fbpx
Az Origo közterületi plakátja Budapesten

Jogerős: 2 milliós sérelemdíj megfizetésére kötelezte az Ítélőtábla az Origót, amiért ellopta egy kómában fekvő nő fotóját egy migránsozós cikkhez

Jogerős ítélet született nemrégiben abban a személyiségi jogi perben, melyet egy évek óta éber kómában fekvő nő, Katalin nevében indítottak hozzátartozói az Origót kiadó New Wave Media Group ellen, amiért a portál a kómában fekvő magyar nő képével illusztrálta egy migránsozós cikkét.

A jogerős ítéletről beszámoló 444 szerint az Origo még 2018 márciusában lopta el Katalin képét, amit egy Facebook-csoportból szedett le. Az Origo cikke egy nemi erőszakot elkövető francia migránsról szólt.

Az engedély nélkül felhasznált képet az Origo ugyan később eltávolította, de a történtek képernyőképekkel (screenshotokkal) igazolhatók voltak a bíróságon.

A Fővárosi Törvényszék korábban már megállapította, hogy az Origo megsértette a felperes személyiségi jogait, megvalósult a képmással való visszaélés és sérültek a felperes jó hírnévhez fűződő jogai, ezért 2 millió forint sérelemdíj és annak 2018. március 30. óta esedékes kamatainak megfizetésére, plusz a perköltségek megfizetésére kötelezte az Origo.hu kiadóját. A New Wave Media Kft. azonban fellebbezést nyújtott be és a kereset elutasítását kérte, illetve azt, hogy a sérelemdíjat mérsékeljék 100 ezer forintra. Az ügy ezután a Fővárosi Ítélőtáblára került. A Fővárosi Ítélőtábla azonban helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, maradt tehát a 2 milliós sérelemdíj, plusz kamatok és a perköltség.

Kirívóan súlyos magatartás

A Fővárosi Ítélőtábla megállapította:

„az alperes magatartásának felróhatósága kirívóan súlyosnak tekinthető. A cikk szerkesztőjének ugyanis tudnia kellett, hogy a cikk szövegében szereplő személy nem a felperes.Nem olyan képet használt fel, amelyet a korábbi cikkhez maga készített a felperes engedélyével, hanem azt a Facebook-oldalról töltötte le. Hivatásánál fogva pedig arról is tudomással kellett rendelkeznie, hogy a közösségi oldalakon található fényképek nem szabad felhasználásúak, ennek ellenére meg sem kísérelte a felperes előzetes engedélyének beszerzését. Kiemelt jelentőséggel bír az is, hogy az állapotánál fogva elesett, érdekérvényesítésében jelentősen korlátozott felperes környezete fokozottabban érintett a jogsértés hatásaiban.”

Még több hír található a Media1-en

Borító: Az Origo közterületi plakátja Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások