fbpx

véleményszabadság

Niedermüller Péter 2020. január 23-án az ATV A nap híre című műsorában.

Jogerősen is elvesztette az ATV a „rémisztő képződmény”-pert – a televízió beletörődik az ítéletbe

Az ATV A nap híre című műsorának vendége volt 2020 januárjában Niedermüller Péter DK-s polgármester, majd a politikus ott elhangzó, a kormány családpolitikájának kirekesztő jellegét bíráló szavaival összefüggésben megbírságolta a Médiatanács a televíziót. A televízió ezt a határozatot azután bíróságra vitte, de mint a Media1 megtudta, az ATV jogerősen is elvesztette a pert.

Kessel Krisztina, az NLC volt újságírója

Elbocsátották az NLC egyik újságíróját – megkérdeztük, mi történt, máshogy emlékeztek a felek

Kessel Krisztina újságíró azt állította egy TikTok-videóban, hogy a női szépségről kifejtett véleménye miatt kellett mennie az NLC-től. A Media1 reagáltatta az üggyel összefüggésben Munkácsy Mártont, a Central Médiacsoport női portáljának társfőszerkesztőjét, aki meglehetősen másképp mesélt a történtekről, mint az újságíró.

BBC

Visszaengedi a BBC a politikai okokból letiltott sztárműsorvezetőt, aki örül, hogy az Egyesült Királyság többnyire toleráns, vendégszerető emberek hazája

Miután több BBC-s kollégája és futballszakértő is a brit kormány menekültellenes retorikáját bíráló Gary Lineker mellé állt, és a hétvégén csak meglehetősen korlázottan tudott a sportvilág híreiről beszámolni a BBC a műsorvezető felfüggesztése következtében, a brit közmédia úgy döntött, visszaengedi a képernyőre a brit kormányt bíráló Twitter-bejegyzése miatt felfüggesztett Linekert. Lineker újabb Twitter-bejegyzéssel reagált, melyben kiállt a háborús menekültek mellett és jelezte: alig várja, hogy újra képernyőn lehessen.

Varga Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője

Ellenkezőjére változtatta a HírTV-t elítélő jogerős ítéletet a Kúria a Varga-Damm Andreát a lakásmaffiával összemosó anyaggal kapcsolatban

A Kúria szerint akkor is jogszerűen közölte a HírTV a portálján azt, hogy „A jobbikos Varga-Damm Andreának is köze lehet a lakásmaffiához”, ha egyébként a címbeli kijelentés nem állja ki a bizonyíthatóság próbáját. A Kúria szerint csupán egy provokatív véleményt közölt a kormánypárti médium. Bár a korábban eljáró bíróság egy jogerős ítélettel még sérelemdíj megfizetésére és a jogsértőnek minősített közlés eltávolítására, valamint bocsánatkérésre kötelezte a televíziót, a Kúria most végül még a lejáratott politikust kötelezi a perköltségek viselésére.

Érkezik a Népszava egy postaládába

Beperli a Magyar Államot a Népszava Strasbourgban

Miután az Alkotmánybíróság is a KDNP-s Vejkey Imre pártját fogta és úgy határozott, hogy megsértette a Népszava a politikus személyiségi jogait azzal, hogy leközölte a Müller Cecília tisztifőorvost és koronavírus kormányzati kommunikációját bíráló, Pápai Gábor által készített emlékezetes keresztes karikatúrát, a napilap úgy döntött, nem hagyja annyiban a dolgot és a sajtó- és véleményszabadsághoz fűződő jogai helyreállítása érdekében bírósági pert indít a Magyar Állam ellen.

Ács Dániel, a 444.hu újságírója, aki nem lesz a Ferencváros c. magazin főszerkesztője

Úgy nyert jogerősen a PestiSrácok Ács Dániel, a 444 újságírója ellen a Kúrián, hogy a Fidesz-közeli revolvermédium lejáratóanyaga kitalált sztorin alapult

Ács Dániel, a 444 újságírója a jó hírnevének megsértése miatt 1 millió forint sérelemdíjat követelt a PestiSrácoktól, miután 2020-ban ránézésre is nyilvánvaló hazugságokat közölt róla a portál. Ugyan a PestiSrácok anyagának sztorijának hitelessége már a megjelenésekor megdőlt, és a bíróság első fokon még 700 ezer forint sérelemdíjat meg is ítélt Ácsnak, a másodfokú bíróság majd végül most a Kúria úgy ítélte meg, hogy a PestiSrácok cikke nem tényállítást, hanem csak találgatást, sejtetést tartalmazott Ácsról és arról a ferencvárosi főszerkesztői pályázatról, amit a cikk állítása szerint úgymond neki írtak ki. Ez belefér a bíróság szerint a sajtó szabadságába, akkor is, ha a sejtetés egyébként esetleg megalapozatlan.

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások