fbpx
Kórházi ellátás a COVID-19 járvány idején: hivatalos fotó a Kormányzati Tájékoztatási Központ Facebook-oldaláról

Pert nyert a 444, nyilvánosságra kell hozni a visszatartott kórházi járványadatokat

A lap azért indított pert, hogy kiderüljön, hol, mikor, mennyi fertőzöttet ápoltak. Az ítélet egyelőre elsőfokú.

„Alapvető fontosságú adatokat tartott vissza az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a járvánnyal kapcsolatban” – mondta ki a Fővárosi Törvényszék az ügyben felperesként érintett 444.hu beszámolója szerint.

Az elsőfokú ítélet szerint a hivatalnak ki kell adnia napokra és kórházakra lebontva, hogy mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon 2020 szeptemberétől 2021 márciusáig. Egy másik eljárásban ugyanígy döntött a bíróság a március-áprilisi időszakkal kapcsolatban is.

A portál hozzátette: ezek az adatok nemhogy kórházanként, de még összesítve sem ismertek, ezeket a kormány csak néhány alkalommal, külön kérésre hozta nyilvánosságra (például, hogy egy-egy napon hány fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon).

A 444 kiemelte: az adatok birtokában tisztábban látható lenne az intenzív osztályok leterheltsége, és hogy milyen területi különbségek vannak ebből a szempontból.

Az OKFŐ azonban még fellebbezhet, elviheti az ügyet másodfokra, és akár a Kúriára is.

„Súlytalannak” nevezte a bíró az érvelést

A portál a szeptember-márciusi időszakról szóló perről írt részletesen, amelyben Takács Pétert, az OKFŐ főigazgató-helyettesét is meghallgatták.

A 444 még 2021. május 8-án, közérdekű adatigénylésben kérte ki a hivataltól a számokat, amire azután hetekkel később, május 24-én érkezett válasz, de csak annyi, hogy 45 nappal meghosszabbították a válaszadás határidejét.

Egy hónappal később, április 26-án egy egymondatos választ kaptak a főigazgatóságtól, amelyben arra kérték a portált, hogy keressék fel a koronavirus.gov.hu oldalt. Mivel a honlap egyetlen, a 444 által feltett kérdésre sem adott választ, a Magyar Jeti Zrt. tulajdonában álló híroldal bíróságra vitte az ügyet.

Erre reagálva a hivatal már beadott egy ellenkérelmet, amelyben azt állították, hogy a kért adatok egy része nincs meg náluk.

„A szerdán kihirdetett ítélet indoklásakor a bíró elfogadhatatlannak és rosszhiszeműnek nevezte a hivatal eljárását, a 45 napos határidő kihasználását pedig a visszaélésszerű joggyakorlás kategóriájába sorolta ebben az esetben” – áll a 444 tudósításában.

A bíró szerint az eljárás során világosan kiderült, hogy napi és kórházankénti bontásban is rendelkeznek a covidos betegszámokkal.

A beszámoló szerint ezt Takács Péter is elismerte a meghallgatásán, de a kórházankénti adatokról azt mondta: „(…) más kérdés, hogy tároltuk-e azokat, az én vezetésem alatt álló szervezeti egységben biztosan nem”.

Elmondása szerint a jelentések e-mailben érkeznek be a kórházaktól, és bár a titkárnőjét kellene megkérdezni az archiválás módjáról, szerinte az áprilisi-májusi adatok már nincsenek meg, egyszerűen törölhették őket. A bíró az ítélet indoklásakor „teljesen súlytalannak” nevezte ezt az érvet.

Ehhez képest a meghallgatás végén, amikor a bíró tételesen végigkérdezte az összes kért adatot, mindegyikről azt mondta, hogy nem áll rendelkezésre. (Kivéve az ágyak kihasználtságáról szóló részt, amire azt mondta, elérhető nyilvánosan.)

Volt, amitől végül elálltak

A 444 arra is kíváncsi volt, hogy hol, mikor, mennyi fertőzött halt meg. „Mivel nincs bizonyíték arra, hogy az OKFŐ valóban rendelkezik ezekkel az adatokkal, elálltunk a keresetnek ettől a részétől” – írták.

Takács szerint ők csak a betegszámok változását látják, azt azonban nem, hogy egy adott kórházban éppen mennyien haltak meg, vagy mehettek haza gyógyultan. Hasonlóan nem derül ki az ápoló-beteg arány változása sem.

Titkolózás járvány idején

Mint arról a Media1 beszámolt, a 444 szerkesztősége korábban a Koronavírus Sajtóközpontnak is többször írt levelet különböző, a járványhelyzettel kapcsolatos kérdésekkel, azonban ezekre sem kaptak választ. Ezzel egyébként a Media1 is így járt: hiába küldtünk kérdéseket, hogy teszteljük, érvényesül-e a sajtószabadság, válaszokat sohasem adtak kérdéseinkre.

Ezenkívül 28 magyarországi szerkesztőség, köztük a Media1 közösen írt nyílt levelet a kormányfőnek idén márciusban, hogy a kórházakban megfelelő körülmények mellett tudósításokat lehessen készíteni. A kérést Orbán Viktor és Kovács Zoltán is elutasította. A témáról beszélgettünk a kezdeményezés elindítójával a Media1 podcast- és rádióműsorában is.

A járványra hivatkozva a kormány egyébként jelentősen korlátozta az információszabadságra vonatkozó szabályokat. A járványra hivatkozva titkolják a Media1 elől azt is, hogy hány forint közpénzt emésztett fel Budapesten az MTV EMA gála, illetve rejtegetik a médiavállalat és a Magyar Turisztikai Ügynökség közötti szerződést.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Kórházi ellátás a COVID-19 járvány idején: hivatalos fotó a Kormányzati Tájékoztatási Központ Facebook-oldaláról
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások