fbpx
Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot.

Jogerős: nem titkolhatja tovább a Közmédia, mit vár el a Híradótól

Immáron jogerős az a bírósági ítélet, amelynek értelmében a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nek ki kell adnia a Szabad Európa számára azokat a dokumentumokat, amelyekből többek között kiderülhet, ki viseli a szerkesztői felelősséget például a köztévé Híradójában elhangzottakért.

Jóváhagyta az elsőfokú bíróság korábbi ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla, és arra kötelezi a Közmédiát (a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-t), hogy mutassa meg többek között bizonyos programjai, köztük hírműsorok megrendelőlapját a Szabad Európának, derül ki a szabadeuropa.hu egyik friss írásából.

Még 2021. március 2-án adott be a portál egyik munkatársa közérdekű adatigénylést a Duna Médiaszolgáltatóhoz a dokumentumokért azzal a céllal, hogy kiderüljön, kin múlik, hogy a köztévében olyan hírműsorok mehetnek adásba, amelyek sérthetik azt a kiegyensúlyozottságot, amelyet a törvény is előír a köztévének. A Duna Médiaszolgáltató korábban megtagadta a közérdekű adatigénylés teljesítését. Az internetes portál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közreműködésével bírósághoz fordult.

Mivel a bírósági döntés jogerős, a dokumentumokat augusztus első felében meg kell kapnia a Szabad Európának a törvényi szóhasználat szerint közszolgálati médiaszolgáltatótól.

A bíróság előtt a közmédia nem tudta bizonyítani, hogy a műsorok megrendelőlapjai üzleti titkot, illetve döntés-előkészítő adatot tartalmaznának.

MTVA, híradó, közmédia
MTVA, híradó, közmédia

A másodfokú tárgyaláson egyébként a Duna ügyvédje azzal is érvelni próbált a dokumentumok kiadása ellen, hogy ha azokat kiadnák, az a Szabad Európa mint „versenytárs birtokába jutnának”, és ez sértené a közmédia érdekeit és „befolyásmentes működéshez fűződő jogát”.

A bíróság ezt az érvelést sem fogadta el, hiszen a közérdekű adatok nyilvánosságához azok szabad terjesztése is társul.

A Duna Médiaszolgáltató műsorait egyébként az MTVA gyártja, amelynek élén az a Papp Dániel vezérigazgató áll, aki egy korábbi jogerős bírósági döntés szerint jogszerűen nevezhető hírhamisítónak. Magának a Duna Médiaszolgáltatónak az élén néhány hete az az Altorjai Anita áll vezérigazgatóként, aki korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal, illetve a köztársasági elnök sajtóügyeiért felelt.

A közmédiában gyakoriak a hírmanipulációk és hírelhallgatások, erre már Altorjai Anita néhány héttel ezelőtti kinevezése óta is voltak példák.

 További hírek érhetők el a Media1.hu portálon. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Az M1 Híradóban Meszes Boglárka felkonferál egy riportot
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások