fbpx
A TV2 vezérlője

Egyszerre mondott fel a TV2 több adásszerkesztője – egy furcsa átállás miatt veszélybe kerülhet az adáslebonyolítás biztonsága

A Media1 információi szerint távozási hullám bontakozott ki az elmúlt napokban a TV2 Csoportnál. Sokan a cégnél maradók között is csak találgatnak, Pavel Stanchev vezérigazgató és Vilma Pavlova hr- és üzemeltetési igazgató miért erőltet február eleji határidővel egy olyan komplex technikai átállást, amelynek során a bevezetendő technológia jóval elmaradottabb, mint az eddig használatos, ráadásul a tesztidőszakban rengeteg probléma merült fel vele kapcsolatban. Többen úgy vélik: ha megvalósul a február 1-jéről február 8-ra elhalasztott átállás, könnyen veszélybe kerülhet a 14 csatornával rendelkező tévétársaságnál az adáslebonyolítás. Cikkünkből az is kiderül, mit reagált erre a TV2 vezetése a Media1-nek.

A Media1 információi szerint meglehetősen feszült a hangulat manapság a TV2 Média Csoport budapesti székházában a Róna utcában – olyannyira, hogy egyszerre mondott fel több adásszerkesztő, megelégelve nem csak azt, hogy rosszak az általános munkakörülmények a cégnél, de besokalltak attól is, hogy a vállalatvezetés épp mindenáron keresztül próbál vinni február elejére egy olyan komplex, adáslebonyolító modulból is álló vállalati szoftverrendszerre való átállást, ami sokkal kisebb tudású, mint amit eddig használtak a cégnél a TV2 Csoporthoz tartozó 14 tévécsatorna működtetésére. Úgy tudjuk, további távozások is várhatók.

A TV2 Média Csoport Róna utcai székháza Budapesten
A TV2 Média Csoport Róna utcai székházának homlokzata Budapesten
Fotó: Szalay Dániel / Media1

Ez a rendszer minden folyamat alapja a TV2-nél

Az átállásból adódóan már egy ideje számos kellemetlenséggel szembesülnek  a TV2 munkatársai, pedig a 14 tévécsatorna adása most még az eddigi rendszer segítségével készül.

Egy kiemelten fontos komplex televíziós vállalatirányítási rendszer cseréjéről van szó, amelybe betöltik például a reklámszpotok mellett műsorokat, illetve azok egyes részeit, valamint ez alapján történik különböző elszámolások, kimutatása elkészítése, figyelembe veszi a hazai és román média- és reklámjogi szabályozást és így tovább. Ha a rendszerben valami nem stimmel, a vezérlőben nem tudják, melyik bejátszás  vagy reklám következik, gyakorlatilag káosz alakulhat ki.

A TV2 működése szempontjából kritikus jelentőséggel bíró új szoftver előzetes bevezetési időszaka során a munkatársak rengeteg problémát és hiányosságot jeleztek a főnökségnek, a kiszivárgó információk és a munkatársak elmondása szerint a cégvezetés mégis görcsösen ragaszkodik a néhány nap múlva esedékes végleges bevezetéshez.

Márpedig a tét nem kicsi. Probléma esetén akár az adáslebonyolítás is veszélybe kerülhet. Egy TV2-s dolgozó azt nyilatkozta lapunknak, legutóbb február 1. volt a kitűzött végső átállási dátum, de azt még hajlandók voltak elhalasztani február 8-ra, de úgy érzi, ha a szoftvert a mostani állapotában teszik élessé 8-án, akkor ő maga 90% esélyét látja, hogy súlyos következményei lehetnek ennek, és akár az is könnyen előfordulhat, hogy például február 8-án időnként majd a 7-i adást kell ismételni a TV2 egyes csatornáin, vagy valamilyen hasonló probléma lép fel, például túlcsúsznak a 12 perces törvény által maximalizált óránkénti reklámidőn, és akkor a Médiatanács bírságolhat, vagy ennek ellenkezője, azaz esetleg nem kerülnek adásba bizonyos reklámok, és kompenzálni kell a reklámozókat.

A másik gond, hogy a munkatársak szempontjából már most megnőtt az egységnyi munka elvégzéséhez szükséges időráfordítás, magyarán a szoftver gyengeségei miatt többet kell dolgozniuk. A távozók részben ezt is elégelték meg.

Hiányzó control-c & control-v

Az ügyre közeli rálátással bíró, jelenleg is a TV2-nél dolgozó egyik beszélgetőpartnerünk elmondása szerint az új szoftver képességeire jellemző, hogy nem támogatja a másolás és beillesztésre szolgáló népszerű Control-C, Control-V billentyűkombinációt, amit a lecserélésre váró megoldás még támogatott. Ez szintén sok bosszúságot okoz az adásszerkesztőknek.

Értetlenül állnak Pavel Stanchev és Vilma Pavlova döntése előtt

A TV2 dolgozói közül többen értetlenül állnak az előtt, hogy Pavel Stanchev, a bolgár származású vezérigazgató és az általa a cégbe hozott ugyancsak bolgár Vilma Pavlova hr- és operációs igazgató miért ragaszkodik mindenáron ahhoz, hogy megtörténjen a szoftver bevezetése, amikor az egyáltalán nem igazodik a TV2 igényeihez, és a bevezetés visszalépés, nem pedig előrelépés.

Sokan azt sem értik, hogy Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. igazgatósági elnöke miért nem próbálja megfékezni Stanchevet és lebeszélni az átállásról. Egy beszélgetőpartnerünk reményét fejezte ki, hátha majd a cikket olvasva az elnök ezt megteszi.

Segítség a távolból

A TV2 Zrt. eddig egy magyar fejlesztésű Traffik 2. néven emlegetett vállalatirányítási megoldást használt, amihez helyben volt a terméktámogatás, így probléma esetén hamar, gyakran fél órán belül el tudták hárítani a problémákat, most viszont egy cseh eredetű szoftverre állnak át. Az új megoldás ráadásul magyarul sem tud, mint az eddigi, amelyet kifejezetten a TV2 igényeire fejlesztett egy magyar vállalkozás.

Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója a Televíziós Újságírók Díja gálán 2021-ben
Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója a Televíziós Újságírók Díja Gálán 2021-ben. Fotó: TÚD

Az elmúlt hónapokban a munkatársak számos alkalommal jelezték a TV2 vezetésének, hogy a bevezetni kívánt szoftver sokkal kevésbé hatékonyan működik, mint az eddigi, hosszú ideje használt kiforrott technológia, amivel képesek voltak összesen 14+2 tévécsatornát kezelni gond nélkül. Az új szoftverben például jóval nehézkesebb párhuzamosan kezelni a 14 adásmenetet, amelyek között eddig könnyen lehetett lépegetni a Traffik 2 szoftverben.

A munkatársak szerint az új rendszerre való végleges átállás kapcsán ez a pár napnyi halasztás sem sokat segít a helyzeten, és arra számítanak, hogy az új rendszer nem bír majd megbirkózni a feladattal.

„Mercedesből vissza egy Volkswagen Polóba”

Az egyik munkatárs a Media1-nek ahhoz hasonlította a helyzetet, mintha egyik napról a másikra egy Mercedes vagy BMW tulajdonosát arra kényszerítenének, hogy üljön át egy kisebb felszereltségű Skoda Fabiába, vagy egy Volkswagen Polóba.

Ráadásul a munkatársak betanítását is eléggé késve kezdik. Az oktatást a következő napokban, hétvégén próbálják megtenni, miközben egy olyan új rendszerről van szó, amin súlyos százmilliók múlhatnak, és már csak alig pár nap van az éles bevezetésig. A munkatársak azon is ki vannak akadva, hogy hétvégén van a betanítás.

„Bárhogy is reszelik, Skoda Fábiából sosem lesz Mercedes”

A munkatársaknak egyébként azt ígérték, hogy a szoftvert a gyártó még fejleszti az átállásig. Csakhogy a gond az, hogy szerintük bármekkora energiákat is ölnek most bele, egy Skoda Fábiából sosem lesz Mercedes.  Azaz sosem lesz ez a szoftvermegoldás olyan hatékony, mint az eddigi volt, nemhogy hatékonyabb nála. Akkor meg mi értelme az átállásnak.

A TV2-nél dolgozó egyik beszélgetőpartnerünk azt mondta: a TV2 vezérigazgatója óriási hibát követett el, mert nem csak az adásbiztonság kerülhet veszélybe, de már most járulékos kár keletkezett azzal, hogy nagy tudású tévés szakemberek távoznak az átállás kapcsán a médiavállalattól.

Informátorunk meglehetősen kritikusan fogalmazott:

„Több kollégám »síkideg« már egy ideje, mert hiába hívtuk fel a vezetés figyelmét arra, hogy ez a szoftver leginkább a kisebb, filmeket játszó televíziók számára lehet jó, de nekünk nem, a két bolgár vezetőnk képtelen ezt megérteni. 14 darab, a TV2 Csoporthoz tartozó és több esetben élő műsorokat is készítő csatorna mellett még a Life TV és az Ozone TV műsorainak kijátszásáért is felelünk. Ráadásul az átállással nem csak a cég pénzét kockáztatja most a vezetés, azáltal, hogy balul sül el az átállás, de a munkatársak számára is kellemetlenségeket okoz az egész” – fogalmazott a TV2 munkatársa.

A munkavállalókon csattanhat az ostor?

Az illető azt is mondta, komolyan tartanak a TV2-nél attól is, hogy ha február 8. után a szoftverrel gond lesz és emiatt elcsúszik az adáslebonyolítás, például több reklám kerül adásba, mint amit a jogszabály megenged, vagy épp valami lemarad, akkor a vezetés a munkavállalókon próbálja majd bevasalni az ebből adódó károkat fizetésmegvonással. Azzal próbálják nyugtatni magukat, hogy

„de szerintem nincs az a munkaügyi bíróság, amelyik azok után, hogy a dolgozók számos alkalommal írásban figyelmeztették a cégvezetést arra, hogy a munkaeszköz alkalmatlan a munkavégzésre, ne a beosztottak javára ítélne” – fogalmazott a TV2 munkatársa, aki azt mondta, az utolsó reménye az, ha Vaszily Miklós, a TV2 Zrt. elnöke értesül a szoftver körüli problémákról és rászól Stanchev vezérigazgatóra, mivel a vállalat nagytőkés tulajdonosának érdeke is ezt diktálná.

A Media1 TV2-s informátorai szerint egyébként további felmondások is lehetnek a következő napokban, hetekben – igaz, a távozók egy részét próbálja most a TV2 vezetése lebeszélni a távozásról.

Ezt reagálta a TV2 sajtóosztálya

A Media1 még szerdán megkereste a TV2 csoport sajtóosztályát is kérdésekkel. Többek között azt kérdeztük,

  • miért állnak át az eddiginél kisebb tudású szoftverre,
  • nem tart-e a cégvezetés attól, hogy veszélybe kerül az adáslebonyolítás biztonsága,
  • hogyan oldják meg a tömeges távozások kapcsán a kiesett munkaerő pótlását,
  • miért fontos ennyire az átállás, illetve miért nem a régi megoldást fejlesztették tovább,
  • mennyit fordítottak az átállásra eddig, igazak-e azok az információk, mi szerint 1 milliárd forint körüli összegről van szó?

A vállalattól a következő nyilatkozatot küldték a Media1 sajtóosztályáról pénteken:

„A TV2 Csoport egy független kereskedelmi televíziós vállalat, a belső folyamatok, döntések nem tartoznak a nyilvánosságra. Mivel a felvetései közül több is meglehetősen túlzó, ezért kivételesen mégis reagálnánk. Valóban zajlik több rendszerünk cseréje, fejlesztése, az Ön által említett traffik rendszeré is, mivel ezek organikusan növekedtek a csatornák bővülésével együtt, de már nem tudnak megfelelően kiszolgálni egy ekkora csatorna portfóliót. A bonyolult szervizelés és a különböző tulajdonú rendszerek kihívást jelentettek a mindennapi  összehangolt működésben és a hatékonyságban. Az új megoldás bevezetése természetes lépés a működésünk innovációjában, amihez jól bevált nemzetközi rendszereket vettünk alapul. Az új rendszert a paraméterei és a kiváló szolgáltatása alapján választottuk ki, ami több mint 25 éve működik, és több mint 300 csatornát futtat sikeresen 3 kontinensen (Európa, Észak-Amerika és Afrika). A rendszer automatizált megoldásokkal segíti a felhasználók napi munkáját és rendszeres ellenőrzéseket futtat, csökkentve az emberi hiba kockázatát. Általánosságban elmondható, hogy növeli az üzemeltetés és a rendszerkezelés hatékonyságát, valamint jelentősen csökkenti a rendszeres működési költségeket. Természetesen egy ekkora rendszer cseréje komplikált feladat, ugyanakkor az adásbiztonság elsődlegességét ez nem veszélyeztetheti. A beruházás költsége pedig töredéke az ön által említett összegnek.​”

További híreket talál a Media1.hu oldalon. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is.

Borító: A TV2 vezérlője. Fotó: Archív / TV2-sajtóosztály
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */