fbpx
Varga Endrére, az Index lapigazgatójára, a Totalcar ügyvezetőjére, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökére emlékeztető arc Pápai Gábor karikatúráján

Jogi segítséget ajánl a TASZ a Media1-nek, miután az Index lapigazgatója félmillió forintot követel egy róla közölt fotó miatt

A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezet segítségével próbálja meg lapunk megakadályozni, hogy Varga Endre, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) nemrég megválasztott elnöke, egyben a Totalcar ügyvezetője és az Index lapigazgatója, a Matolcsy György nevével fémjelzett MNB volt osztályvezetője jogi, pénzügyi eszközzel akadályozza a Media1 portál tartalomszolgáltatásának szabad működését.

Mint azt megírtuk, Varga Endre – álláspontunk szerint megalapozatlanul – fizetési meghagyási eljárást (fmh) indított a Media1 kiadója ellen, mivel úgy véli, megsérültek a képmáshoz fűződő személyiségi jogai, amikor újraközöltük a Varga által már más online médiafelületen publikált egyik öltönyös portréfotóját ahhoz a karrierhírhez kapcsolódóan, amely a magyarországi online tartalomszolgáltatók érdekképviseletével foglalkozó MTE (Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete) élére történő megválasztásáról és arról szólt, hogy ő lett az Indamediához tartozó Totalcar ügyvezetője, amellett hogy a szintén indamediás Index.hu Zrt. lapigazgatójaként is ügyködik egy ideje. A képen semmi különös nem szerepelt, ráadásul a hír Varga karriersikereiről szólt, ezért meglepetésként érkezett az értesítés az ellenünk tett jogi lépéséről, amellyel 500.000 Ft-ot követel az arcának közléséért sérelemdíjként, valamint további 53 ezer forint eljárási és és ügyvédi díjra is igényt tartana.

Mindezt Varga Endre úgy követeli tőlünk, hogy nem érkezett lapunkhoz semmiféle kifogás a fotó ügyében sem hivatalosan, sem informálisan, ráadásul mivel két médiavállalat vezetőjeként és az MTE elnökeként Varga munkája kihat a közélet alakulására, így álláspontunk szerint közszereplőről van szó, akitől a vonatkozó jogszabályok és joggyakorlat alapján nem kell engedélyt kérnünk a képmása megjelenítéséhez.

Felháborodást váltott ki Varga Endre fellépése szakmai körökben – segít a TASZ, hogy ne lehetetlenüljön el a sajtó

A lapunk ellen benyújtott félmilliós követelésről szóló hírünk megjelenése után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mely évek óta jelentős lépéseket tesz a sajtó- és információszabadság megőrzése érdekében, felajánlotta, hogy jogászaik segítséget nyújtanak a Media1-nek egy ellentmondás benyújtásához az fmh eljárás ellen. Erre ugyanis ügyvéd nélkül jelenleg nem lenne módunk, és kicsúsznánk az ellenvetési határidőből, ami mindössze 15 nap, így pedig jogerőssé válna az extra díjakkal összesen 553.00 Ft követelés.

Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza azt mondta, Varga Endre fellépése lapunkkal szemben őt az úgynevezett SLAPP-perekre emlékezteti, amikor is bizonyos személyek vagy szervezetek a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket indítanak sajtótermékek ellen, amivel akadályozni próbálják azok szabad működését.

Mint arról a Media1 beszámolt, az Európai Parlament épp tavaly novemberben indított harcot az ilyen típusú, úgynevezett SLAPP-eljárások ellen. Az EP képviselőit ugyanis nyugtalanítja ezen perek hatása az unió értékeire, a belső piac és az igazságszolgáltatási rendszer működésére.

A Media1-hez egyébként számos megkeresés érkezett különböző lapok munkatársaitól, akiket felháborított a Varga Endre-ügy, és attól tartanak, hogy ha a Varga-féle eljárás esetleg sikerre vezetne, akkor ez precedenst teremthet, hogy a jövőben ne tudjanak fotókat közölni egyes közszereplőkről, ez pedig még inkább nehezítené a média szabad működését. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a fizetési meghagyásnak ellentmondunk és köszönettel elfogadjuk a TASZ jogászainak segítségét.

Pápai Gábor rajzolt

Jelen hírünk illusztrálásához fotó helyett Pápai Gáborhoz, az ismert karikaturistához fordultunk, akit amikor megkerestünk, lerajzolna-e valakit, aki a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnökeként egy tartalomszolgáltatót próbál akadályozni a szabad működésében félmillió forint követelve egy fotóért, épp egy Varga Endréhez hasonló személyt rajzolt meg, de az erős hasonlóságok ellenére nem állítjuk, hogy Varga van a rajzon.  Még a végén a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnöke, az Index lapigazgatója, a Totalcar ügyvezetője a karikatúra, a rajz közléséért is sérelemdíjat követelne, és a TASZ jogászainak nem egy, hanem rögtön két ügyben akadna dolga.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is.

Varga Endrére, az Index lapigazgatójára, a Totalcar ügyvezetőjére, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökére emlékeztető alak Pápai Gábor karikatúra rajzán. (c) Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások