Karas Monika, az NMHH elnöke egy korábbi sajtóeseményen

Megakadályozta volna a médiahatóság a Media1 munkavégzését

Az NMHH a media1.hu regisztrációjának visszautasításával próbálta megakadályozni, hogy tudósíthasson az állami közintézmény egy szerdai sajtóeseményéről, pedig már több mint egy héttel a tervezett esemény előtt beregisztráltunk. Nem hagytuk magunkat, így végül a visszautasított regisztrációnk ellenére bejutottunk az épületbe és sajtóeseményre, ahol nem is ellenőrizték a kilétünket.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Sajtóbeszélgetésre invitálta holnapra (szerdára) a magyar média képviselőit a Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A médiahatóság az eseményre körlevélben invitálta meg a média képviselőit, a meghívók egy hete mentek ki.

Bár a hatóság „elfelejtette” meginvitálni a Media1-et (holott a sajtóbeszélgetés előzetesen megjelölt témája alapján egyértelműen a Media1 profiljába vágó témákról esik majd szó), egy másik (vidéki) szerkesztőség azonnal átküldte nekünk a hozzájuk megérkezett meghívót, benne az internetes (Google-os űrlapra mutató), bárki által megnyitható regisztrációs linkkel, és arra kértek bennünket: tudósítsuk őket is az eseményről, a tudósítást azután ők is átveszik majd a Media1-re hivatkozva.

Annak rendje és módja szerint elvégeztük a regisztrációt még rögtön a megérkezésekor, április 16-án, vagyis egy héttel ezelőtt.

Mutatjuk a sikeres regisztrációról a képernyőképet.

Képernyőkép bizonyítja: a Media1 elvégezte a regisztrációt április 16-án
Képernyőkép bizonyítja: a Media1 elvégezte a regisztrációt április 16-án

Április 23-án 16 óráig nyitva volt a sajtóregisztráció, még kedden délelőtt is toboroztak rá

Ezután eltelt több mint egy hét, és az NMHH ma, április 23-án reggel egy emlékeztető körlevélben jelezte az újságíróknak – vidéki kollégáinknak is -, hogy ma délután 16 óráig még van mód regisztrációra, ha még nem tették meg. Vagyis a körlevélben szó sem volt arról, hogy ne lenne elég férőhely, sőt még ekkor is javában zajlott a sajtóeseményre a toborzás.

A Media1 regisztrációját ezzel párhuzamosan helyhiányra hivatkozva elutasították

Ehhez képest szintén kedden a Media1 ugyancsak levelet kapott, de nem a regisztrációja visszaigazolásával, ahogyan mások. A levélben a hatóság egy nevét sem vállaló illetékese arról tájékoztatta a már egy héttel korábban regisztráló Media1-et: nincsen számára hely a sajtóeseményen, tehát nem tudják visszaigazolni a regisztrációnkat.

Mutatjuk a levelet:

Tisztelt Címzett!

Ön egy olyan hírközlési témájú NMHH-s zártkörű háttéreseményre regisztrált április 24-re, amelyre nem kapott meghívót. A helyek száma korlátozott, személyes részvételi szándékát sajnos nem tudjuk visszaigazolni. Az NMHH az eseményen elhangzó információkról utólag sajtóközleményt ad ki, amelyet minden sajtókapcsolatunknak – így Önnek is – eljuttatunk. Megértését köszönjük.

Üdvözlettel:

Intézményi Kommunikációs Osztály

1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.

Tel: +36 1 457-7945 • Mobil: +36 20 454 6972

E-mail: [email protected]

Az NMHH nem mond igazat

A médiahatóság tehát sajtóeseményre invitálja a sajtót, nem hívja meg, majd amikor az mégis regisztrál, nem akarja beengedni a médiával foglalkozó hazai hírmédiumok egyikét, állítólagos helyhiányra hivatkozva, miközben a sajtóesemény helyszíne az NMHH budapesti, Ostrom utcai központjának tárgyalóterme, ahol aligha hihető, hogy a Media1-től érkező 1 főnyi újságíró ne férne be, pláne, ha közben az NMHH még javában próbál további újságírókat a sajtóeseményen való részvételre buzdítani.

Ez alapján elég egyértelmű: az NMHH nem mond igazat. Hiszen miért buzdítaná a lehetséges résztvevőket az eseményre, ha azon nincs hely?

Megijedtek, hogy kritikus kérdést kapnak?

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, amikor azt gondoljuk, a Media1 regisztrációját azért próbálják akadályozni, mert portálunk, valamint jelen sorok szerzője korábban több, a médiahatóság, illetve az NMHH Médiatanács által elkövetett súlyos törvénytelenségről is cikket írt (például arról, hogyan trükközött az NMHH Médiatanács a békéscsabai rádiós pályázaton, vagy milyen furcsaságok történtek a velencei és a pécsi rádiós frekvenciapályázatokon). A Péterfalvy Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) emellett több mint tízszer elmarasztalta a hatóságot ezen ügyek kapcsán született beadványok eredményeképpen. (A NAIH határozata ellenére egyébként az NMHH továbbra sem ad oda egyes papírokat, így továbbra is fennáll a jogsértő állapot.)

Kérdéseket küldünk az NMHH-nak

Észlelve, hogy az NMHH úgy hivatkozik a sajtóesemény kapcsán helyhiányra, hogy közben még toboroz másokat a regisztrációra, ezzel szembesítő kérdéscsomagot küldtünk kedden az NMHH sajtóosztályának.

Jeleztük azt is, belépésünk egy sajtónyilvános eseményre törvényesen nem tagadható meg, tekintettel arra, hogy a sajtóeseményt egy közintézmény tartja, a Media1 pedig egyébként az NMHH-nál is regisztrált sajtóorgánum. Jeleztük, hogy az egyenlő bánásmód elvéről szóló, diszkriminációellenes jogszabályt és a sajtótörvényt is megsértik, ha a Media1 nem tudósíthatja az olvasóit az eseményről. Megkérdeztük azt is, hogy név szerint ki döntött a Media1 kizárásáról, hiszen ha azt jogszerűnek tartja, bizonyára felvállalja a nevét.

Odamegyünk

Bár egyetlen kérdésünkre, észrevételünkre sem kaptunk választ kedd estig sem, a Media1 úgy döntött, kísérletet tesz, hogy a sajtóeseményről, a helyszínről tudósítsa olvasóit. Amennyiben a médiahatóság akadályozni fogja munkavégzésünket, úgy a szükséges jogi lépéseket megtesszük az NMHH ellen.

A Media1 számára a lehetőséget átadó másik szerkesztőségtől egyébként délután, még a regisztráció lezártát megelőzően hivatalos levelet kapott az NMHH, melyben azt kérik a hatóságtól, hogy biztosítsák a Media1 számára a tudósítás lehetőségét, hiszen az ő visszaigazolt regisztrációjukat részünkre átadták. Így tehát a helyhiány már csak azért sem lehet igaz, hiszen egy másik kolléga helye felszabadult.

Most itt tartunk. Szerdán elmondjuk, végül sikerült-e bejutni, így, hogy Media1-ként és a másik szerkesztőség nevében is regisztrációnk van, amit még megbízólevél is alátámaszt.

Jogászok szerint egyébként, ha egy sajtónyilvános eseményre nem engedik be a sajtó egyes munkatársait, míg másokat igen, az egyértelműen sérti a hatályos sajtótörvényt. Ráadásul a médiahatóság nem részesíthet előnyben vagy hátrányban egyetlen szerkesztőséget sem, hogy kit enged be, és kit nem, ezzel az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is megsérti. Így az ilyen esetben kizárt szerkesztőségek jogászok szerint pert indíthatnának, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhatnak.

Hasonlóval – helyhiányra való hivatkozással – egyébként már Orbán Viktor is élt. Legutóbb év elején, ami számos szerkesztőséget érintett.

Frissítés 2019.04.24. 09:09

Végül mégis bejutottunk!

Bejutottunk az NMHH épületébe és a sajtóbeszélgetésére. A belépéskor meg sem kérdezték, melyik szerkesztőséget képviseljük, ellenőrzés nélkül bejöhettünk, csupán egy aláírást kértek. Az NMHH elnöke épp az 5G hálózatokról és a frekvenciagazdálkodás történetéről beszél. A teremben több üres szék is van, egyértelmű, hogy nem volt valós az NMHH tegnapi magyarázata az állítólagos helyhiányról.

Részletesebb tudósításunkat a sajtóeseményen történtekről ide kattintva érhetik el.

Frissítés 2019.04.25. 18:44

Az NMHH: a Media1 valótlanságot állít

Az ügyben újabb fejlemények vannak, az NMHH közleményben állítja, valótlanságokat állítunk. A hatóság közleményéről és az erre adott válaszokról külön írásban olvashatnak.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Emberek a koronavírus ellen védőruhában

Óriásit ugrott a magyar híroldalak látogatottsága a koronavírus-világjárvány hatására

A koronavírus hazai megjelenése és az ennek kapcsán bevezetett, az élet egyre több területét érintő kormányzati korlátozások látványos hatása a hírek iránti lázas érdeklődés, ami a hírsite-ok oldalletöltéseinek közel 90 százalékos növekedéséhez vezetett – derül ki a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) és a Gemius közös, a Media1-hez eljuttatott kutatásából.