fbpx
Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán.

Kiszivárgó üzenetek buktatják le az Orbán-kormányt, hogyan utasítgatja az MTI-t

A Direkt36 kétrészes cikksorozatban mutatja be, hogyan avatkozik bele az MTI működésébe napi szinten az Orbán-kormány és a hozzá közelálló körök, és ez milyen súlyos torzulást okoz a hírszolgáltatás szempontjából.

Belső e-mailek és cenzúrázott MTI-híreket tartalmazó dokumentumok segítségével mutatja be a Direkt36 oknyomozó műhely a Telex felületén, hogy hogyan érvényesíti a politikai akaratát a kormány a közmédiában.

A portál cikke szerint ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy hogyan vették át a politikai szempontok a független hírszerkesztés helyét a közpénzből működő szervezetnél, és mennyire magától értetődő, hogy a kormány kommunikációs emberei is beleszólnak a tartalomba.

A Direkt36 szerint a kormányzati kommunikáció érdekei több módon is érvényesülnek:

  • az Orbán Viktor programjairól szóló tudósításokat aprólékosan, előre megtervezik, meghatározzák, mit fognak kérdezni tőle és mire kell helyezni a hangsúlyt;
  • az MTI tudósítóit a minisztériumi sajtósok sokszor telefonon utasítják, hogyan írjanak meg egy anyagot;
  • nemcsak a kormányszervek közleményeit kell gyakorlatilag szó szerint kiadni, hanem Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, az Opus Global közleményeit is;
  • az MTI sajtónyilvános eseményeket tartalmazó gyűjtéséből a fideszes politikusok programjainak nagy részét szándékosan kihagyják, így a nem baráti sajtó nem is tud ezekről tudósítani.

Kiemelten kezelik a miniszterelnök programjait

A Direkt36 több forrása is beszámolt arról, hogy a kormányzat kommunikációs emberei sokszor közvetlenül beleszólnak a munkájukba:

egyes esetekben a minisztériumi sajtósok konkrétan tollba mondták telefonon, hogy a főnökeik nyilatkozataiban mit kell a címben és a bevezetőben kiemelni, és mit kell kihagyni a tudósításból.

A sajtósok azonban vigyáznak arra, hogy ne legyen írásos bizonyítéka a politikai utasításoknak; telefonon elmondják, mi a feladat, majd e-mailben már csak egy közleményt vagy hangfelvételt küldenek át.

Kiemelten kezelik Orbán Viktor programjait az MTI-ben; ám a kormányfő nyilvános megszólalásaira egy 2021 februári e-mail szerint aprólékosan megtervezve reagál a közmédia:

2021. február 17-én Németh Zsolt, az MTI igazgatója e-mailben arról tájékoztatta az ügyeletes MTI-s vezető szerkesztőt, Ráthy Sándort, hogy mit fog kérdezni az M1 tudósítója egy aznapi krakkói eseményen a miniszterelnöktől.

„Ezt fogja kérdezni a Joó Csaba OV-tól! >> Ma megjelent egy írása magyar, szlovák és lengyel lapokban »Betölteni a hivatásunkat« címmel. Mi kell ahhoz Ön szerint, hogy a V4-ek a következő 30 évben is betölthessék a hivatásukat?” – írta Németh, aki az M1 csatornaigazgatója is, továbbá hozzátette:

„Ez a gondolat nagyon fontos!”

A Direkt36 szerint az MTI az elkészült hírében ennek az utasításnak megfelelően írt a sajtótájékoztatóról.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök sajtófőnöke is diktál

Egy másik esetben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke 2019 novemberében e-mailt küldött Németh Zsoltnak; a levélben a következő állt:

„Szia, ebből tudnátok írni egy hírt, forrásként rám hivatkozva? Köszi!”

Arról kellett kiadni egy hírt, hogy Orbánnak levélben köszönetet mondott egy európai zsidó ernyőszervezetet vezető rabbi.

Havasi később a pontos címet és bevezetőt is elküldte; majd az utasítást az MTI szerkesztősége szó szerint követte.

Az állami hírügynökség hírét a kormány és a Fidesz hivatalos honlapja mellett a zsido.com is átvette. A Direkt36 egyik forrása szerint ez nem volt egyedi eset, Havasitól gyakran kapnak készre megírt anyagokat.

„Már rég nem vagyunk újságírók”

Az oknyomozó portál szerint tilos módosítani a minisztériumi közlemények címét és bevezetőjét is, melyről több, a birtokukba jutott e-mail is tanúskodik. Erre 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is belső körlevélben figyelmeztettek az MTI ügyeletes vezető szerkesztői.

2020 áprilisában például egyikük, Ráthy Sándor „alázatos kérelem” tárggyal írta körbe az MTI belső levelezőlistáira, hogy

„akinek már a könyökén jön ki, attól elnézést kérek, akinek még nem sikerült megjegyeznie, annak most újra itt a lehetőség. NE változtassatok a kormányzati és kormányzatközeli szervezetek közleményeinek címén, példa: ITM: és ide a címet, amit ők adtak, szó szerint”.

Később, 2021 márciusában Ráthy ismét elektronikus körlevélben emlékeztette a tudósítókat és a szerkesztőket erre. Ekkor azonban érkezett néhány válasz a levélre:

„Tényleg tűrhetetlen a logikának, a saját szabályainknak megfelelő, pláne értelmes, címszerű címekkel dobálóznunk”

– írta az MTI egyik munkatársa, míg egy másik a következőként vélekedett:

„Javaslom, hogy minden kormány, Fidesz és egyéb hatalmi szerv közleményét emeljük át egy az egyben, az első bekezdés után írjuk oda, hogy ki küldte, kinek, mikor, aztán négy-öt bekezdésenként írjuk oda, hogy közölte, tudatta. Semmi cizellálgatás, végül is már rég nem vagyunk újságírók”.

Mészáros cégei is kiemeltek

A Direkt36 szerint egy másik e-mail igazolja igazán a politikai szempontok érvényesülését; a fentebb vázolt szabály ugyanis még a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégre, az Opus Globalra is vonatkozik. Mint felidézték, 2021. április 23-án az egyik szerkesztő írt körbe emiatt:

„Kérlek benneteket, hogy az OPUS GLOBAL NYRT. anyagaival kapcsolatban figyeljetek majd arra, hogy a cég nevét csupa nagybetűvel írjuk, és a főcső által hozzátok eljuttatott közleményeik címe és leadje legyen a mi anyagunk címe és leadje is. Köszi”.

A Direkt36 megkeresésére Mészáros cége a következő választ adta:

„Ha egy sajtóorgánum úgy dönt, az Opus Global Nyrt. sajtóközleményeit változtatás nélkül adja ki, azt jelzi, elismeri társaságunkat hiteles szakmai forrásként, ebből fakadóan él azzal a szerkesztői szabadságával, hogy változtatás nélkül közli”.

Az oknyomozó portál emlékeztet: a „főcső” vagy más e-mailekben „főszerkhá” elnevezés az ügyeletes vezető szerkesztőt jelöli. Ők hárman vannak – jelenleg Végh Sándor, Ráthy Sándor és Rácz Mária –, egymást váltva felügyelik a hírügynökség munkáját, megjelenés előtt átnézik az anyagokat és folyamatos levelezésben állnak a főnökséggel, alapvetően Németh Zsolttal.

A Direkt36 szerint Németh a kapocs a kormányzat és az MTI szerkesztősége között.

„Agendába nem kérjük”

Az oknyomozó portál birtokába jutott több olyan belső levél is, amely bizonyítja, hogy a sajtónyilvános események listáját tartalmazó Agenda nevű gyűjteményből évek óta szándékosan kihagyják a kormánypárti politikusok programjait, hogy a nem baráti médiumok ne tudjanak tudósítót küldeni az eseményekre.

Ez azért lényeges, mert a legtöbb sajtóorgánum évtizedek óta e gyűjtemény alapján dolgozik és dönti el, milyen eseményre szükséges tudósítót küldenie.

Az ügyeletes vezető szerkesztők által körbeküldött levelekben a másnapi események listája szerepel, és a kormánypárti politikusok programjai mellett az látható, hogy „MTI és M1 tudósító részvétele” szükséges, viszont „agendába nem kérjük”.

A Direkt36 a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) részletes kérdéssort küldött több, a cikkben megfogalmazott állításról is, ám érdemi válasz helyett azt a választ adták a portálnak, hogy a belső levelezés közzététele úgymond „üzleti titoksértésnek” minősül, ezért felszólították a Direkt36-ot, hogy ne hozza nyilvánosságra azokat, különben a közmédia bírósági úton követel majd elégtételt.

Havasi Bertalant és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is keresték, ám választ nem kaptak.

Tüntetést szervez az ellenzék a közmédiánál

Mint arról a Népszava az Egységben Magyarország pártjainak a Facebook-bejegyzései nyomán beszámolt, „Putyin, takarodj a köztévénkből!” mottóval tüntetést szervez az ellenék az MTVA Kunigunda utcai székházához. A pártok a magyar közmédia által terjesztett orosz háborús propaganda ellen tiltakoznak.

Mint arról a Media1 beszámolt, az MTI napokon át nem nevezte híradásainak címében háborúnak Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, hanem olyan szépítő kifejezést használtak mint hadművelet. Ez egyébként az orosz médiaszabályozással van párhuzamban, ahol jelenleg szankciókkal fenyegetik azon médiumokat, amelyek háborúnak nevezik azt, ami jelenleg folyik Ukrajna ellen.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */