fbpx
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j).

Megválasztotta az Országgyűlés a Médiatanács elnökét és új tagját – korábban visszaélésgyanús frekvenciapályázathoz adta a nevét az új elnök

Az Országgyűlés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnökévé választotta kedden Koltay Andrást, majd a parlament az elnökön túl új tagot is választott a Médiatanácsba, Bartóki-Gönczy Balázs személyében. A most elnökké megválasztott Koltay 2019-ig volt már a Médiatanács tagja: a grémium tagjaként 2017-ben maga is részt vállalt egy erősen visszaélésgyanús frekvenciapályázat lebonyolításában.

Mint arról a Media1-en már beszámoltunk, Koltay Andrást a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök december 4-én már kinevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé, de az NMHH Médiatanácsának elnökévé történő kinevezéséről az Országgyűlésnek kellett szavaznia, ez ugyanis két külön megbízatás (külön fizetésért).

A kormányközeli elnökjelöltet az Országgyűlés keddi ülésén 134 igen, 5 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett megválasztotta a Médiatanács elnökének. Megbízatása 9 évre szól, vagyis 2030-ig ő lesz a grémium elnöke.

A Médiatanács elnöki posztja azután üresedett meg, hogy mint arra egy évvel ezelőtti cikkünk alapján számítani lehetett, Karas Monika elnök a 9 éves mandátumának lejárata előtt közel egy évvel, idén október 31-i hatállyal lemondott, ezzel a Fideszt hozzásegítve, hogy a 2010-től kormányközeli elnöklettel működő testület élére még a mostani Országgyűlés választhasson új elnököt további 9 évre, ne pedig a majdani, új Országgyűlés 2022 második felében. Karas egyébként az Állami Számvevőszék alelnöke lett, az eddigihez hasonló, kimagaslóan nagy fizetésért, de mielőtt elfogadta a felkérést, még busás összeget, több mint 41 millió forint nettó összeget is kapott búcsúzóul.

Az elnökön túl Bartóki-Gönczy Balázs személyében egy új tagot is választottak az augusztusban elhunyt Médiatanács-tag, Hankiss Ágnes utódjának.

Bartóki-Gönczy Balázs (a borítóképen balra) – akit 133 igen és 6 nem szavazattal választott meg a parlament – jogász, doktori fokozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte, 2011 és 2016 között az NMHH munkatársa volt. Kutatási területei közé tartozik az elektronikus hírközlési jog, az újmédia és a világűr joga. Megbízatása az NMHH honlapján közöltek szerint a Médiatanács korábban választott tagjainak megbízatási idejére szól.

A Médiatanács új elnöke korábban, még a testület tagjaként frekvenciapályázati visszaéléshez is adta a nevét

A Médiatanács újdonsült elnöke, Koltay András 2018-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora volt, jelenleg is az NKE egyetemi tanára, emellett oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is. Koltay 2010 és 2019 között az NMHH Médiatanácsának tagja volt Szalai Annamária, majd Szalai halála után Karas Monika elnöklete mellett: Koltay a Médiatanács tagjaként maga is részese volt néhány visszaélésgyanús frekvenciapályázati eljárás lebonyolításának, például amikor Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózatának a Médiatanács úgy szavazott meg 2017-ben egy békéscsabai kereskedelmi rádiós frekvenciát, hogy a Rádió 1 pályázata a kiszivárgó dokumentumok tanúbizonysága szerint egyáltalán nem felelt meg az alapvető pályázati kívánalmaknak, ugyanis például Vajnáék, a Radio Plus Kft. nem csatolta be a pályázathoz kötelezően elvárt, a rádió első 3 havi működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet tartalmazó, elkülönített bankszámlára vonatkozó igazolást, illetve egyéb problémák is felmerültek. Végül miután bírósági pert indítottak azok a békéscsabai helyi rádiósok, akik a frekvenciát addig több évtizeden át használták és akik majdnem ellehetetlenültek ebben a helyzetben, a Médiatanács a pályázati végeredmény  kihirdetése után végül visszavonulót fújt arra hivatkozva, hogy Vajna rádiós cége, a Rádió 1 a pályázati eljárás lezárultát megelőzően ügyvezetőt váltott, ami minden esetben a pályázati eljárásból való kizárással jár. Így végül visszakapták a frekvenciát annak régi használói, és nem sokkal később egy másik frekvenciát szereztek Vajnáék Békéscsabán.

A Médiatanács – melynek Koltay ekkoriban tehát oszlopos tagja volt – máig nem tisztázta, miért akart kivételezni a hibás pályázatot benyújtó kormánybiztos médiacégével szemben, a pályázati kiírás feltételeinek és a médiatörvény súlyos megsértésével, mindezt úgy, hogy veszélybe sodorta a frekvenciát régóta használó helyi rádiót.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (k) aláírja az eskü szövegét, mögötte Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 14-én.
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (k) aláírja az eskü szövegét, mögötte Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 14-én.
MTI/Kovács Attila

Koltay legfőbb kutatási területei egyébként a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n.

Borító: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának megválasztott új elnöke (j) esküt tesz, mellette Bartóki-Gönczy Balázs, a Médiatanács új tagja (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 14-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (hátul, j). MTI/Kovács Attila

 

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások