fbpx
kórház, média, sajtó, orvosok

Média járvány idején – Vendégünk volt az Orbán Viktornak és az Operatív Törzsnek szóló, 28 szerkesztőség által aláírt nyílt levél elindítója

Pintér Bencével, az Ugytudjuk szerkesztőjével a Media1 műsorában részletesen is átbeszéltük annak a 28 szerkesztőség által aláírt nyílt levél elindításának körülményeit, amellyel az érintett médiumok a világjárvánnyal összefüggő tájékoztatás helyzetén akartak javítani, és amelyet a kormány pillanatokon belül elutasított. Az ügy tanulságai és ami mögötte van.

Pintér Bence, az Ugytudjuk.hu szerkesztője volt az ötletgazdája és szervezője annak a múlt héten publikált nyílt levélnek, amelyet 28 hazai szerkesztőség – köztük lapunk, a Media1 is – aláírt, azt kérve Orbán Viktor miniszterelnöktől és az Operatív Törzstől, hogy tegyék lehetővé, hogy az orvosok nevük vállalásával is elmondhassák a gondolataikat, valamint legyen egy olyan tájékoztató munkát végző ügyelet, mely folyamatosan válaszol az újságírók által közvetített kérdésekre, továbbá engedjék meg a médiának, hogy tudósíthasson a kórházakban kialakult helyzetről, ott a megfelelő szabályozás és az érintettek méltóságának figyelembevételével felvételeket készíthessen. (A nyílt levél és az aláírók listája itt található.)

Pintér Bence, az Ugytudjuk.hu szerkesztője
Pintér Bence, az Ugytudjuk.hu szerkesztője

Pintér Bencével átbeszéltük, mi váltotta ki a nyílt levél gondolatát, és szóba került az is, hogy miért hiányoznak egyesek az aláírók közül. A levél elindítója elmondta a személyes tapasztalatait is az Operatív Törzzsel és azzal kapcsolatban, mennyire végezheti szabadon a munkáját nem csak ő, de a többi újságíró is.

Átbeszéltük azt is, mi a helyzet külföldön, hogyan viszonyul más országokban a médiához a járványügyi vezetés. Nem csak arról esett szó a beszélgetésben, miért lenne fontos, hogy a média a jelen helyzetben is tudósíthasson, de néhány más kapcsolódó témát is érintettünk, köztük például a parlamenti tudósítók helyzetét is.

A Media1 műsorában szó esett arról is, hogy a nyílt levélben megfogalmazott kéréseket a kormány szinte azonnal  elutasította. (Pedig a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete is beengedné a médiát a kórházakba.) Pintér Bencétől a Media1 megkérdezte azt is, van-e már terve a folytatást illetően, vagy akkor most az egész annyiban marad-e ezzel.

A Media1 2021.04.05-i teljes műsora az alábbi lejátszó segítségével indítható, de akár le is tölthető.

Állítsa be a Media1.hu-t a kedvencei közé, iratkozzon fel a Media1 hírlevelére és RSS hírfolyamára, valamint kövessen bennünket a Facebookon és a Twitteren, hogy ne maradjon le az aktuális tartalmakról!

A Media1 műsorai visszahallgathatók podcastként a vipcast.hu-ról, továbbá a Spotify-ról, az iTunes-ról, a Google Podcasts segítségével, valamint tavaly óta sugározza azokat a Spirit FM rádió is.

További tartalmak találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások