fbpx
Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató új vezérigazgatója egy 2012-es felvételen.

A közmédia vezérigazgatója nem lát problémát abban, hogy az M1 Híradó egy konteós riportjában olyanokat állított, hogy Gyurcsány szervezte az október 23-i tanártüntetést

Altorjai Anita, az Áder János volt köztársasági elnök egykori sajtósából lett újdonsült közmédiás vezérigazgató szerint úgymond a szerkesztői szabadság része, hogy Császár Attila, az M1 televízió tudósítója azt állította a Híradóban, hogy Gyurcsány Ferenc és a baloldal vitte utcára az idén október 23-i tanártüntetés résztvevőit. A Duna Médiaszolgáltató vezetője Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek azért írt erről, mert a politikus egy hivatalos levélben szóvá tette a tudósítás elfogult mivoltát, ami szerinte a médiatörvényt is megsértette.

Hadházy Ákos egyik munkatársa juttatta el a Media1.hu-nak ma, szerdán azt a hivatalos levélváltást, melyet a független országgyűlési képviselő Altorjai Anitával, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. (a közmédia) néhány hónapja kinevezett új vezérigazgatójával (Áder János volt köztársasági elnök egykori sajtósával) folytatott arról, hogy az M1 Híradó műsorában Császár Attila azt állította, hogy úgymond Gyurcsány Ferenc és a baloldal áll a tanártüntetések mögött. (Ebből annyi valóság kétségtelenül volt, hogy több ellenzéki politikus is szolidaritást vállalt a tanár és diák tüntetőkkel és részt vett a demonstráción.)

Az Origo egyik írása alapján olyanok hangzottak el az állami tévé adásában, hogy úgymond „Gyurcsányék Brüsszelben azért küzdenek, hogy a tanárok ne kapjanak fizetésemelést, itt utcára hívják az embereket”. Hadházy Ákos ezt kifogásolta, ahogy azt is, hogy a tanárok helyett inkább Boros Bánk Levente Fidesz-közeli elemzőt, a Nézőpont Intézet munkatársát szólaltatták meg, hogy azt erősítse, hogy Gyurcsány hívta utcára az embereket.

Hadházy Ákos azt kérdezte levelében az állami intézmény vezetőjétől, hogy szakmai meggyőződése szerint vállalható volt-e a tudósítás, illetve megfelelt-e a közszolgálati médiaszolgáltatásra és annak kiegyensúlyozottságára vonatkozó követelményeknek. A honatya arról is érdeklődött, mikor és milyen intézkedéseket kíván tenni Altorjai Anita annak érdekében, hogy az M1 Híradó a jövőben kiegyensúlyozott és elfogulatlan tudósításokat sugározzon a fontos közéleti kérdésekről, vagyis megfeleljen a médiatörvénynek.

Válaszában Altorjai Anita arról írt, hogy a szerkesztői szabadság része, hogy az M1 Híradó munkatársai meghatározhatják, miről és hogyan számolnak be. Hangsúlyozta, a szerkesztők döntése törvényi védelem alatt áll.

Ezt követően Altorjai közölte, ha Hadházynak gondja van az állami médiaszolgáltatás tartalmaival, forduljon az ügyben illetékességgel bíró médiahatósághoz.

Elégedetlen a magyar médiahelyzettel az EBESZ médiaszabadság-képviselője a budapesti látogatása után

Trükkösen számolt be az M1 televízió az állami média cenzúrái és Papp Dániel vezérigazgató elleni tiltakozásról

További médiával kapcsolatos hírek érhetők el a Media1.hu portálon.

Borító:  Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató új vezérigazgatója egy 2012-es felvételen. Fotó: MTI/Kollányi Péter
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások