fbpx
bíróság, igazságszolgáltatás, bíró

Jogerősen pert nyert a Hintalovon Alapítvány a kormányközeli lapok ellen

Egyikük, az Origo a jogerős ítélet ellenére sem közölte egyelőre a helyreigazítást.

Tavaly októberben támadó jellegű állítások jelentek meg különböző kormányközeli lapokban a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványról. Az állítások lényege az volt, hogy a szervezet úgymond „gyerekvédelmi tevékenységbe bújtatott LMBTQ-propagandát végzett óvodákban”.

Miután az állítások valótlanok voltak, az álhírek közlése miatt az alapítvány először helyreigazítást követelt az érintett lapoktól, de miután ennek nem tettek eleget, a civil szervezet a pestisracok.hu, a vasarnap.hu, valamint a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) több lapja, a magyarnemzet.hu, a mandiner.hu és az origo.hu című oldalak ellen is sajtópereket indított. A pereket minden esetben az alapítvány jogerősen meg is nyerte – számolt be a Hintalovon alapítvány, mely az ítéleteket is közzétette.

A médiumokat arra kötelezte a bíróság, hogy tegyék közzé a valótlan állítások helyreigazítását a felületeiken, ennek viszont az alapítvány elmondása szerint az origo.hu a mai napig nem tett eleget.

Az alapítvány közlése szerint „a hazug állításokkal szemben a valóság az, hogy a gyermekvédelemben dolgozóknak és a 3. kerületi óvodákban dolgozó óvodapedagógusoknak szerveztünk átfogó képzést a gyermekvédelemről, a gyermekvédelmi irányelvek gyakorlati megvalósítási lehetőségeiről az Óbudai Önkormányzat felkérésére  egy konkrét szexuális visszaélési eset, egy óvodás gyerek bántalmazása kapcsán elindult folyamat részeként”.

Az Origónak például a következő helyreigazítást kellene megjelentetnie:

„Az origo.hu oldalon 2020. október 7-én megjelent »Óbudán már az óvodákban érzékenyít egy LMBTQ-szervezet« című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány LMBTQ-szervezet. Valótlanul híreszteltük, hogy gyermekvédelmi tevékenységbe bújtatták az LMBTQ- propagandát Óbudán. Valótlanul híreszteltük, hogy a Hintalovon Alapítvány jelenleg a Háttér Társaság a Melegekért szervezettel együtt a vidéki iskolákban terjeszkedik.A valóság ezzel szemben az, hogy egy gyermekvédelmi szakmai program indul Óbudán, ami a teljes gyermekvédelmi rendszert érinti. Az érintett szakmai szervezet, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nem LMBTQ-szervezet, és nem folytat lobbitevékenységet, hanem segítő és támogató szolgáltatást nyújt a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak, elsősorban gyermekbántalmazás kérdéseiben.”

Közzétett a Hintalovon Alapítvány egy táblázatot is, hogy milyen állításokat fogalmaztak meg róluk a különböző lapok, és ezekkel szemben mi volt a valóság:

A Hintalovon Alapítvánnyal kapcsolatban megfogalmazott állítások, és hogy ezekkel szemben mi a valóság.
A Hintalovon Alapítvánnyal kapcsolatban megfogalmazott állítások, és hogy ezekkel szemben mi a valóság. Forrás: Hintalovon Alapítvány

 

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások