fbpx
Kocsi Ilona, a MÚOSZ és egy, Varga Endrére, az MTE újdonsült elnökére, a Totalcar ügyvezetőjére és az Index.hu lapigazgatójára emlékeztető arc Pápai Gábor karikatúráján

Abszurd, ami történik – Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke Varga Endre, az MTE elnöke félmilliós követeléséről

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke szerint ha Varga Endre, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) újonnan megválasztott elnöke, a Totalcar néhány hete kinevezett ügyvezetője és egyben az Index.hu lapigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank volt osztályvezetője nem akarja viszontlátni a róla készült portréképeket a Media1 hírszolgáltatásában, akkor egyet tehet: visszavonul a közéletből.

Kocsi Ilona, a legrégebb óta működő és legnagyobb taglétszámú hazai újságírói szervezet, a MÚOSZ elnöke szerint abszurd, hogy Varga Endre, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnöke (és egyben a Totalcar ügyvezetője, az Index.hu lapigazgatója) nem akarja viszontlátni a róla készült portréfotót a nyilvánosságban, nem akar megjelenni, bujdosni próbál, illetve félmillió forintot követel a Media1-től, amiért közli a fényképet.

A MÚOSZ elnöke szerint azért elképesztő Varga félmillió forintos követelése a róla készült fotó közléséért, hiszen Varga elvben a nyilvánosságban, a nyilvánosságnak és a nyilvánosságért dolgozik, ezért természetesnek kellene lennie, hogy egy hírlap közli a képmását.

Kocsi Ilona kijelentette:

„Azt gondolom, hogy tuti nyertes lesz a Media1 ebben a jogvitában! Ez is a bennünket körülvevő abszurd környezetbe illik, hogy nem akarja Varga a képét látni. Nincs ilyen! Ha nem akarja látni magát a sajtóban, akkor nem kell elvállalni egy ilyen nyilvános szakmai szervezet vezetését! El kell bújni, olyan munkát kell csinálni, aminek nincs köze a nyilvánossághoz! Azt gondolom, a Media1-nek nincs oka az aggodalomra, biztos vagyok benne, hogy megnyeri a pert, még itt most, Magyarországon is” – mondta Kocsi Ilona egy nagyobb, hamarosan a Media1 podcastjában és 11 rádióban is megjelenő interjú részeként.

Kocsi Ilona hozzátette, szerinte az ilyen ügyek alkalmasak arra, hogy elvegyék az érdemi munkától az erőt, és adott esetben anyagilag is megérezze egy adott szerkesztőség a fenyegetettséget, adott esetben a Media1, hiszen egy eljárásnak költségei vannak, és utána lehet, hogy a lap azt megnyeri, de addig is sok időt, energiát és pénzt vesz el a folyamat, illetve minden jogi eljárás kockázattal jár.

„El tudom képzelni, hogy Vargának is ilyesmi ilyen célja lehetett, hogy addig is, leterhelje a Media1-et. Közben leterheli ezzel a jogászokat és a bíróságokat is. Rengeteg ilyen ügy van, amit nem kellene perre vinni, hanem meg kellene beszélni, és pillanatok alatt kiderülne, hogy felesleges továbbvinni, mert például egy ilyen szervezet mint az MTE vezetőjét természetes, hogy képileg is megmutatja a sajtó, amikor őt kinevezik. Ehhez azonban az kellene, hogy lehessen normálisan beszélni, beszélgetni” – jegyezte meg Kocsi Ilona.

Mint arról beszámoltunk, a tömeges távozások alatt álló Totalcar ügyvezetője, az MTE-nek is az elnöke, félmillió forint sérelemdíjat és további 53 ezer forintot követel a Media1-től, amiért kinevezésekor, illetve megválasztásakor közöltünk róla egy, nyilvánosságban, a LinkedInen már egyébként előzőleg megjelent portréfotót hírünk illusztrálásához. Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászainak segítségével ellentmondással éltünk a szerintünk megalapozatlan fizetési meghagyási eljárás ellen. Az ügy akkora felháborodást váltott ki, hogy már egy nemzetközi újságírói szervezet, az International Press Institute (IPI) is érdeklődött a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnökének botránya iránt és a TASZ-hoz hasonlóan ők is jogi segítséget ajánlottak fel lapunknak.

Más ügyek is szóba kerültek a Kocsi Ilonával készült podcastban

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke egyébként kérdéseinkre válaszolva a Media1 podcastjában elmondta a véleményét több más ügyről is. Szóba került előzőleg az újonnan elfogadott alaptörvény-módosítás, ami lehetővé teszi, hogy aki azonos tömegrendezvényen vesz részt a miniszterelnökkel vagy a köztársasági elnökkel, kérhesse, hogy a képmását homályosítsák el a képes beszámolókból, és hasonló kéréseket fogalmazhat meg a hangfelvételek kapcsán is, ha esetleg a hangja hallatszik. Kocsi Ilona szerint az új szabályozás teljesen életszerűtlen, betarthatatlan és értelmetlen. Szerinte a jogszabály azt a célt szolgálja, hogy aki szégyelli, hogy együtt mutatkozott a miniszterelnökkel vagy a köztársasági elnökkel, az ennek nyomait megpróbálhassa eltüntetni, azonban például egy élő televíziós közvetítés esetében legfeljebb a felvételhez lehet hozzányúlni, amihez külön munkatársra lehet szükség.

Az interjúban szóba került az is, hogy mit szól hozzá a MÚOSZ elnöke, hogy Bálványosi Nyári Szabadegyetemen résztvevő Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke és Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője kommunistázta és KGB-sezte a MÚOSZ-t.

Kocsi Ilona kommentálta azt is, hogy  Rogán Antal hivatala is feltűnik a fideszes politikus ex-feleségének kiugróan sikeres médiavállalkozása, a Top World News (TWN) nevű bulvárportál anyagi sikerei mögött, beszélt a KATA-módosításról, és arról is, hogy Rogán Antal 75 milliárd forint kommunikációs szerződést kötött Balásy Gyula cégeivel állami propagandára. A MÚOSZ elnök elmondta azt is, mit gondol az Origóról, mely a rezsiemelés bejelentésekor mosolygó, vidám családokról készült vásárolt stockfotókkal illusztrálta a híreket. A Pegasus kémszoftverrel megfigyelt Panyi Szabolcs újságíró is szóba került, aki ellen az adatvédelmi hatóság 4 hónapon át vizsgálódott, de az is, hogy a Magyar Hangot még mindig nem engedik be a kormány sajtótájékoztatójára, a kormányinfóra.


A teljes beszélgetés az alábbi lejátszóval elérhető a Media1-en, de megtalálható a vipcast powered by Media1 podcast felületén, valamint a Spotify-on, iTunes-on, és 11 rádióban is hallható lesz.


 

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon, és kérheti híreinket Telegramon is.

Borító: Kocsi Ilona, a MÚOSZ és egy, Varga Endrére, az MTE újdonsült elnökére, a Totalcar ügyvezetőjére és az Index.hu lapigazgatójára emlékeztető arc Pápai Gábor karikaturista rajzán, amelyet azután rendeltünk meg, hogy Varga előállt a félmilliós követelésével a róla készült fénykép közlése miatt
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások