Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.

Kínosan indított a 9 évre megválasztott új Médiatanács-tag

Az hagyján, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának egyik új, Fidesz-delegált tagjának a parlamenti eskütételre sem sikerült megfelelően elsajátítania a szervezet nevét, de még megismételnie sem sikerült az előolvasott szöveget.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Mint arról még kedden beszámoltunk, az Országgyűlés kormánypárti patkója megszavazta a Médiatanács négy új tagját, ezzel az előzetes híreknek megfelelően az NMHH Médiatanács tagja lett kilenc évre Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László. (A grémium ötödik tagja maradt Karas Monika, akinek mandátuma a leköszönő Médiatanács-tagokéhoz képest csak később kezdődött.)

Mivel ezzel a Médiatanácsban valamennyi tag továbbra is Fidesz-támogatású, ezzel a lépéssel további 9 évre bebetonozta magát a Fidesz a magyar médiapiac működésére komoly ráhatással bíró grémiumba, mely dönthet például rádiós frekvenciák sorsáról, ellenőrizheti médiumok működését és bírságot szabhat ki, megakadályozhat vagy éppen engedélyezhet médiapiaci fúziókat, vagyis komoly ráhatása lehet a magyar nyilvánosság szerkezetének alakítására.

A tegnapi eskütételen a jegyző rövid mondatrészenként felolvasta az eskü szövegét, többek között ezt:

„(…) Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagi tisztségemet…”

Ám a Médiatanács egyik új tagjának meggyűlt a baja az esküszöveg megismétlésével, illetve azzal, hogyan is hívják az intézményt, melynek ekkor vált 9 évre az egyik fontos tisztséget betöltő vezetőjévé.

Szadai Károly, aki korábban az MTVA közszolgálati Médiaakadémia Alapítványának felügyelőbizottsági tagjaként és Kövér László személyi titkáraként is dolgozott már, az intézményt Nemzeti Média- és Hírközlési Hivatalként említette. A kínos incidensen a háttérben még Orbán Viktor miniszterelnök is jót mulatott a hvg.hu erről közzétett videója szerint.

Szadai kinevezése egyébként azért is érdekes, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagjaként egyik feladata lesz a közmédia ellenőrzése. Annak a közmédiának, ahová az a Kossuth Rádió is tartozik, melynek csatornaigazgatója éppen Szadai Károly felesége, Mucsányi Marianna, illetve mely rádiónak jelentős beszállítója Mucsányi kinevezésekor eladott kft.-je, a Médiaműhely Kft.

További hírek találhatók a Media1-en, ahol beszámoltunk arról is, hogy a Klubrádió sorsa ismét a Médiatanács kezébe került, a rádió ugyanis kezdeményezte lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását. Erről Stock Richárd vezérigazgató nyilatkozott a Media1-nek.

Borító: Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Belebukott a máltai rendőrfőnök az újságíró-gyilkosságba

Távozik a máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró ellen 2017-ben elkövetett gyilkosság felderítését, valamint még az újságíró halála előtt nem tett meg mindent Galizia védelmében.

Netflix logó

A Netflix saját tartalmakkal erősít

A következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására a streamingszolgáltató egy friss iparági elemzés szerint. A cég eközben a héten megnyitotta negyedik európai irodáját.

adótorony

Magyarországon is téma a 3G mobilhálózatok lekapcsolása

Bár ez nem megy majd egyik napról a másikra, és nem lesz könnyű menet, a mobilszolgáltatók a hírközlési hatósággal is egyeztetnek erről annak érdekében, hogy a régebbi mobilhálózati technológiából felszabaduló frekvenciákat jobban hasznosíthassák.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!