fbpx
Mártha Imre a HírTV adásában korábban.

Rövid idő alatt 6 pert nyert Mártha Imre a kormánypárti médiával szemben

A perek során arra is fény derült, hogy a kormánypárti médiumok manipulált fotókat is felhasználtak.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks égisze alatt megjelenő Metropol és Origo cikksorozatban próbálta lejáratni Mártha Imrét, a fővárosi közműholding vezetőjét – ám a két lap eddig összesen hat, első fokú ítélet szerint is manipulált képeket és valótlanságokat közölt Mártháról – számolt be a hvg.hu.

Mártha Imre még decemberben indított sajtóhelyreigazítási pereket a kormánypárti média ellen, és ebből már csak egy eljárásban nem született ítélet – Mártha ügyvédje a portálnak úgy fogalmazott, ebben is csak azért, mert a bíró megbetegedett.

A Fővárosi Törvényszéken hat különböző eljárásban hat különböző bíró által hozott ítéletek mindegyike azt állapította meg, hogy az Origo és a Metropol valótlanságokat közölt, és helyreigazítás közzétételére is kötelezték a lapokat.

Az ítéletek egyelőre nem jogerősek, a lapok fellebbezése esetén az ügyek a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhatnak.

Manipulált fotókat használtak

Az ítéletek szerint a két kormánypárti lap valótlanul állította, hogy Mártha ellen korábban úgymond büntetőeljárás volt folyamatban, de megállapították azt is, hogy a Metropol és az Origo által publikált egyes fotók eredetijein – szemben a lapok által közreadott fotókkal – „home office” felirat sem volt látható.

Ez azt jelenti, hogy a két lap manipulált fotókat közölt – még az ítélet megszületése után is.

Több ítélet is kitért arra, hogy a lapok azt is valótlanul állították, hogy Mártha munkaidőben posztolt szabadidős fotókat, valamint arra, hogy a lapok valótlan tényeket közöltek a vagyoni helyzetével kapcsolatban is. Valótlannak bizonyult az az állításuk is, hogy Mártha magánnyomozót fogadott fel, hogy ki juttatta el a privát képeit a sajtónak.

Ezzel védekeztek a lapok a perben

Az Origo és a Metropol azzal védekezett, hogy véleményeket közöltek,

de hivatkoztak a sajtó- és véleményszabadságra is.

Mindeközben az imént sorolt ügyekben valójában tényállításként közöltek állítólagos információkat – írja a hvg.hu.

Azzal kapcsolatban, hogy Mártha Imre az MVM élén bűncselekményeket követett volna el, bizonyítékul korabeli újságcikkeket mutattak be a lapok, ám még azokban is csak arról esett szó, hogy az MVM-mel összefüggésben indult eljárás, amit egyébként megszüntettek.

Arról szó sem volt, hogy Márthát gyanúsítottként kihallgatták volna.

Azt pedig, hogy Mártháé a balatonalmádi kikötő, úgy kívánták bizonyítani, hogy becsatolták a kikötőt üzemeltető Vitorláskikötő Zrt. alapító okiratát – ebből azonban kiderült, hogy Mártha Imrének közvetlenül és közvetlen 3,4 százalék tulajdonrésze van a cégben.

A cikkek kapcsán már rágalmazás bűncselekmény gyanúja miatt is nyomozást rendeltek el a Metropol ellen. Mártha azt is tervezi, hogy pert indít annak érdekében, hogy a lejáratásban részt vevő lapok kiadóit sérelemdíj megfizetésére kötelezzék – ezt közérdekű célokra fordítaná.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Mártha Imre a HírTV adásában korábban. Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások