fbpx
A Direkt36 fotóján Somlai Bálint éppen a Ferrarijába száll be.

Pert nyert a Telex Matolcsy Ádám ferraris barátja ellen

A Fővárosi Ítélőtábla immár jogerősen kimondta: a Telex korrekten tájékoztatott.

Somlai Bálint cége, a Raw-csoport – nem először – hatalmas megbízást nyert el a Magyar Nemzeti Banktól. Somlai magánszemélyként és cégén keresztül is kifogásolta a Telex erről szóló cikkét, mondván azt sejtették, hogy az MNB-s tendergyőzelmének köze volt ahhoz, hogy Somlai Bálint és Matolcsy Ádám barátok, üzlettársak.

A Fővárosi Ítélőtábla immár jogerősen kimondta: a Telex korrekten tájékoztatott.

„Képzeljünk el egy olyan médiapiaci helyzetet, hogy amennyiben egy állami intézmény, mondjuk egy minisztérium kiír egy tendert, akkor a sajtó a későbbi győztesről nem írhatja meg, hogy a tendergyőztes a kiíró miniszter sógora, szomszédja, barátja, csapattársa! Mégpedig azért nem lehetne ezt publikálni, nehogy az olvasó összefüggést lásson a személyes kapcsolat és a tendergyőzelem között”

indítja a Telex a Somlai Bálinttal való pereskedésének krónikáját.

Bármennyire is abszurdnak tűnik, a Magyar Nemzeti Bank különböző tenderein sorra győzedelmeskedő Raw-csoport és vezetője Somlai Bálint, aki Matolcsy Ádámnak (Matolcsy György fiának) a barátja, megpróbálkozott egy ilyen eljárással – folytatják. A Telex azonban jogerősen megnyerte e pereket, a Fővárosi Ítélőtábla ítélete kimondja:

„Az MNB az állam tulajdonában álló, közfeladatot ellátó jogi személy, amely közpénzekkel gazdálkodik, az általa kiírt közbeszerzéseken induló és nyertes társaságoknak számolniuk kell azzal, hogy a sajtó érdeklődésének középpontjába kerülnek, a sajtó vizsgálhatja a kiírt közbeszerzések lefolyását, a nyertes pályázók, ajánlattevők személyét, üzleti kapcsolatait, esetleges kötődéseit, a cégek hátterét, ennek körében tényeket, előzményeket tárhat fel, összefüggéseket is felállíthat.”

Alkotmányos jogát gyakorolta a Telex, amikor megmutatta, hogyan megy a közpénz a Matolcsy György vezette MNB-től az elnök fiának barátjához

Somlai Bálint és cége, a Raw Development Kft. mint felperesek azért indítottak sajtó-helyreigazítási pereket a Telex.hu szerkesztősége ellen, mert 2022. szeptember 20-án a 444.hu cikkét idézve „Matolcsy Ádám barátja nyerte az MNB napelemes közbeszerzését” címmel cikket írtak, amelyben bemutatták, hogy 436,4 millió forintos ajánlattal Somlai Bálint cége, a Raw Development Kft. nyerte a Magyar Nemzeti Bank napelemes közbeszerzését. A lap utalt rá, hogy ez azért érdekes, mert a 32 éves Somlai Bálint Matolcsy Ádám barátja és üzlettársa. Matolcsy Ádám pedig Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének a fia.

Somlaiéktól két helyreigazítási kérelmet kaptak, egyet magánszemélyként, egyet pedig cégén keresztül indított, melyeket visszautasított a lap. A kérelem szerint azt kellett volna megírniuk, hogy nem üzlettársa Matolcsy Ádámnak.

A Fővárosi Ítélőtábla immár írásba is foglalt ítéletében megállapította, hogy a Telex tehát az alkotmányos jogát gyakorolta, amikor a közérdeklődésre számot tartó eseményekről tudósít. E szabadsága kiterjed annak meghatározására is, hogy mely eseményekről milyen részletességgel és tartalommal ad tájékoztatást.

Nem állítottak valótlant

A Telexnek joga volt eldönteni, hogy milyen tényeket, milyen összefüggésben kíván bemutatni, szabadságuk e körben csak annyiban korlátozható, amennyiben valótlan tényeket állítottak volna. A kérdéses cikk azonban a bíróság szerint az olvasóra bízta a következtetés levonását, ami jogsértést nem valósít meg, akkor sem, ha az olvasók a felsorolt tények alapján esetlegesen a felperesre nézve kedvezőtlen következtetésre jutnak.

A felperes által kifogásoltak tehát végül egyik perben sem szolgálhattak sajtó-helyreigazítás alapjául, mindkét perben a Telexnek lett igaza. A bíróság a felpereseket (Somlai, illetve cége) kötelezte az alperes (Telex) jogi képviselőjének munkadíjából álló együttes első- és másodfokú perköltség megfizetésére, illetve a bírósági perköltségek megtérítésére.

Az NMHH is Matolcsy György fiának jó ismerősétől vásárol bútorokat

Bukva jött ki Matolcsy György fia az Origo ügyletből?

Helyreigazítást közölt az Index

Többszázezres bírságot kapott magánszemélyként Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője szabotázs miatt

A Kúria szerint is megtévesztette a TV2 a nézőket Márki-Zay Péter kapcsán a választási kampány idején

Sajtóperszámlálót hozott létre Pikó András polgármester – Most is nyert a Magyar Nemzet ellen

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: A Direkt36 fotóján Somlai Bálint éppen a Ferrarijába száll be. Fotó: Németh Dániel, Direkt36, Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások