fbpx
Budaörs Rádió, FM 104.8 MHz, Budaörs

3 év után visszatér a Médiatanács által törvénytelenül elnémíttatott Budaörs Rádió

A Media1 megtudta, hogy hamarosan újra szólni fog a Budaörs Rádió, amelyet Karas Monika és a Médiatanács 2019-ben némított el 12 évnyi működés után. Közel egy éve már, hogy a Kúria kimondta, hogy a Médiatanács –melynek egyébként Koltay András, a mostani elnök is tagja volt – jogsértést követett el az ügyben, a grémium mégis csak most adja számukra vissza a frekvenciát.

Roczó-Nagy Zoltán, a Budaörs Rádió vezetője csütörtök este egy Facebook-bejegyzésben tudatta, hogy újraindulhat a médiaszolgáltatás a korábban is használt Budaörs FM 104,8 MHz-en, ugyanis ezzel kapcsolatos döntést hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa február 22-én, kedden. Pontos időpontot még nem említett a rádió vezetője, mikortól szólhat az adás.

„
Még várnotok kell, míg ismét a 104,8-on elhangzik az első szignál, de mindent megteszünk, hogy mihamarabb veletek lehessünk az éterben.
 Szép estét!”

– ezt írja a rádió vezetője, akinek a rádióját 2019 áprilisában némíttatta el a grémium – mint utóbb bebizonyosodott: törvénytelenül.

A Budaörs Rádió 12 év után némult el, miután az akkor még Karas Monika vezette, kormánypárti szavazatokkal megválasztott Médiatanács eredménytelennek minősítette a Budaörs Rádió által addig használt Budaörs FM 104,8 MHz-re kiírt rádiós pályázatot. A Médiatanács arra hivatkozott, hogy az összes pályázó anyagát elfogadhatatlannak találta alaki (formai) hibák miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.
Budapest, 2013. szeptember 9.
Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

A Budaörs Rádió – mely Roczó-Nagy Zoltán mellett Roczó-Nagy Krisztina budaörsi lakosok tulajdonában van – bírósághoz fordult.  Mint arról a Media1 beszámolt, a rádió első fokon a Fővárosi Törvényszéken, majd közel egy éve, 2021 áprilisában másodfokon is pert nyert a Médiatanács ellen a Kúrián, mely megállapította, hogy a rádió kizárása a pályázatból törvénytelenül történt.

Az ítélet után, tavaly áprilisban a rádiótulajdonos ezt közölte:

„ez egy jogállamban azt jelenti, hogy a Budaörs FM 104,8 MHz frekvenciát ismét a Budaörs Rádiónak kell ítélni.”

A rádió számára kedvező ítélet után még bő egy év telt el

Amikor az ítélet után néhány héttel, 2021 májusában a Media1 megkérdezte a Médiatanácsot, most, hogy a Kúria is jogsértést állapított meg, mikorra kaphatja vissza frekvenciáját a rádió és Karas Monika, a Médiatanács elnöke nem érzi-e személyi felelősségét a rádió némán tartása és az ezzel okozott károk kapcsán, azt felelték, a bíróság döntésének megfelelően a Médiatanács a törvényben foglalt határidőben le fogja folytatni újra az eljárást.

Hozzátették, hogy a  felperes Hunicom Kft. pályázó nem azonos a Budaörs 104,8 MHz frekvenciát korábban 12 évig használó Kamaraerdő Alapítvánnyal, így értelmezhetetlen az a kijelentés, hogy mikorra várható a rádió frekvenciájának visszaadása. (Valójában az NMHH válasza volt félrevezető, hiszen a Budaörs Rádiót ténylegesen a Hunicom stúdió üzemeltette az alapítvánnyal kötött szerződéses keretek között.)

A Media1 azon tavaly májusi kérdésére, hogy Karas Monika beadja-e a lemondását a történtek után, az NMHH akkor nem válaszolt. A lemondás egyébként végül bekövetkezett, de Karas a lemondását nem a Budaörs Rádió ügyében történt törvénytelenség miatt tette meg 2021 októberében, hanem azért, hogy elfogadja az Állami Számvevőszék hasonlóan jól fizető alelnöki posztját, illetve bírálói szerint azért, hogy hozzásegítse lemondásával a Fideszt, hogy újabb közel egy évtizedre megint a Fidesz nevezhessen ki vezetőt az NMHH és a Médiatanács élére, még az országgyűlési választások előtt.

Karas helyét a Médiatanács élén a Fideszhez ugyancsak közelálló Koltay András vette át azóta, aki korábban maga is részt vett már visszaélésgyanús médiatanácsi eljárásokban mint a Médiatanács tagja (és egyébként tagja volt a Médiatanácsnak a Budaörs Rádió 2019 tavaszi elnémításakor is), és aki néhány napja egy interjúban megkérdőjelezte a független újságírást. (Koltayt ezt követően a Magyar Újságírók Országos Szövetsége megpróbálta bírálni egy közleményben, de az állami MTI OS cenzúrát gyakorolt, és visszautasította a közlemény közlését. Amikor a Media1 megkérdezte Koltayt és az NMHH-t, mit gondol a személyét érintő cenzúráról, nem érzi-e azt kínosnak, arra sem az elnök, sem az NMHH nem válaszolt, ehelyett megjelent vele egy interjú az MTI-n.)

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én.
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, a Budaörs Rádió egyik elnémítója interjút ad az MTI-nek Budapesten, az NMHH Ostrom utcai épületében 2022. február 21-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Media1 most kérdéseket küld Koltay Andrásnak és az NMHH-nak arról érdeklődve, beszélhetünk-e médiaszabadságról akkor,ha a Médiatanács 3 éven át törvénytelenül némán tarthatott egy médiaszolgáltatót, ezzel jelentős károkat okozva a társaságnak, valamint elvéve a hallgatók szórakozási, tájékozódási lehetőségét. Megkérdezzük azt is, van-e tervük, hogy a törvénytelen korábbi határozattal okozott károkat hogyan akarják kompenzálni. Érdeklődünk arról is, hogy Koltay-nak tiszta-e a lelkiismerete az ügy kapcsán. Rákérdezünk arra is, mi tartott közel egy évbe a Kúria jogerős ítélete után, hogy visszaadják a frekvenciát a Budaörs Rádiónak. Ha Koltay vagy az NMHH válaszol, arról természetesen beszámolunk.

A Budaörs Rádió 2007 szeptemberében kezdte meg működését. Adását egyébként nem csak Budaörsön, de a környező településeken és Budapest egyes részein, a XI. és XII. kerületekben, illetve a III. kerület egy részén is fogni lehetett az FM hullámsávon.

A Budaörs Rádióról az alábbi videófelvétel még akkor készült, amikor 10 éves volt.

További hírek érhetők el a Media1-en. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is, és kérheti napi hírlevelünket is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások