fbpx
Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata

Leleplező hangfelvételeket publikált az Index működéséről a Direkt36

Belső dokumentumok és hangfelvételek segítségével korábban nem ismert részleteket tárt fel a Direkt36 az Index hírportál kormányzati befolyás alá kerüléséről. Az Index portál büntetőfeljelentéssel fenyegeti a Direk36-ot a leleplező hangfelvételek publikálása kapcsán.

A Direkt36 tényfeltáró központ által közölt egyik felvétel 2021 tavaszán készült, és az hallható rajta, amint Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztő (akit épp most, a napokban léptettek elő az Indamedia hírigazgatójává) beszél arról, hogy a szerinte nehéz piaci helyzetben lévő Index számára pénzügyi segítséget nyújtott Mészáros Lőrinc kormányközeli milliárdos. (Mint azt a Media1 megírta, a lap tavaly 100 milliós tőkeemelésre kényszerült súlyos veszteségei miatt.)

„Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják” – jelentette ki a főszerkesztő, aki a pénzügyi tranzakcióról részleteket nem árult el, de egy ponton a „kölcsön” szóval utalt az Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló milliárdostól érkező pénzre.

A felvétel megtalálható a YouTube-on is.

 

Fekete-Szalóky a kormányt esetleg negatívan érintő hírek elhelyezésénél érvényesülő speciális szempontokat is szóba hozta.

„Nyugodtan írjunk meg minden fideszezést, szájerezést, legfeljebb ne húzzuk fel hármasra, hanem toljuk ki ötösre” – mondta, utalva arra, hogy az „ötös” kategóriájú hírek a címlap alsó részén, kevésbé szembetűnő helyen találhatók.

(Korábban a Media1 írt arról, hogy például Vona Gábor véleménycikkét Fekete-Szalóky pillanatokon belül eltüntette az Index nyitóoldaláról – ebben Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc kapcsolatáról esett szó.)

Fekete-Szalóky Zoltán, az Index.hu főszerkesztője a portál impresszumában.
Fekete-Szalóky Zoltán, az Index.hu főszerkesztője a portál impresszumában. Fotó: Index.hu

Az Index büntetőeljárással fenyegeti a Direkt36 oknyomozó műhelyt

Az Index nem reagált a Direkt36 kérdéseire, de tiltakoztak a felvétel közzététele ellen, és büntetőfeljelentést tettek miatta.

A Direkt36 által nyilvánosságra hozott másik felvételen egy olyan beszélgetés részletei hallhatók, amely 2020 nyarán zajlott Dull Szabolcs akkori főszerkesztő (ma a versenytárs Telex főszerkesztője) és Gerényi Gábor (GG) között. Utóbbi javaslata volt a Dull és az akkori szerkesztőség által ellenzett úgynevezett kiszervezési terv, amelynek értelmében az Index rovatait külső cégekbe szervezték volna ki. A szerkesztőség ezt az Index függetlensége elleni támadásnak tekintette.

Politikai szempontok

Gerényi a Direkt36 által publikált felvétel szerint nyíltan beszélt arról, hogy politikai szempontok is állnak az Index átalakításáról szóló tervek mögött. Amikor Dull rákérdezett arra, hogy miért annyira sürgős a kiszervezési terv végrehajtása, hogy már egy hónapon belül el kell kezdeni megvalósítani, akkor arra Gerényi azt mondta:

„Ez a része politika. Kurva nagy a türelmetlenség, mert nagyon-nagyon sok rossz fát tett az Index a tűzre.” Hozzátette, hogy ez alatt azt érti, hogy szerinte sok szakmai hibát követ el az Index, amelyek szerinte „egy irányba húznak” és jellemzően a kormányoldalnak ártanak.

Rogán Antal szerepe

Dull a kiszervezéssel kapcsolatban konkrétan rákérdezett arra is, hogy a médiaügyek kormányzati felelősének, Rogán Antalnak „miért jó, ha az Index nyolc cégben van”, vagyis miért áll érdekében ez az átalakítás. Gerényi erre ezt válaszolta:

„A Rogánnak nem az jó. A Rogánnak az a jó, hogy én elmondtam, hogy az a szerkezeti váltás, ami nekem már készen volt tíz évvel ezelőtt, az az Index minőségére garancia lesz. És ő elfogadta.”

Gerényinek több kérdést is feltett a Direkt36 például arról, hogy honnan tudta, hogy Rogánnak mik voltak az érdekei, de ezekre nem adott érdemi válaszokat. Rogán sem reagált a Direkt36 kérdéseire – írja az oknyomozó műhely a Media1-hez is eljuttatott közleményében.

További súlyos állítások is vannak a Direk36 cikkében

A cikkből még számos korábban ismeretlen részlet kiderül az Index utóbbi néhány évének a történetéről. Többek között az, hogy:

  • Már Spéder Zoltán korábbi tulajdonos idején is volt politikai jellegű nyomásgyakorlás az újságra, például az Orbán családot illető híreknél.
  • Simicska Lajos már 2016-ban elhatározta, hogy él az Index megvásárlására vonatkozó jogával, miután olyan információ jutott el hozzá, hogy Orbán Viktor át akarja venni a hírportált.
  • Kormányzati körökben a 2019-es önkormányzati választás után döntöttek arról, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonják az Indexet, mert úgy kalkuláltak, hogy így még el lehet érni, hogy egy esetleges botrány lecsillapodjon a 2022-es választás előtt.
  • Bár az Index.hu Zrt. akkori elnöke, Bodolai László a nyilvánosság előtt azt hangoztatta 2020 nyarán, hogy felesleges volt „veszélyben” jelzésre állítani az Index függetlenségi mutatóját, valójában a háttérben ő is sötétebbnek látta a helyzetet, és még nemzetközi segítséget is próbált szerezni, legalábbis ezt állítja a Direkt36 írása.
  • Az Index későbbi vezérigazgató-főszerkesztőjének, Szombathy Pálnak az Index felett komoly befolyással rendelkező, kormányközeli Vaszily Miklós 2020 őszén többször is jelezte, hogy kerüljön már le valamilyen általa problémásnak tartott cikk a címlapról. Vaszily megjegyzései alapján különösen érzékeny témának számítottak a Rogán Antallal és környezetével kapcsolatos cikkek, valamint a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről szóló hírek.
  • Az Index mostani szerkesztőségében komoly felzúdulást váltott ki, amikor a hírportál 2021 őszén elindította a Városháza-ügyet, amelyre aztán gyorsan rácsatlakozott a teljes kormányzati propagandagépezet. Többen felvetették, hogy a cikk valamilyen politikus vagy a kormányközeli tulajdonos megrendelésére készült ezt nem tagadta egyértelműen a lapvezetés, igaz, nem is ismerték el. Amikor az egyik újságíró felvetette, hogy még az is kétséges, hogy vajon valóban Fekete-Szalóky-e az eredeti szerzője az anyagnak, a főszerkesztő erre sem adott világos választ. Úgy fogalmazott, hogy „vállaltam a publikálást”.

A Direkt36 teljes cikke IDE kattintva érhető el.

A Media1 podcast vendége volt Pethő András, a Direkt36 újságírója

Az Indexre gyakorolt politikai nyomást leleplező hangfelvételről és a kapcsolódó oknyomozó nagy cikkről beszélgettünk a Media1 következő podcastjában Pethő Andrással, a Direkt36 újságírójával. A podcast március 21-én, hétfő estétől vált elérhetővé, valamint 11 rádió is sugározza. A beszélgetés itt hallgatható meg.

Iratkozzon fel a Media1 Telegram-csatornájára, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmakról!

Csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

A Media1 az Index.hu-val kapcsolatos korábbi tartalmai itt érhetők el.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások