fbpx
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.

Pénzt ad az Index tulajdonosa a Médiatanács tagja feleségének – összefonódás az Indamedia és a médiahatóság között

Nem aggályos-e, hogy pénzt kap a Médiatanács egyik tagjának felesége az egyik nagy hazai médiacsoporttól, az Indamediától, és nem kelti-e esetleg ez azt a látszatot, hogy a médiapiacot ellenőrző grémium tagjának feleségén keresztül próbál meg előnyökre szert tenni a médiaszolgáltató a médiahatóságnál? Ezekről kérdezte a Media1 a médiahatóságot és az Index tulajdonosát, az Indamediát, ahová a napokban nevezték ki tartalomfejlesztési igazgatónak a Kossuth Rádió volt csatornaigazgatóját, Mucsányi Mariannát, Szadai Károly, a Médiatanács 2019-ben megválasztott tagjának feleségét, aki korábban hasonló személyi összefonódás miatt volt kénytelen távozni az állami rádió éléről, és akiről korábban azt is megírtuk, hogy adótartozást hátrahagyva szűnt meg egy kft.-je. A médiahatóság ugyan több napja nem reagál a kérdéseinkre, az Indamedia azonban igen.

Szerda este a Media1 egy rövid hírben már beszámolt arról, hogy az Indamedia, az Index és több más meghatározó hazai internetes portál (például a napi.hu, Totalcar, Velvet, Femina) tulajdonosának igazgatósága tartalomfejlesztési igazgatónak nevezte ki Mucsányi Mariannát, az állami Kossuth Rádió 2020 elején a Media1 egy oknyomozó cikkének megjelenése után távozó volt csatornaigazgatóját. Egyúttal megírtuk azt is, hogy Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztőjét az Indamedia hírigazgatójává léptették elő.

Bár a mostani cikkünk nem Fekete-Szalóky Zoltánról, hanem Mucsányi Marianna kinevezésének anomáliáiról szól, röviden megemlítjük, hogy a korábban az Inforádióban Mucsányival már együtt dolgozó Fekete-Szalóky neve onnan lehet ismerős olvasóinknak, hogy az ő hangja szerepel azon a leleplező hangfelvételen, amelyet a Direkt36 hozott nyilvánosságra, és amelyben Fekete-Szalóky arról beszélt valakinek, hogy Mészáros Lőrinc (Orbán Viktor miniszterelnök gázszerelőből lett milliárdos barátja) 100 millió forintot ad az Indexnek, úgyhogy elvárható, hogy Mészárost ne nagyon bántsák, és ugyan a nagyobb beruházásairól írhatnak, de például Várkonyi Andreáról (Mészáros feleségéről, aki azóta a Mészáros Lőrinc bankjai által hitelezett TV2 igazgatósági tagja is lett) ne nagyon írjanak rosszakat, mert különben nem lesz, aki pénzeli a céget. Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztői időszakában fordult elő, hogy mint azt a Media1 megírta, 1 órán belül eltűnt az Index nyitóoldaláról az a véleménycikk, amelyet Vona Gábor véleményvezér, a Jobbik volt elnöke írt az Indexre Mészáros Lőrincről és Várkonyi Andreáról.

Ami Mucsányi Mariannát, az Indamedia újdonsült tartalomfejlesztési igazgatóját illeti, róla a Media1 2019-es cikkében több érdekes állítás is szerepelt, amit érdemes felidézni.

Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója
Mucsányi Marianna, az Indamedia újdonsült tartalomfejlesztési igazgatója még a Kossuth Rádió csatornaigazgatójaként beszédet mond a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj átadásán a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én. Az elismerést elsőként Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája vehette át.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Egyrészt, hogy korábban olyan, bírósági kényszertörlés alá került cégnek volt a tulajdonosa és ügyvezetője, ami 767 ezer forint adótartozást is hátrahagyva szűnt meg: Mucsányi megkeresésünkre a történtekért a vállalkozása könyvelőjét okolta, de egy általunk megkérdezett ismert adószakértő szerint erre hivatkozni nem állja meg a helyét,  hiszen egy vállalat ügyvezető igazgatója a felelős a törvényes működésért. Mindenesetre az ügy miatt a cégbíróság 3 évre el is tiltotta Mucsányit mindennemű vezetői tisztségtől, de ez a tiltás mostanra már lejárt, így túl sok szót erre már nem fecsérelnénk, de van az Indamedia új igazgatójának személyével kapcsolatban egy másik érdekes körülmény is, nevezetesen az, hogy Mucsányi Marianna férje az a Szadai Károly, akit 2019-ben az Országgyűlés kormánypárti kétharmada a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának egyik tagjának választott 9 évre, és aki jelenleg is tagja a médiapiacot felügyelni hivatott Médiatanácsnak. (Szadai Áder János, a most leköszönő köztársasági elnök tanácsadója volt korábban.)

Pénzmozgással fonódik egymásba a Médiatanács és az Indexet is tulajdonló Indamedia csoport

A médiatörvény annak érdekében, hogy ne lehessen korrumpálni a Médiatanácsot, tartalmaz különböző összeférhetetlenségi szabályokat. 2020 elején Mucsányinak például azért kellett távoznia a Kossuth Rádió csatornaigazgatói posztjáról, mert ez összeférhetetlennek bizonyult azzal, hogy a férje eközben a Médiatanács tagja. Ha Mucsányi nem távozik, férje megbízatása a Médiatanácsban megszűnt volna.

Miután most újra sok szempontból hasonló helyzet alakult ki, hiszen a férj, Szadai 2028-ig továbbra is tagja a Médiatanácsnak, és a feleség, Mucsányi a napokban tartalomfejlesztési igazgató lett az Indamediánál, a Media1 kérdéseket küldött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatóságán keresztül a Médiatanácsnak arról, nem tartják-e összeférhetetlennek, hogy egyik tagjuk háztartásának rezsijébe az egyik médiaszolgáltató tulajdonosa, az Indamedia is beszáll, illetve hogyan akarják ezt a helyzetet kezelni.

Az Index.hu szerkesztősége
Az Index.hu szerkesztősége. Fotó: Media1 / olvasónktól

A médiahatóság inkább hallgatásba burkolózik

Szerdán elküldött kérdésünkre sürgős, csütörtöki délutáni választ kértünk a médiahatóságtól, az NMHH azonban nem érezte fontosnak, hogy tisztázza ezt a helyzetet, illetve elmondja, nem tartja-e kifogásolhatónak a Médiatanács függetlensége szempontjából a Mucsányi-Szadai házaspár és az Indamedia közötti pénzmozgásokat. Legalábbis válasz szombat délig sem érkezett.

Koltay András, a Médiatanács tavaly megválasztott elnöke egyébként néhány hete egy lapinterjúban mondta el, hogy szerinte senki nem várja el, hogy legyen Magyarországon független újságírás – emiatt a megnyilvánulás miatt közleményben próbált tiltakozni a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), és azt mondták, ezzel a Médiatanács elnöke leleplezte önmagát, de közleményüket a Médiatanács felügyelete alatt álló közmédia egyszerűen letiltotta, cenzúrázta.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én.
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én. Koltay egy lapinterjúban korábban arról beszélt, nem hisz a független újságírásban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Abból ítélve, hogy az NMHH / Médiatanács több napja semmit nem reagál a Szadai-Mucsányi házaspár közötti pénzmozgások ügyében, nem kizárt, hogy Koltay az ügyet megpróbálja eltusolni.

Koltay ugyan a 24.hu-nak adott interjúja alapján nem érzi szívügyének a független újságírást, de a médiatörvény a 127.§ (1) és 118.§ (1) szakaszaiban úgy rendelkezik, hogy nem lehet a Médiatanács tagja vagy annak közeli hozzátartozója „hírközlési vagy médiaszolgáltató, műsorterjesztő, reklámügynökség, sajtóterméket kiadó, lapterjesztő vállalkozás vezető tisztségviselője, vezető testületének tagja, felügyelő bizottsági tagja”.

Az Indamedia nem tartja aggályosnak a helyzetet, szerintük ez a jogszabályi szakasz nem vonatkozik erre az esetre

Az ügyet egyelőre hallgatással leplezni próbáló médiahatósággal szemben ugyanakkor az Indamediától érkezett válasz a Media1 megkeresésére, bár a választ kielégítőnek nem neveznénk.

Madár Bea, az Indamedia sajtókapcsolati munkatársa megkeresésünkre az Indamedia Zrt. alábbi hivatalos álláspontját juttatta el részünkre:

„Mucsányi Mariannát az Indamedia csoport igazgatósága kérte fel, hogy szakértelmével és tudásával támogassa a csoport tartalomfejlesztését, a kiadványok közötti koordinációs munkát. Tartalomfejlesztési igazgatóként Marianna nem lesz sem a holding Indamedia Networknél, sem pedig egyik kiadó vállalatunknál sem vezető tisztségviselő, valamint egyik csoporttagunk vezető testületének sem lesz tagja. Így a megbízásával kapcsolatosan fel sem merülnek az Mttv-ben a Médiatanács tagjaira vonatkozólag rögzített összeférhetetlenségi szabályok.”

Ezek után még visszajeleztünk, hogy az egész összeférhetetlenségi szabályozás azért van, hogy egy médiaszolgáltató ne tudja korrumpálni a Médiatanácsot azzal, hogy az egyik tagja házastársának pénzt ad, másrészt a Médiatanács tagjának ne legyen ráhatása a közeli hozzátartozóján keresztül egy médiaszolgáltató tartalmára, harmadrészt a Médiatanácstól ne szivárogjanak ki információk a médiaszolgáltatóhoz (például úgy, hogy a Médiatanács tagja óhatatlanul említést tesz valamiről a vacsoraasztalnál erről a feleségének.)

Megpróbáltuk megkérdezni, hogy ezek látszatát hogyan próbálják elkerülni majd, de a vállalat erre már semmit sem jelzett vissza, pedig sok időt hagytunk a válaszra.

Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy az Index és az Indamedia további kiadványi fognak-e közölni bíráló cikkeket Szadai Károlyról és a Médiatanácsról a jövőben, illetve az Indamediát érintő médiahatósági ügyekben hogyan fog elfogulatlanul, pártatlanul eljárni az a Médiatanács, amelynek egyik tagja házastársának minden hónapban pénzt fizet ezentúl az Indamedia.

A Direkt36 tegnap publikált leleplező hangfelvételei után persze nem ez a legnagyobb kérdőjel most az Index/Indamedia háza táján azok után, hogy nyilvánosságra került, Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztő, az Indamedia csoport újdonsült hírigazgatója a felvételek szerint konkrétan arról beszélt korábban, hogy Mészáros Lőrinc megvonná a 100 milliós támogatását, és nem lenne, aki finanszírozná a működést, ha Várkonyi Andreáról negatívat írnának. A Médiatanács függetlensége sem most kérdőjelezik meg először, hiszen ismert, hogy tagjait kizárólag a Fidesz választotta meg, és például elnökük, Koltay András a Médiatanács korábbi ciklusában mint tag részt vett olyan visszaélésekkel tarkított rádiós pályázatok lebonyolításában mint a békéscsabai vagy épp a budaörsi, nemrég a Kúria által is törvénytelennek minősített botrányos eset, amelyek egyértelmű bizonyítékai voltak annak, hogy ő pártszolgálatot végez, nem pedig hozzáértő szakmai munkát, és ami miatt 24 órával az ítélet megszületése után távoznia kellett volna a Médiatanácstól, ám ezt Koltay nem tette meg.

Iratkozzon fel ingyenesen a Media1 Telegram-csatornájára, hogy azonnal értesülhessen legfrissebb híreinkről akár egy push üzenetben!

Csatlakozhat hozzánk Facebookon is, ahol kommentálhatja híreinket.

További híreinkért ide kattintson!

Borítókép: Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:  MTI/Illyés Tibor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások