014-ben (a Médiatanács által akkor elkövetett jogsértés következtében több év késéssel) a 92,9 MHz közösségi frekvencián.

Az NMHH ennek kapcsán most felidézte, hogy az NMHH Médiatanács által elkövetett korábbi jogsértés miatt 103 millió forint médiaszolgáltatási díjat visszafizetett a Klubrádiónak. A Klubrádió szerint azonban a médiahatóság jóval nagyobb, milliárdos nagyságrendű kárt okozott számára, ezért is áll jelenleg is perben az NMHH-val, az elmaradt hasznát is követelve.

13 milliós segítség

Az NMHH közölte, nem igaz, hogy el akarja hallgattatni a Klubrádiót. Ennek bizonyítékaként megemlítette, hogy a testület 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban összesen 12,8 millió forintot nyújtott a rádiónak tartalomszolgáltatásra és műszaki fejlesztésekre. (Az NMHH rendszeresen hirdet támogatási programokat, évente több száz millió forintot osztanak szét különféle médiaszolgáltatók között.)

A Class FM-től a Music FM-en át a Civil Rádióig sokak jogosultságát vette már el a hatóság

Az NMHH közölte, hogy a jogszabályok betartása minden médiaszolgáltatóra nézve kötelező, ez alól a Klubrádió sem kivétel. Ennek bizonyítására az NMHH kitért rá, hogy nem először dönt úgy, hogy nem hosszabbítja meg valamelyik rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.

Egy táblázatba szedve sorolta a példákat a hatóság: például azt, hogy nem hosszabbította meg a grémium az Advenio Zrt. által működtetett Class FM, az FM4 Rádió Kft. által működtetett Veszprém 95,1 MHz-en a Mária Rádió, a Life Essence Kft. által működtetett Tihany 105,7 MHz-en a Rádió 1 jogosultságát, továbbá a Music FM-et működtető Prodo Voice Studio Zrt. jogosultságát, a Sláger FM 103,9 MHz-es jogosultságát (a rádió egy másik rádió, a Rock FM felvásárlásával, másik frekvencián tudott végül továbbműködni), a Civil Rádiót működtető alapítvány jogosultságát az FM 98,0 MHz-re, az Európa Rádió egyik jogosultságát, a Fehérvár Médiacentrum Kft. jogosultságát, a Rádió Hello Kft. által működtetett hevesi Rádió 1 jogosultságát,  az Európa Rádió miskolci és mezőkövesdi jogosultságát. Ugyancsak így járt a Kultúr-Média Kft., amely a Szentes 106,1 MHz frekvenciát vesztette el így 2019-ben.

A felsorolt médiaszolgáltatóknak csak egy része tudott azóta visszatérni az éterbe, másik részük, például az egykoron szebb napokat látott Class FM és a Music FM megszűnt, míg a Civil Rádió az internetre szorult, ahol jóval kisebb hallgatótáborhoz tudnak eljutni a műsorai. Az NMHH a Civil Rádió kapcsán most azt ígéri, hogy a Civil Rádió egykori frekvenciájára, a 98,0 MHz-re is hamarosan lehet majd pályázni. Arra nem térnek ki, hogy a Music FM kihasználatlanul álló értékes frekvenciájára mikor lehet újra pályázni.

Ezt egyébként az NMHH Médiatanács már tavaly is megígérte, még mielőtt elnémíttatta az FM-en a Civil Rádiót.

Az NMHH Médiatanács és a médiaszolgáltatók közötti frekvenciaháborúkról ide kattintva találhatják korábbi írásainkat.

További hírek találhatók a Media1-en!

Fotó: Ladányi András

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások