fbpx
Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot.

Súlyos problémákat tartalmaz a magyar médiahelyzet kapcsán az Egyesült Államok által készített jelentés

Az USA külügyminisztériuma által készített emberi jogi jelentés számos problémát azonosított.

Elkészült az amerikai külügyminisztérium Magyarországról szóló 2021-es emberi jogi jelentése, amelyet a Népszava szemlézett. Az 51 oldalas jelentésben, amelyben szó esik például a bírói függetlenség korlátozásáról, a Pegasus kémbotrányról, az egyetemek és kulturális intézmények magánalapítványokba szervezése és az ellenzéki önkormányzatok kiéheztetéséről, a magyar média helyzetéről is találhatók

A külügyi dokumentum megállapította, hogy

„a politikailag ellenőrzött médiaszabályozó hatóság és a médiapiacba való torzító állami beavatkozás együttes hatása aláásta a médiapluralizmust és a véleménynyilvánítás szabadságát”.

A jelentés kifogásolja a közérdekű adatokhoz való hozzáférés akár 90 napos késleltetését lehetővé tevő 2020. májusi kormányrendelet, amely a COVID–19-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva gátolta a független médiumokat abban, hogy időben tudósítsanak az eseményekről.

Megemlíti a jelentés a Médiatanács rádiófrekvencia-odaítélési gyakorlatát, amely a kormánykritikus rádióállomásokat bünteti. A jelentés megemlítette a Klubrádió 2021. február 15-i frekvenciavesztését, ami miatt csak interneten tudja terjeszteni a műsorait a rádió.

A State Department rámutatott, hogy bár a közszolgálati médiaszolgáltatókat a médiatörvény kiegyensúlyozott, pontos, részletes, objektív és felelős hír- és információs szolgáltatások nyújtására kötelezi, azonban ezeket a követelményeket gyakran figyelmen kívül hagyták. Megemlítette a jelentés, hogy a szolgáltatásait ingyenesen nyújtó állami hírügynökség, az MTI elhallgatja az Orbán-kormány számára kedvezőtlen tényeket és véleményeket.

Rögzíti a jelentés a magyar ellenzéki politikusoknak azt a panaszát, hogy ritkán jelenhettek meg a közszolgálati televízióban és rádióban, vagy lényegesen kevesebb időt kaptak álláspontjuk kifejtésére.

További hírek találhatók a Media1-en. Csatlakozhat hozzánk Facebookon, valamint kérheti híreinket Telegramon is, ahol azonnal és biztosan megkapja legújabb tartalmainkat!

Borító: Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot. Fotó: Youtube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások