fbpx
MTI

Eljárást kezdeményez az MTI-t utasítgató Orbán-kormány miatt a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának több tagja

A Közszolgálati Kuratórium három ellenzéki tagja megpróbál eljárást indítani a most kiszivárgott, az Orbán-kormány beavatkozásait alátámasztó bizonyítékok kapcsán.

Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három ellenzéki tagja szerint törvénytelen, hogy a kormány utasítgatja az MTI-t, ezért ki szeretnék vizsgáltatni a kialakult helyzetet – számolt be a Szabad Európa.

Az ellenzéki tagok azt is szeretnék elérni, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa is indítson eljárást az ügyben.

A portál szerint a Kuratórium tagjai a Direkt36 pénteken megjelent cikke miatt kezdeményeznék a vizsgálatot – az ügyről a Media1 is beszámolt.

Az ügy lényege, hogy olyan bizonyító e-mailek kerültek nyilvánosságra, amelyek alátámasztják, hogy az Orbán-kormány napi szinten avatkozik bele az állami hírügynökség működésébe, sokszor telefonon utasítgatják az ott dolgozókat. Tilos például módosítani a minisztériumi közlemények címét, de a szabály vonatkozik a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos, Orbán Viktor barátjának érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégre, az Opus Globalra is.

Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán.
Az MTI logója az állami hírügynökség főoldalán. Fotó: Kasza János / Media1

A Kuratórium három ellenzéki tagja a következőképp fogalmazott:

„az MTI nemrég elbocsátott, illetve még állásban levő munkatársai végső kétségbeesésükben fordultak a nyilvánossághoz. Hozzánk is eljuttattak egy levelet, melyben »a mindennapok munkáját immár teljesen átszövő cenzúráról, kézi irányításról« írnak. Továbbá »arról az agresszív propagandagépezetről, amely egy országot foszt meg attól az elemi jogától, hogy a közpénzből finanszírozott hírügynökség révén hiteles, a tényeken alapuló, sokoldalú, elfogulatlan, átfogó tájékoztatást kapjon a valóságról«. A levélírók kijelentik: »Az elmúlt tíz évben az MTVA és a Duna MSZ (Duna Médiaszolgáltató – megj. a szerk.) vezetői fokozatosan, egyre gyorsuló ütemben számolták fel a sajtószabadságot és a függetlenséget az egykori MTI-n belül«”

– írták, hozzátéve:

„»Ahogy sokan ebben az országban, valamennyien apró fogaskerekei voltunk, vagyunk a rendszernek, de folyamatosan próbáltuk érvényesíteni a szakmai szabályokat, sajnos egyre csökkenő sikerrel. Ezzel együtt ki előbb, ki utóbb az állásával fizetett a nyakasságért, és még mindig van vesztenivalónk (…) De nem magunkért emelünk szót, hanem a hírügynökségi munka becsületének visszaállításáért, azért, hogy a jövőben ne lehessen propagandacélokra használni a közszolgálati feladatokat ellátni hivatott nemzeti hírügynökséget. Állításaink egy részét bizonyítani tudjuk«”.

A kiszivárgó e-mailek tartalmáról itt írtunk részletesen korábban.

Frissítés

Itt az előterjesztés szövege

A kurátorok közül Debreczeni József a Media1-nek időközben elküldte az előterjesztést is, ez elérhető a Media1-en: Előterjesztés 2022-03_jav

Az elmúlt napokban az is borzolta a kedélyeket az MTI kapcsán, hogy mint arról a Media1 beszámolt, az MTI napokon át nem nevezte híradásainak címében háborúnak Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, hanem olyan szépítő kifejezést használtak mint hadművelet. Ez egyébként az orosz médiaszabályozással van párhuzamban, ahol jelenleg szankciókkal fenyegetik azon médiumokat, amelyek kimondják, hogy háború, ami jelenleg folyik Ukrajna ellen.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások