fbpx
Szalay Dániel, a Media1 és Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője a PsTV „Politikai pankráció” című műsorában.

Vitába szállt a PestiSrácok főszerkesztőjével a Media1 főszerkesztője (Videó)

A magyar sajtószabadság állapotáról hívták vitázni nemrégiben a Media1 főszerkesztőjét, Szalay Dánielt a PsTV (a PestiSrácok új, a PestiTV kábelcsatorna megszűnése utáni online videócsatorna) „Politikai pankráció” című műsorába, melynek Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője volt a házigazdája, egyben vitapartnere. Itt egy rövid összefoglaló a legizgalmasabb részekről és a teljes videó a vitáról, amiben a felek szinte semmiben sem értettek egyet.

Szalay Dániel először a kormányzati sajtótájékoztatók, a kormányinfók meghívási politikáját hozta fel, vagyis azt, hogy egyes, jelentős elérésű médiumokat nem engednek be. A legismertebb a Magyar Hang esete, de épp a vitaműsor készítésekor magát a Media1-et sem voltak hajlandóak bebocsátani, és vannak mások is, akik nem lehetnek ott, néhányan pedig már meg sem próbálják a regisztrációt.

Nem engedték be Orbán Viktor Kormányinfójára a Media1 két munkatársát és több más médiumot (VIDEÓ)

Szalay azt is felvetette a beszélgetésben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 12 éves kormányzása alatt nem adott interjút kormányfüggetlen médiumnak, és a korábbi Indexnek pár éve nem válaszolt, amikor meg akartak tőle valamit kérdezni, mondván fake news gyárakkal nem áll szóba.

Huth szerint azt vizsgálják, ki a méltó arra, hogy ott lehessen

Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője erre azt mondta, szerinte helyénvaló, hogy „megvizsálják azt, hogy ki méltó arra, hogy ott lehessen a kormányinfón”. Azt is mondta, hogy a sajtótájékoztatón résztvevő „ellenzéki sajtótermékek” szerinte nagyobb arányban kapnak szót, mint a másik oldal. Hozzátette, a jobboldali és baloldali sajtó közötti durva meccsek ellenére a szolidaritás a helyes hozzáállás, ezért azt támogatja, hogy újra és újra vizsgálják meg, hogy jogos-e a kitiltás, vagy sem.

A Media1 főszerkesztője ezt másképp látja: szerinte elfogadhatatlan, hogy „egy Pártbizottsághoz hasonló helyről” valaki megmondja azt, mi a méltó és mi a méltatlan, és máig zavaros, hogy mi a konkrét indok, mi az ügy (már ha tényleg van), amiért egyes médiumok nem mehetnek be, hiszen ezzel kapcsolatban összevissza, önmaguknak is ellentmondva beszélnek a kormányzati szereplők. Például azt állítják, hogy nincs több hely, közben viszont vannak még üres székek.

Szalay Dániel szerint tisztázni kellene a helyzetet és keresni rá megoldást, mert az a régi, rendszerváltás előtti időket idézi, ami jelenleg történik.

Huth válaszul kijelentette, hogy az MSZP-SZDSZ kormány idején is előfordult, hogy egyes médiumokat nem hívtak meg valamilyen sajtóeseményre, és így történt ez szerinte a Gyurcsány és a Bajnai kormányok idején is például a HírTV-vel és a Magyar Nemzettel szemben, legalábbis egyes háttérbeszélgetések esetében.

A PestiSrácok főszerkesztője azt állította, a német újságíróknál szabadabban dolgozhatnak a magyar újságírók

Szalay felvetette, hogy egyes nyugati államokban, például Németországban, ha egy politikus nem megy el az újságírók által szervezett heti sajtókonferenciára, az rövid időn belül megbukik, politikailag meggyengül. Huth erre a nyugati sajtót bírálta, mondván szerinte ott könnyű jóban lenni a médiával, a német kancellár szerinte ott biztos lehet benne, hogy semmilyen kellemetlen kérdést nem fog kapni. Szalay azt mondta erre, ez nem így van, rengeteg olyan ügy van, amiben a német sajtó kritikus a mindenkori kormánnyal, komoly botrányokat képesek kirobbantani és ezt gyakran meg is teszik.

A Media1 főszerkesztője azt is mondta, értelmetlen, ami történik idehaza a kormányinfó körül, hogy oda egyesek nem mehetnek el, hiszen ezzel a kormányzat saját maga szolgáltat bizonyítékot arra, hogy valami nincs rendben, takargatnivalója van, bizonyos kérdéseket nem szeretne hallani, bizonyos személyeket nem szeretne látni.

Piactorzítás

A Media1 főszerkesztője az állami hirdetések piactorzító hatását is megemlítette, például azt, hogy egy napi mintegy 200 látogatóval rendelkező kormánybarát weblapon hirdet egy állami vállalat, máskor olyan médiumokban is hirdet, amelyek nincsenek auditálva, tehát azt sem tudni, mennyien látják a közpénzekből fizetett hirdetéseket. Ez szerinte nagyon súlyos kérdéseket vet fel.

Huth Gergely azzal reagált, hogy tudomása szerint az RTL, az Index és az ATV, valamint a Népszava is kap az állami reklámbüdzséből és az azóta megszűnt Népszabadság is hozzájutott ilyenhez. Erre Szalay úgy reagált, hogy nem mindegy mekkora az az összeg, amennyiért az egyes médiumoknál hirdet a magyar állam, ezek árbevételén belül mekkora szeletet tesz ki az állami pénz, továbá nem mindegy, hogy mérik-e az adott médiumok elérését, és érdemes megnézni, kik azok, akiknél az elérés alapján szakmailag indokolt lenne a költés, viszont nem kapnak.

A PestiSrácok főszerkesztője szerint a DKT rosszul mérte a portáljuk látogatottságát

A PestiSrácok főszerkesztője ezek után bírálta a Digitális Közönségmérési Tanácsot (DKT) és a Gemius céggel végzett online látogatottságmérést, megkérdőjelezte ennek hitelességét. Huth azt mondta, amikor tavalyig még tulajdonosa volt a PestiSrácoknak, rengeteg vitájuk volt a DKT-vel, amiért alacsonyabb látogatottságot mértek a PestiSrácoknak, mint amit a PestiSrácok érzékelt.

Szalay erre azt mondta, szerinte még ha netán vannak is viták a különféle mérések pontossága körül, akkor sem ez a megoldás, hogy bemondásos alapon, mérési adatok figyelembe vétele nélkül osztogatnak állami pénzeket.

Külföldről érkező médiatámogatások – Huth Gergely szerint a Telex egy propagandalap

Huth ezután felvetette azt, hogy megítélése szerint a „baloldali” médiában keveset foglalkoznak a jobboldali sajtóban „dollármédia” kifejezéssel illetetett üggyel, azaz azzal, hogy az Egyesült Államokból is érkezik támogatás magyar médiumokhoz, például a Telexhez. A PestiSrácok főszerkesztője nehezményezte, hogy a Media1-en rákeresve a „dollármédia” kifejezésre nem talált túl sok találatot.

Válaszul Szalay elmondta, hogy épp a Media1 írta meg azt elsők között, hogy az Egyesült Államokból támogatás érkezik a Telexhez és az összeget mire fogják fordítani, tehát épp az ellenkezője igaz annak, hogy a Media1 bármit is elhallgatott volna ezzel kapcsolatban. A Media1 olyan gyorsan írta meg a hírt, hogy ekkor még nem is nagyon volt használatos a dollármédia kifejezés, ezt a kormánypárt később kezdte el használni. Szalay hozzátette azt is, hogy ő egyébként a piacgazdaság híve, és a kormányzati szólamokkal szemben nem tiltja semmi, hogy külföldről érkezzen tőke a magyar médiaiparba.

Akadémiát indít a Telex

A Media1 írta meg elsőként azt is, hogy az Egyesült Államok támogatási programot indít médiumok számára.

Támogatást adna a maradék magyar független médiának az Egyesült Államok

Ezt követően a kormánypárti és a független média között a sajtóperek elvesztésének számában megmutatkozó jelentős különbségre terelődött a szó. Huth szerint velük kapcsolatban a „legpiszlicsárébb pereket” is megírják, ez torzíthatja a képet. Szalay Dániel szerint azonban valóban arról van szó, hogy a kormánymédia nagyságrendekkel több ilyen jogi vitát veszít el.

A PestiSrácok főszerkesztője ezek után bírálta a sajtójogi szabályozást, szerinte az akadályozza a munkavégzésüket.

A 45 perces beszélgetés végén volt még egy rendkívüli momentum, amikor Huth szerint az, hogy Szalay Dániel 2022 nyarán kiposztolt a szakállat viselő miniszterelnökről egy fényképet a Facebookra. Azt mondta, ebből arra lehet következtetni, hogy Szalay nem a konzervatív oldalhoz tartozik. Huth Gergely ezek után még búcsúzóul megpróbálta rávenni Szalay Dánielt, hogy mondja azt, hogy a Telex egy pórázra kötött propagandalap, de a Media1 főszerkesztője azt mondta, ő úgy látja, hogy a Telex például az ellenzéki DK-val is vitákat folyat, pereskedett is vele.

A teljes vitaműsor – melyet a PestiSrácok új, budapesti, Lajos utcai stúdiójában készített a PS TV – itt tekinthető meg.

 

 

Jeszenszky Zsolt: Nincs még egy ország, ahol annyira szabad a sajtó, mint Magyarországon (VIDEÓ)

„A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon“ – Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét kérdezte a Media1

Kovács Zoltán államtitkár a bezárt Népszabadsággal a háta mögött adott interjút a Deutsche Wellének

Nagy beismerést tett Gajdics Ottó, a HírTV volt tartalomigazgatója, a Szabad Föld főszerkesztője

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Szalay Dániel, a Media1 és Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője a PsTV „Politikai pankráció” című műsorában. Forrás:YoTube.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások