fbpx
Ács Dániel, a 444.hu újságírója, aki nem lesz a Ferencváros c. magazin főszerkesztője

Úgy nyert jogerősen a PestiSrácok Ács Dániel, a 444 újságírója ellen a Kúrián, hogy a Fidesz-közeli revolvermédium lejáratóanyaga kitalált sztorin alapult

Ács Dániel, a 444 újságírója a jó hírnevének megsértése miatt 1 millió forint sérelemdíjat követelt a PestiSrácoktól, miután 2020-ban ránézésre is nyilvánvaló hazugságokat közölt róla a portál. Ugyan a PestiSrácok anyagának sztorijának hitelessége már a megjelenésekor megdőlt, és a bíróság első fokon még 700 ezer forint sérelemdíjat meg is ítélt Ácsnak, a másodfokú bíróság majd végül most a Kúria úgy ítélte meg, hogy a PestiSrácok cikke nem tényállítást, hanem csak találgatást, sejtetést tartalmazott Ácsról és arról a ferencvárosi főszerkesztői pályázatról, amit a cikk állítása szerint úgymond neki írtak ki. Ez belefér a bíróság szerint a sajtó szabadságába, akkor is, ha a sejtetés egyébként esetleg megalapozatlan.

Az ügy előzményeiről a Media1 2020 májusában, a per indításakor már beszámolt. Csak emlékeztetőül: a történet nagyon röviden annyi volt, hogy a PestiSrácok valótlanul azt állította Ács Dánielről, a 444 oknyomozó újságírójáról, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat úgymond csak látszatpályázatot tett közzé a kerületi lap főszerkesztői posztjára, és úgymond előre eldőlt, hogy Ácsnak, tehát a 444 munkatársának szánják az állást. Hogy a PestiSrácok mekkorát hazudott, azt jól mutatta, hogy épp a cikk megjelenése után hirdették ki, hogy kik pályáztak és egyértelműen látszott, hogy Ács Dániel még csak el sem indult a pályázaton (Ács azóta is a 444-nél dolgozik) és a kerületi lap főszerkesztői posztjára Vágvölgyi B. Andrást választotta ki a pályázati eljárást lefolytató bizottság 2020-ban.

Ács a személyéről megjelent lejárató anyag után bírósághoz fordult, ahol személyiségi jogi pert indított jó hírnevének megsértése miatt, és 1 millió forint sérelemdíjat követelt a PestiSrácok akkori kiadójától.  A bíróság első fokú ítéletében 700 ezer forint sérelemdíjat állapított meg a 444 oknyomozó újságírója számára, és eltiltották a PestiSrácokat a jogsértés folytatásától. A bíróság megállapította, hogy a PestiSrácok cikke valótlan tényállítást tartalmazott, kitalált történetet közölt, amivel megsértette a portál Ács személyiségi jogát.

Aztán jött a fordulat

Az ügy ezután másodfokra került, és ekkor a bíróság már úgy döntött, hogy a PestiSrácok úgymond következtetést közölt, tehát nem tényként állította azt, hogy Ács Dániel számára írták ki a pályázatot, csupán következtetett erre. A bíróság szerint a találgatás belefér a sajtó- és véleményszabadságba.

Ács Dániel fellebbezett: szerinte azért, mert feltételes módban fogalmaztak arról, hogy neki szánhatják az állást, még feltételes módban sem volt megalapozott, hiszen már a cikk megjelenésekor lezárult a pályázati anyagok benyújtása, tehát esélye sem volt arra, hogy végül őt nevezzék ki, tehát nem szánhatták neki az állást. Ács Dániel ügye harmadfokon a Kúriára került, ahol másodjára is a PestiSrácok győzött.

„Ugyan nem indultam a pályázaton, így értelemszerűen nem is nyerhettem a pályázaton, de a Kúria szerint ettől még van egy vékony valóságalapja a cikknek, mégpedig az, hogy valóban létezett a pályázat, így akár szánhatták nekem is, és még ha nem is így történt, a PestiSrácok akár gondolhatta így is” – mesélte el a Media1 érdeklődésére Ács Dániel újságíró, mi történt ezután a Kúrián.

A lejáratott újságírónak kell megfizetnie a perköltséget

Mivel a Kúria végül úgy találta, hogy az elsőfokon még 700 ezer forintos sérelemdíjat érő cikk valójában nem tényállítást tett közzé Ácsról, és Magyarország alaptörvénye szerint mindenkit megillet a véleményszabadság, tehát az is, hogy akár téves következtetést tegyen közzé egy közügyben, illetve a cikk a közügyek szabad megvitatásának alkotmányos védelme alá esik, így tehát a PestiSrácok írása nem sérti Ács Dániel jó hírnévhez fűződő jogát, így végül még Ácsnak kell kifizetnie a róla megjelent lejárató anyag ügyében a teljes per- és ügyvédi költséget.

Korábban Ács Dániel, a 444 oknyomozó újságírója tárta fel azt egy oknyomozással, hogy milyen visszaélések voltak Ferencváros korábbi vezetése alatt a közterületi parkolási rendszer üzemeltetőjénél.

 

Interjú Vágvölgyi B. Andrással, a 9 magazin rehabilitált főszerkesztőjével (Media1 Podcast)

 

Beismert egy fontos körülményt Szalai Szilárd, a PestiSrácok munkatársa Baranyi Krisztina ATV-s konfliktusával kapcsolatban

Felmondott Apáti Bence a HírTV-nél

További hírek találhatók a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások