fbpx
A Telex stúdiója.

Akadémiát indít a Telex

A 2022 telén induló nagyszabású program három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét. Az oktatóközponthoz az Egyesült Államokból szereztek pénzt.

A Telex egy csütörtöki közleményben bejelentette, hogy megvalósítja a lap elindításakor megfogalmazott tervét és oktatóközpontot indít Telex Akadémia névvel.

Dull Szabolcs, a lap főszerkesztője azt írja, hogy a média legkülönfélébb területeivel kapcsolatos képzések indulnak majd. Céljuk, hogy kifejezetten gyakorlatias legyen az oktatás, a mindennapi médiás készségek elsajátításától a mesterkurzusokon át a médiatudatosságot erősítő műhelyfoglalkozásokig sokféle képzést kínálnak majd a következő években a Telex Akadémián. Tulajdonképpen mindent, ami az oktatás és a média határterületeire illeszkedik. Lesznek ingyenes és fizetős képzéseik is.

Az akadémia vezetője Munk Veronika, a Telex tartalomfejlesztési vezetője lesz, az ügyvezető igazgató Pusztay András, a Telex kereskedelmi igazgatója, a Transtelex ügyvezetője.

Munk Veronika, a Telex Akadémia vezetője
Munk Veronika, a Telex Akadémia vezetője
fotó: Bődey János / Telex.

Három irányban

A legfrissebb programban az oktatóhelyen az értő médiafogyasztást, a fiatalok médiaműveltségét ingyenes programokkal támogatják. Ezt azzal indokolják, hogy gyerekcipőben jár a fiatalok kritikai gondolkodásának, médiaműveltségének, hírműveltségi készségeinek fejlesztése, vagy az, hogy a tinédzserek, fiatal felnőttek kifejezetten nekik készült hírekkel, tartalmakkal találkozzanak. Ahogy az is ritka, hogy kifejezetten gyerekeknek, fiataloknak kínáljon cikkeket, online játékokat, tartalmakat egy hírújság.

A 2022 telén induló nagyszabású program ezt az igényt elégíti ki: három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét.

  • Diákoknak szóló workshopokat szerveznek.
  • Akkreditált tanárképzésben vesznek részt.
  • Kifejezetten tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek kialakított tartalmakkal fejlesztik a Telexet.

Tanárok és csoportok jelentkezését várják

A Telex Akadémia ingyenes tanárképzéseket is indít. A program keretében az Idea Alapítvány Szűrj okosan! InfoGrund a digitális világban elnevezésű akkreditált tanárképzései indulnak 2023-tól. A képzés a kritikai médiaműveltség fejlesztéséhez szükséges ismereteket és oktatásmódszertani alapokat kínál elsősorban 9–12. évfolyamon tanító pedagógusoknak. A képzésre ezen a linken lehet jelentkezni.

Várják az ingyenes, diákoknak szóló workshopokra jelentkezőket is. Ide az ország bármely pontjáról, sőt a határon túlról is várják a 15-25 évesekből álló, 15-20 fős diákcsoportokat, akik egy egész napos vagy két félnapos, médiaműveltséget fejlesztő workshopon vernnének részt. Oktatókat is toboroznak a budapesti Telex Akadémiára, a jelentkezéshez egy űrlapot kell kitölteni.

A Telex első programjának együttműködő partnere, az Idea Alapítvány iskolai oktatásba illeszkedő programokat dolgoz ki a tudatos médiafogyasztás elősegítésére. A szervezet többek között akkreditált tanárképzési programot és komplex tanóraterveket kínál általános és középiskolai tanároknak, megalapozva ezzel a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését. Az Idea Alapítvány 2021-ben elnyerte az Edison100 Digitális Világ kategóriájának díját is.

Támogatást nyertek hozzá az Egyesült Államokból

A program ötletével több különböző, nyílt pályázaton is indultak, végül az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) támogatja két évre 740.740 dollárral.

További hírek a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások