fbpx
cenzúra, Orbán, Putyin, Havasi

Nagyüzemi hírcenzúra az MTI-nél – interjú Wirth Zsuzsannával, a Direkt36 újságírójával és Debreczeni Józseffel, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjával

Kiszivárgó e-mailek alapján a napokban súlyos történésekre kerültek elő bizonyítékok a közmédia szervezetén belül működő Magyar Távirati Iroda működésével kapcsolatban. A részletekről kérdezte a Media1 podcastja Wirth Zsuzsannát, a Direkt36 oknyomozó újságíróját és Debreceni Józsefet, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagját.

A Media1 e heti (hétfőn rögzített) podcastjában arról a két újságcikkről esett szó, ami a Direkt36-on jelent meg a napokban arról, milyen súlyos hírcenzúrák és hírmanipulációk történtek a Magyar Távirati Irodánál (MTI) az elmúlt években. A Direkt36-hoz olyan üzenetváltások kerültek, amelyek igazolják, hogy az Orbán-kormány minisztériumaiból, valamint a miniszterelnök stábjából utasítgatják, dróton rángatják az MTI munkatársait.

Az oknyomozás során kiderült az is, hogy sokszor még a kérdéseket is megszabják a jelek szerint már csak nevében közszolgálati, államilag fenntartott hírügynökség munkatársainak, és kiterjedt lista készült arról milyen témákat tiltottak le, vagy milyen sajátos, manipulatív kifejezéseket kellett használni. A beszélgetés során Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója részletesen is beszámolt arról, milyen témákat tiltottak le az MTI vezetői, és kik lehetnek a felelősei a történteknek.

Debreczeni József, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának tagja Wirth Zsuzsa szavai kapcsán a beszélgetés során elmondta, hogy a három ellenzéki delegált eljárást kezdeményez az ügy kapcsán, de ő maga nem sok esélyét látja, hogy egyáltalán sikerül napirendre tűzni a témát, mert a határozatot a korábbi hasonló esetekhez hasonlóan a Fidesz várhatóan leszavazza majd, ráadásul ha meg is szavaznák, annak sem sok következménye lenne, mert az ügy akkor is csak a kizárólag kormánypárti tagokból álló Médiatanácshoz kerülne, mely a korábbi ügyekhez hasonlóan (amikor például a teljes előválasztást elhallgatta az MTI) várhatóan ismét nem tenne semmit. Mi értelme így a kuratóriumnak? Erről is kérdezte a Media1 podcastja Debreczeni Józsefet.

Csatlakozzon a Media1-hez a Facebookon, valamint iratkozzon fel napi hírlevelünkre is, hogy ne maradjon le a híreinkről akkor sem, ha az algoritmus épp nem mutatná a tartalmainkat! A Media1 podcast adásai elérhetők a Spotify-on, továbbá a Vipcast felületén is, valamint 11 különféle rádió is sugározza azokat.

Ajánljuk kapcsolódó másik beszélgetésünket is, melyet Kocsi Ilonával, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökével készítettünk nemrégiben. A MÚOSZ-t az MTI ugyancsak cenzúrázni szokta mostanság.

További hírek találhatók a Media1-en! kérheti híreinket Telegram-csatornánkról is, hogy azonnal értesüljön a legújabb tartalmakról! Csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Borító: Depositphotos.com / stock / Media1-szerk.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások