fbpx
Metropol hirdetőoszlop

Nyomoz a rendőrség a Metropol című kormányközeli lapnál

Nyomozást indított a Metropolnál a rendőrség a Mártha Imrét lejárató cikkek kapcsán.

Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) vezérigazgatója rágalmazási pert indított a Metropol és az Origo ellen a róla írt lejárató cikkek miatt – írta a hvg.hu. Ehhez ki kell deríteni, hogy kik írták a cikkeket, valamint kik jelentették meg őket.

Az elmúlt időben több kormánypárti, főként a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks égisze alá tartozó sajtótermék is foglalkozott Mártha Imrével; az írások többnyire a Metropolban jelentek meg, és onnan vette át a többi kormánypárti médium. A cikkek középpontjában jellemzően a fővárosi közműcég vezetőjének vagyona és magánélete állt – utóbbi kapcsán magánéletéről és vele egy hajón tartózkodó nőről fotókat közöltek a beleegyezése nélkül.

Mint arról a Media1 beszámolt, Mártha már korábban bejelentette, hogy az ügyet jogi útra viszi.

A hvg.hu a vezető ügyvédjétől megtudta: a bíróság most nyomozást rendelt el a Metropol kiadójánál a Mártha Imre által, rágalmazás vádjával indított perben a feljelentő indítványa alapján.

A nyomozás célja, hogy kiderüljön, kik felelősek a Mártháról megjelent cikkekért A BKM vezetője az Origo.hu portálon megjelent cikkek miatt is rágalmazási büntető eljárást indított, ám ebben az ügyben még annak ellenére sem történt előrelépés, hogy a két beadvány egyszerre ment el.

Mártha Imre a HírTV adásában korábban.
Mártha Imre a HírTV adásában korábban. Fotó: YouTube / HírTV

„A nyomozás elrendelése még nem jelenti, hogy a bíróság megállapította volna, hogy bűncselekmény történt, de segít kideríteni az elkövetők személyét”

– nyilatkozta a portálnak Mártha ügyvédje.

A lapoknak kellene bizonyítaniuk

A sérelmezett cikkek az érintett szerint több ponton is tartalmaznak valótlanságokat, két állítás esetében pedig a rágalmazás is felmerül. Az egyik állítás, hogy Mártha Imre bűncselekményeket követett el – pedig még büntetőeljárás sem indult ellene. A másik állítás a vezérigazgató munkavégzésére vonatkozott, mondván alig dolgozik, munkaidejében a medencéjében szórakozik stb.

Az ügyvéd úgy fogalmazott, magánvádas büntetőeljárásokról van szó, ahol a Metropolnak és az Origónak azt kell bizonyítaniuk, hogy amit leírtak, az igaz.

A Metropol írásait elsősorban az Origo.hu vette át, amely olykor még inkább rágalmazó részekkel egészítette ki azokat. Mártha az ügyvédje útján mindkét laptól helyreigazítást kért, azonban ezekre a megkeresésekre még csak választ sem kaptak; ezért hamarosan sajtó-helyreigazítási pereket is indítanak.

Ezeken felül feljelentést fognak tenni személyes adattal való visszaélés miatt, mivel a cikkekben Mártha Imre engedélye nélkül olyan adatok jelentek meg, melyek az érintett személyes adatai megismeréséhez és biztonságos kezeléséhez, őrzéséhez fűződő jogot sértik. Az ügyvéd szerint megalapozott lenne egy személyiségi jogi per is, az viszont vélhetően évekig elhúzódna.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások