fbpx
MTV EMA 2020

Változatos trükkökkel rejtegetik az MTV és az MTÜ szerződését

Immáron 106 napja, hogy hivatalos úton igényelte a Media1 a Magyar Turisztikai Ügynökség a Music Television televíziós csatornával az MTV EMA gála kapcsán létrejött szerződését. Az MTÜ a dokumentum tartalmának megismerését részben a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központéhoz is hasonló módszerekkel akadályozza. Újabb tanulságos történet az információszabadság és ezen keresztül a sajtószabadság aktuális hazai helyzetéről.

A Media1 még tavaly októberben közérdekű adatigényléssel fordult az állami finanszírozású Magyar Turizmus Ügynökséghez (MTÜ), mivel szerette volna megismerni az MTÜ az MTV EMA tévéshow kapcsán kötött szerződésének tartalmát.

Azonban az MTÜ a szerződés megküldésére irányuló kérelem teljesítése helyett, az információszabadságról szóló törvény szerinti 15 napos határidő lejártát követően, még tavaly november 16-án az adatigénylési határidőt először 15 nappal kitolta. Majd ezt követően 15 nap várakoztatás után, 2020. december 1-jén újabb levelet küldtek. Ebben az MTÜ már azt írta, hogy az adatigénylés teljesítését még további időre, 45 napra tolja ki.

Az MTÜ az újbóli halasztáskor arra hivatkozott, hogy amennyiben megküldenék az MTV EMA gálával kötött szerződést, akkor feltehetőleg az igényünknek az Információszabadságról szóló törvény (Infotv.) szerinti határidőben való teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné. Az igénylést magát  formálisan egyébként nem utasították el, így még lehetett abban reménykedni, hogy bár élnek azzal, hogy kihasználják a rendeleti kormányzással kitolt válaszadási határidőt, de végül  45 nap múlva csak megküldik a szerződést.

információszabadság
Fotó: Stock Images by Depositphotos

Mindenesetre mivel elképzelésünk sem volt arról, hogy egy szerződés megküldése, egy PDF fájl becsatolása – ami aligha igényelhet sok időt – miképp sodorná veszélybe az MTÜ védekezését a járvány ellen, illetve hogyan kerülne veszélybe ezáltal az intézmény közfeladatainak ellátása, egyrészt kértük továbbra is a szerződés másolatának megküldését, másrészt arra is rákérdeztünk ekkor, hogy milyen konkrét tényekkel igazolható a Magyar Turizmus Ügynökség azon állítása, hogy az MTVA EMA szerződésének megküldése veszélybe sodorná a védekezésüket, működésüket. Ez ugyanis elsőre mindenképp valótlannak tűnt.

Az újbóli levelünkre azután újabb két hónappal később, immáron idén, 2021. január 29-én érkezett válasz.

Már amennyiben tekinthetjük azt egyáltalán válasznak, hogy abban egyrészt egyetlen szót sem fecséreltek arra, hogy a szerződés megküldésével miként is került volna veszélybe az ügynökség koronavírus elleni védekezése, ahogyan azt korábban hivatkozták a határidő kitolásakor, másrészt a szerződést továbbra sem küldték meg, noha már az általuk kitűzött újbóli 45 nap is bőven lejárt akkorra.

Érkezett viszont ehelyett 3 bekezdésnyi szöveg a gála különleges, virtuális mivoltáról szóló marketing jellegű mondatokkal teletűzdelve olyan általános információkkal, hogy az hány országban volt látható, valamint becsatolták az Index.hu tavaly november 9-i írását, mely arról szólt, hogy koreai győzelem született az MTV EMA gálán, emellett a költségek kérdésére egyetlen mondatot szentelve azt állították, hogy a költségeket az MTV magára vállalta. (Adatigénylésünk benyújtásakor az MTV EMA oldalán még szerepeltették, hogy az MTÜ-s WoW Hungary weboldal a szponzora a budapesti tévés kapcsolásnak.) Végül tehát sem a kért szerződést, sem azt nem ismerhettük meg, miképp is sodorta volna veszélybe a hivatal működését és a COVID-elleni harcukat, ha megmutatják a szerződéses dokumentumokat, ahogyan azt még 2020 októberében kértük.

David Guetta Palvin Barbarával
David Guetta Palvin Barbarával
Fotó: MTV EMA

Mivel továbbra sem tettünk le arról, hogy az MTV EMA és az MTÜ közötti megállapodás tartalmát megismerhessük, a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, kíváncsian várva, hogy a kért közadatok eltitkolása, illetve az információszabadsághoz fűző, nemzetközi szerződések, valamint az alaptörvény által is garantált jogaink megsértése miatt a NAIH fellép-e az állami szervezettel szemben, illetve ezt mennyi idő múlva teszi meg.

Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak: Erre nincs jobb szövegünk?

Nagyot megy ma a sajtóban az a Facebook-bejegyzés, amelyet Hadházy Ákos országgyűlési képviselő hétfőn délelőtt tett közzé, és amelyben látszódik egy levelezés, amelynek során Müller Cecília országos tiszti főorvos arról érdeklődik a Nemzeti Népegészségügyi Központban dolgozó beosztottjainál, nincs-e jobb szövegük arra, miért akarja kitolni a Müller által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ 14 nap lejárta után 45 napra a honatya kérelmét, amellyel egy 17 milliárd forint értékű EU-s támogatást felhasználó projekt szerződéseinek adatait kérte ki, valamint azt, hogy biztosítsák részére, hogy betekinthessen a kapcsolódó szerződésekbe.

Müller Cecília
Müller Cecília beszél a koronavirus.gov.hu-n lévő videóban.

Müller azt is írta a munkatársainak, ne írják bele a válaszba indoklásnak, hogy a képviselő adatigénylése veszélyeztetné a COVID-19 járvány elleni védekezést, mint ahogyan az addigra a képviselőnek már elküldött üzenetben ott szerepelt, csupán hivatkozzanak arra, hogy a szabályozás lehetővé teszi a közadatok 45 napos teljesítését is. Müller Cecília így fogalmazott e-mailjében:

„Kedves Kollégák! Erre nincs jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen. Cili”

Müller Cecília levele a munkatársainak
Müller Cecília levele a munkatársainak
Forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Csakhogy mire az e-mailt Ciliként aláíró tiszti főorvos reagált a kollégáinak, a munkatársai már elküldték az elutasításról az eredeti e-mailt Hadházynak, benne a tisztifőorvos által kivenni kívánt hivatkozással, hogy azért nem adják át egyelőre az adatokat, mert az veszélyeztetné a vírusi elleni harcot.

A levélváltáson másolatként szerepelt Müller Cecília, aki vélhetően azt gondolta, ez a szöveg még csak vázlat, majd az erre adott válaszát úgy küldte el, hogy a képviselő is rajta maradt a levélen, így derült ki az egész történet arról, hogyan is működnek a dolgok a Nemzeti Népegészségügyi Központnál.

Hadházy most úgy véli, a nyilvánosságra került levelezés annak bizonyítéka, hogy a kormányzat és egyes hivatalai visszaélnek a koronavírus miatti helyzettel és a rendkívüli jogrenddel, indokolatlanul akadályozzák az információszabadság érvényesülését, illetve akár kifogásokat is gyártanak, ha valamilyen adatot el kell titkolni.

Ráadásul azért is tartja furcsának a politikus az egészet, mert az adatigénylés esetében nem közérdekű adatigénylőként, hanem országgyűlési képviselőként történt.

Az adatokat egyébként Hadházy szerint gyorsan, majdhogynem percek alatt lekérhették volna a projektmenedzsment rendszerből, ezért is tartja nonszensznek azt a hivatkozást, hogy az adatok kikérése veszélyeztetné a vírus elleni védekezést. Szerinte az, hogy az e-mailben Müller Cecília is ezen indok törlését kérte a kollégáitól, annak beismerése, hogy a neki küldött levélben szereplő hivatkozás nem valós. Úgy vélte, Müller Cecíliának egy ilyen levelezés napvilágra kerülése után le kellene mondania.

Hadházy képviselőtársa, Szél Bernadett ennél is tovább ment: a levél nyilvánosságra kerülése után közölte, hogy hivatali visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tesz Müller Cecília ellen:

„Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta – például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják –, hogy a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak.”

Mindkét ügy, az MTÜ és a tiszti főorvos ügyének alakulására visszatérünk még a későbbiekben.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások