fbpx
Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1utcai

Egyre durvább hazugságcunamiban a Karas Monika vezette NMHH

Közleményt adott ki csütörtökön a Media1 tudósítására reagálva a hazugságon ért Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az NMHH közleménye szerint a Media1 valótlanságokat terjeszt. Az NMHH közleménye eközben önleleplező jellegű: annak bizonyítéka, hogy aggasztóan viszonyul a médiához Magyarország médiahatóságának vezetősége.

Korábban már beszámoltunk róla: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság először „elfelejtette” meghívni az NMHH-val kiemelten foglalkozó hírmédiát, a Media1-et a műsorszórást és az 5G frekvenciapályázatokat érintő sajtóbeszélgetésére, majd miután az NMHH mulasztásáról értesülve a Media1 jelezte részvételi szándékát 8 nappal a tervezett esemény előtt a hatóságnak, végül 7 nappal a regisztráció megtörténte után és 1 nappal a sajtóesemény előtt az NMHH elutasította a Media1 részvételét állítólagos helyhiányra hivatkozva.

Megírtuk és fotóval is bemutattuk azt is: a helyhiányra való hivatkozás teljes hazugság volt a médiahatóság részéről, a sajtóbeszélgetés helyszínéül megjelölt tanácsteremben bőven lett volna hely. Ezt onnan is tudni lehet, hogy a Media1 a médiahatóság előzetes akadályozási kísérlete, a regisztráció elutasítása ellenére is megjelent szerdán, hogy tudósítson az eseményről, részletes tudósítása ide kattintva érhető el, miután végül iratellenőrzés nélkül bejutott a tegnapi nap folyamán a sajtóeseményre, ahol néhány kérdést is feltett Karas Monikának, az NMHH elnökének.

Az NMHH közleménnyel reagált cikkünkre

A friss fejlemény most az, hogy nem sokkal ezelőtt egy szakújságíró kolléga továbbította részünkre azt a közleményt, amelyet az illető ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól kapott. A Media1-nél ebből a közleményből közvetlenül a hatóságtól – nyilván az NMHH újbóli „feledékenysége” miatt – nem kaptunk. (Frissítés: Az NMHH azóta az MTI OS szolgáltatáson keresztül is kiadta a közleményt.)

Az NMHH közleményében leszögezi, hogy a hatóság elkötelezett híve a nyilvánosság tájékoztatásának. A közleményben a Media1 főszerkesztőjét többször név szerint is emlegetve azt írják, szerintük valótlanságokat állított. A korrektség jegyében nézzük szó szerint a teljes, kortörténeti dokumentumként is kiváló közleményt:

„Szalay Dániel valótlanságokkal támadja az NMHH-t

Szalay Dániel újságíró valótlanságokat állít, amikor azt híreszteli, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megakadályozta volna bejutását szerdán egy rendezvényre.

Az NMHH nem sajtótájékoztatót, hanem zártkörű, korlátozott férőhelyű szakmai háttérbeszélgetést szervezett hírközlési területtel foglalkozó szakújságírók számára. Szalay Dániel szerkesztősége, a médiahírekre fókuszáló media1.hu nem szerepelt a meghívott, távközlési témákkal foglalkozó, ebben jártas szerkesztőségek között. A media1.hu részéről érkezett regisztrációs szándék visszaigazolására az esemény zártkörű, szakmai jellege miatt nem került sor.

A nem nyilvános rendezvényen Szalay Dániel ugyanakkor részt vett a meghívott szerkesztőségek egyikét helyettesként képviselve, kérdezett és választ kapott kérdéseire.

A háttérbeszélgetés után az NMHH – több éves gyakorlatának megfelelően – nyilvánosan elérhető tájékoztatót is közzétett az elhangzottakról, amelyet a sajtó részére, köztük Szalay Dánielnek külön is megküldött. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elkötelezett a nyilvánosság tájékoztatásában és átlátható módon, rendszeresen, számos felületen ad számot közfeladatai ellátásáról.”

A Media1 válasza az NMHH manipulatív közleményére

Csakhogy a Media1 nem azt állította, hogy megakadályozták bejutását a sajtóeseményre (ez is helytálló állítás lenne egyébként, hiszen nem saját akkreditációval sikerült bejutni azok után, hogy a Media1 regisztrációját írásban elutasították). A Media1 az NMHH által előidézett helyzet (vagyis akadályoztatása) ellenére tudott részletes tudósításban beszámolni a beléptetés furcsaságairól és a sajtótájékoztatón elhangzott szakmai információkról.

Az NMHH vélhetően szövegértelmezési problémákkal küzd, hiszen mi azt írtuk, hogy megakadályozták volna a bejutásunkat (hiszen elutasították a regisztrációnkat), mi azonban ennek ellenére is bementünk a sajtóeseményre. Emellett tény az is, hogy egy másik szerkesztőség is átadta a regisztrációját.

A Media1 nem állított olyat, hogy ez sajtótájékoztató lett volna. Azt írtuk, hogy sajtóesemény/sajtóbeszélgetés volt. (Az esemény ezzel együtt egyébként sajtótájékoztató jellegű volt, hiszen a médiahatóság emberei bejelentéseket tettek, az újságírók pedig feltehettek néhány kérdést, vagyis a sajtó tájékoztatása zajlott.)

A zártkörű szó használatával az NMHH a diszkriminációt próbálja elfedni: azt, hogy az NMHH kiválogatja, hogy kit enged be, míg másokat hátrányosan megkülönböztetve kívül rekeszt, azaz olvasóit megfosztja az alaptörvény által is biztosított tájékozódás lehetőségétől. A kívül rekesztett sajtóorgánumok olvasói legfeljebb másodkézből, közleményekből (pr-anyagokból) vagy más oldalakról tájékozódhatnak, ami versenyelőnyt biztosít azoknak, akiket az NMHH nem különböztetett meg hátrányosan. A sajtóeseményre a Media1-nél kisebb látogatottságú oldalak meghívást kaptak, amivel nem is lenne baj. A baj ott van, hogy a Media1 saját jogán nem lehetett jelen, csak furfanggal és mást helyettesítve.

Örömteli, hogy az NMHH közleményében maga is elismeri nyilvánosan, hogy nem hívta meg a Media1 hírportált, hogy tudósíthasson az NMHH sajtóeseményéről. Ez a beismerés akár bizonyítékként alapjául is szolgálhatna egy NMHH elleni jogi eljárásnak az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, hiszen önmagát leplezi le az NMHH, amikor szavaiból kiderül, hogy nem akarta meghívni a Media1-et, sőt még a regisztrációs igényét is elutasította.

Az NMHH közleményében úgy állítja be – ugyancsak hazug módon -, mintha a Media1-nél nem dolgozna távközlési témákban járatos munkatárs. Miközben magam, a Media1 főszerkesztője az 1990-es évek második felétől végzek újságírói tevékenységet, az NMHH sajtólistáján pedig a 2000-es évek kezdete, vagyis azóta szerepelek, amikor a hatóság még nem is NMHH volt, hanem NHH. Többek között ott voltam és kérdeztem akkor is az NMHH épületében, amikor Karas Monika elődje, a néhai Szalai Annamária lett a hatóság elnöke. Emellett készítettem később önnel is, kedves Karas Monika interjút. Éveken át a Computerworld informatikai szaklap egyik vezető munkatársa is voltam, illetve több mint tíz évvel ezelőtt műsorom volt Mobil címmel a Klubrádióban, ahol az NHH akkori szóvivője is vendégeskedett hétről-hétre mobil távközlési témákban. 2010-ben a podcastomon készítettem interjút az NHH akkori elnökével, Rozgonyi Krisztinával.

Emellett több szakújság a mai napig közöl tőlem szakcikkeket. Ami pedig a Media1-et illeti, többször esett itt szó műsorszórásról, volt téma az 5G hálózat is. Egyébként a Media1-nek Mobil rovata is van (médiához kapcsolódó anyagokkal), ott közöltük a tegnapi sajtóeseményről is tudósításunkat.

Mintha az NMHH elfeledkezne arról az egyszerű tényről is, hogy az 5G mobilhálózatok működése a technológiai konvergencia miatt komoly médiaszakmai kapcsolódással bír. A sajtótájékoztatón emellett az Antenna Hungáriáról, műsorszórásról is szó esett. Ez ne vágna a Media1 profiljába?

Úgy gondoljuk, nem a Karas Monika vezette hatóság feladata annak eldöntése, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Médiahatóság közfeladatait érintő sajtóesemény témája beleillik-e a Media1 profiljába. Karas Monika dolga inkább az lenne, hogy a jelen sorok szerzője által feltárt korábbi NMHH-s visszaélésgyanús ügyeket végre vizsgálja ki, és például tegyen eleget a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala által kiadott több mint tíz ügyben született elmarasztaló határozatban foglaltaknak, és végre hozza nyilvánosságra azokat a közérdekű adatnak minősülő rádiós pályázati ajánlatokat, amelyeket a Media1 főszerkesztője már számos alkalommal kért, de azt az NMHH – a NAIH határozata szerint jogsértő módon – nem adta át, vagy csak bizonyos oldalait mutatta be, azt is nagy nehézségek árán.

Vári Péter, Aranyosné Börcs Janka, Karas Monika, Beke Nándor az NMHH sajtóbeszélgetésén 2019. április 24-én. Fotó: Szalay Dániel, Media1
Vári Péter, Aranyosné Börcs Janka, Karas Monika, Beke Nándor az NMHH sajtóbeszélgetésén 2019. április 24-én. Fotó: Szalay Dániel, Media1

Ha Karas Monikának főszerkesztői ambíciói vannak, miután véget ér pályafutása az NMHH élén, jelentkezzen valamelyik hozzá közelálló szerkesztőséghez. Mindenesetre ne ő akarja eldönteni, hogy a Media1 profiljába vág-e egy egyébként egyértelműen médiaszakmai relevanciával bíró hír, vagy sem, pláne azok után, hogy a Media1 kérte a regisztrációját az őt érdeklő eseményre.

Egyebekben pedig felvetődik a kérdés, hogy ha az NMHH tényleg feltétlen híve a tájékoztatásnak, akkor miért nem tájékoztatja Magyarország lakosságát a velencei, a békéscsabai, a pécsi…és még sorolhatnánk – rádiós frekvenciapályázatok ügyében feltárt anomáliákról, miért nem távolították el a visszaélésgyanús esetekben érintett munkatársakat az NMHH-ból és a Médiatanácsból, amikor ezen ügyek nyilvánosságra kerültek?

Továbbá az NMHH esetleg azt is elmagyarázhatná, hogy a Media1-et támadó sajtóközleményét miért egy másik szakújságírótól kell megkapnunk, miért nem merik elküldeni közvetlenül nekünk is, hogy erről olvasóinkat tájékoztassuk. Ezek szerint azt gondolják, hogy leveszik a Media1-et a sajtólistáról (ezzel újabb jogsértést elkövetve), azzal megúszhatják, hogy szóvá tegyük, ami nem stimmel?

Az NMHH közleményének van valós pontja is. Tény, hogy az NMHH kiadott sajtóközleményt a szerdai sajtóeseményéről. Viszont úgy gondoljuk, hogy nekünk jogunk van egy közhivatal feladatairól úgy is beszámolni, hogy kérdéseket is feltehetünk, és nem kizárólag közleményből kell dolgoznunk, pláne, ha mások számára ezt lehetővé teszik.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága egyébként az elmúlt hónapokban számos kérdésünkre vagy egyáltalán nem, vagy jelentősen késve – akár egy hónapot meghaladóan – reagált. Ilyenkor is a tájékoztatás híveként járt el a hatóság?

Kiemelt kép: Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások