fbpx
Orbán Viktor a Magyar Nemzetet olvassa.

2022-ben is sokkal több sajtópert bukott a kormánypárti média, mint a kormánytól függetlenek

A Fővárosi Törvényszéken elvesztett helyreigazítási perek számából képzett szégyenlista első három helyezettje sorrendben az Origo, a PestiSrácok és a Magyar Nemzet lett. Lapunk, a Media1.hu ellen több mint 4 éves működése során a több mint 9 ezer írással kapcsolatban még egyetlen sajtóper sem indult, míg az ellenünk indítani próbált egyetlen személyiségi jogi pert már azelőtt törölte a bíróság, hogy elindult volna a per.

Az Átlátszó által kikért összesítés szerint összesen 29 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek tavaly Fidesz-közeli médiatermékek a Fővárosi Törvényszéken. A szégyenlista rekordere az Origo 13 elmarasztaló ítélettel, a második helyen a PestiSrácok áll 8 elbukott perrel, a Magyar Nemzet 4 sajtópert vesztett (2-t egészében, 2-t részben).

Fontos, hogy ebben csak a helyreigazítási perek (más néven sajtóperek) vannak benne, a személyiségi jogi perek nem, ugyanis ezekről az Átlátszó ezúttal nem igényelt adatot.

A tendencia változatlan

Az oknyomozó portál már ötödik éve követi figyelemmel, hogy hány esetben írtak valótlanságot a Fővárosi Törvényszéken született ítéletek szerint a kormánypropagandát „toló” médiatermékek, és hányszor bukott el helyreigazítási pert a független sajtó. A sajtóperekre vonatkozó adatokat közadatigénylésben kérték ki az említett bíróságtól.

Bár tavaly a keresetek és így az ítéletek száma mindkét oldalon csökkent a Fővárosi Törvényszék adatai alapján, a tendencia változatlan: a Fidesz-közeliekről sokkal többször bizonyosodik be, hogy hazugságot közöltek tényként.

Az Átlátszó 2018 elején közölt először adatokat a különböző médiatermékek által elvesztett sajtó-helyreigazítási perekről. 2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett a kormányközeli média, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban 57-et, 2021-ben pedig 54-et. Vagyis ezen öt év alatt összesen közel 400 helyreigazítási pert vesztettek el a Fidesz-barát médiatermékek a Fővárosi Törvényszéken.

2022-ben összesen 46 keresetet nyújtottak be ellenük, vagyis az esetek 63 százalékában buktak el, ami nagyon magas arány. A szégyenlista első helyén álló Origo 16 keresetből 13 sajtópert vesztett, ami 81 százalékos bukási arány, a PestiSrácok 8 elbukott pere 12 keresettel állt szemben, azaz 66 százalékos bukási rátájuk volt – fontos azonban hozzátenni, hogy az adatok csak a Fővárosi Törvényszékre vonatkoznak. Aki a Media1-et követi, ennél jóval több perről is értesülhetett.

Jóval kevesebbszer állítottak valótlanságokat a kormánytól független sajtótermékek

Összehasonlításképpen a korábbi évekhez hasonlóan most is kikérte az Átlátszó a kormányfüggetlen sajtótermékekre vonatkozó helyreigazítási adatokat is. A bíróságtól kapott adatok szerint a 444, az RTL, a Telex, a 24.hu, a HVG, a Magyar Hang és az Átlátszó összesen mindössze 6 helyreigazítási pert vesztett el.

A 24.hu (3 kereset) és a nyomtatott HVG (1 kereset) egyetlen pert sem bukott, az RTL és a Magyar Hang (nyomtatott és online) ellen pedig nem is adtak be keresetet a bíróságra. Az Átlátszó egy pert vesztett elsőfokon, de másodfokon azóta az megfordult és megnyerték.

Media1: több mint 9000 ezer cikk, 0 sajtóper, 0 bukott per

Bár az Átlátszó lapunkra vonatkozóan ezúttal nem közölt törvényszéki adatokat, olvasóink tájékoztatására jelezzük, hogy a Media1 ellen csakúgy mint 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben és 2023. márcisu 16-ig, 0 darab sajtóhelyreigazítási per indult, így története során egyetlen sajtóper sem indult ellene.  Az Index egyik igazgatója, Varga Endre ugyan megpróbálkozott tőlünk 553 ezer forintot követelni egy fizetési meghagyási eljárásban (fmh) személyiségi jogai állítólagos megsértése miatt, amiért közöltünk egy fotót az amúgy közszereplőnek minősülő, az MTE nevű szakmai szervezet elnökeként is ügyködő médiavezető arcáról, azonban miután ellentmondással éltünk a kérelmével szemben, ő pedig végül nem fizette be a perköltséget, így el sem indult ellenünk a per, a bíróság automatikusan törölte az eljárást és Vargának kellett megfizetnie a megalapozatlan fizetési meghagyással kapcsolatos eljárási költségeket.

Megszüntette a bíróság az Index lapigazgatójának a Media1 elleni eljárását

 

Beismerte a kormányközeli lap, hogy hazugságokat közölt a Jobbik erőszakgate-jéről

Névtelen cikkben ámokfutózza, túlmozgásosozza a győri önkormányzati lap a polgármestertől független helyi sajtót

A Kúria szerint is megtévesztette a TV2 a nézőket Márki-Zay Péter kapcsán a választási kampány idején

Többszázezres bírságot kapott magánszemélyként Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője szabotázs miatt

Pert nyert a Telex Matolcsy Ádám ferraris barátja ellen

Helyreigazítást közölt az Index

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Orbán Viktor a Magyar Nemzetet olvassa. Forrás:a miniszterelnök Facebook oldala/Media1-montázs.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások