Az Operatív Törzs mai rendkívüli sajtótájékoztatója

Koronavírus: Cenzúra az Operatív Törzs mai rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Koronainfón

A Media1 több kérdést is küldött több mint 25 órával ezelőtt írásban az Operatív Törzsnek, hogy teszteljük, érvényesül-e a sajtószabadság Magyarországon jelenleg, válaszolnak-e az újságírói kérdésekre a koronavírus világjárvány idején, azaz tisztességesen járnak-e el. Már a fenti címből is sejthető, mi történt, de azért elmeséljük a részleteket is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Ma, péntek délután 3 órakor egy tévéstúdióban tartotta napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-világjárvány (COVID-19) miatt az Operatív Törzs. A stúdióba a járvány miatt egyáltalán nem hívtak már újságírókat, pedig tegnap még a Koronainfót a média munkatársainak személyes jelenléte mellett tartották, méghozzá úgy, hogy az egyre súlyosbodó világjárvány idején is egyetlen, körbejáró közös mikrofont kellett használnia a média összezsúfolódni kényszerülő munkatársainak.

A mai sajtótájékoztató során bejelentették, hogy több száz kérdést kaptak tegnap óta az erre a célra kialakított [email protected] e-mail címre. Jelezték: a kérdéseket tipizálva, csoportosítva kezdik el megválaszolni, és nincs idő minden kérdésre.

Végighallgattam a sajtóeseményt, de azon végül alig néhány témát érintettek. Kérdést idéztek a BBC-től, a román Digi24-től, a magyar Blikktől, a 444.hu-tól, az ATV-től, az MTI-től, a Magyar Hírlaptól, a TV2-től, de például a Media1 tegnap nem sokkal 14 óra után, az e-mail cím megemlítésekor azonnal elküldött 3 téma köré épülő kérdéscsomagját nem érintették, nem válaszolták meg.

Több más szerkesztőség, például az RTL Híradó kérdéseire sem válaszoltak. Az egész sajtótájékoztató villámgyorsan, kevesebb mint 30 perc alatt ért véget, ebből pedig mindössze 12 perc jutott a felolvasott kérdésekre. Az nem világos, milyen alapon hagytak el kérdéseket. Ahogyan az sem érthető, hogy a több száz újságírói kérdésre miért mindössze 12 percet hagytak, azaz miért nem szentelnek több időt a kérdések tisztességes megválaszolására.

Az alábbi kérdéseket küldtük, az elektronikus térti vevény szerint 25 órája olvasták is, válasz mégsem jött

A Media1 kérdéseit egyébként az elektronikus térti vevény tanúsága szerint még csütörtökön 14:23-kor megkapták és elolvasták a Koronavírus Tájékoztató Központban, vagyis több mint 25 órája késlekedik a válasz egy járványügyi országos veszélyhelyzetben. Az efféle késedelem, illetve a cenzúra maga is veszélyes gyakorlat.

Ezek voltak a tegnap küldött, válasz nélkül hagyott kérdéseink

Lássuk, miket kérdeztünk meg a tegnapi e-mailben:

1. Mit szól hozzá az Operatív Törzs, hogy a főváros több forgalmas csomópontján, így a Nyugati-pályaudvarnál és Jászai Mari téri 4/6-os villamos megállójánál idős rikkancsok osztogatják a Lokál című napilapot, ezzel a személyes kontaktussal akár növelve is a járványveszélyt. Milyen intézkedéseket tett az Operatív Törzs, hogy a veszélynek önmagát és másokat is kitevő idős rikkancsok ezt a tevékenységet beszüntessék. Van-e jogi lehetőségük ennek megakadályozására?

Részletek itt: https://media1.hu/2020/03/18/megprobaltuk-felhivni-a-lokalt-a-koronavirus-vilagjarvany-ellenere-miert-idos-emberek-terjesztik-a-kormanyparti-napilapot/

2. Mit szólnak a legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség, a MÚOSZ nyilatkozatához, melyben sérelmezik, hogy az önök központja járványügyi közadatokat zár el, adatokat titkolnak el, és korlátozzák az újságírók által feltehető kérdések számát, nem biztosítanak kellő időt a kérdésekre, a tájékoztatóikon az újságírókat sértegetik sokszor érdemi válaszok helyett,

Személyesen is vállalják-e a felelősséget, ha netán később kiderül, hogy az eltitkolt járványügyi adatokkal a járvány további terjedéséhez is hozzájárultak?  Több jogász és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila is jelezte, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy a területi adatok személyes adatnak minősülnek és az  nyilvánosságra hozható lenne. A kérdésünk az is, hogy mitől tartanak, miért nem hozzák nyilvánosságra a területi adatokat?

3. Mi az oka annak, hogy a koronavírussal kapcsolatos figyelemfelhívó reklámszpotokat jellemzően csak a kormányközeli rádiókban hallhatjuk? Miért csak a kormányközeli rádióktól rendelték meg a vírus terjedésének lassítására hivatott, társadalmi célú reklámszpotok sugárzását? (Ilyen tájékoztató szpotokról van szó, mint ez itt alább.)

Pont az ellenkező módon kellene kommunikálni

Mivel a fenti kérdések közül egyetlen kérdésre sem érkezett válasz, sőt e-mailben sem válaszolták meg ezeket több mint 25 órája, felvetődik, hogy érvénybe léphetett, amit Belénessy Csaba, az MTI volt vezetője is ajánlott a kormány számára nemrégiben. Azt a valamit úgy hívják: cenzúra.

A helyzet több mint nyugtalanító egy világjárvány idején, amikor tiszta, őszinte és teljes körű tájékoztatásra lenne szükség, hogy az állampolgárok kellő tájékozottsággal rendelkezzenek, és ez alapján hozhassák meg a saját döntéseiket.

A kormányzat immáron bizonyítottan továbbra sem hajlandó kiállni és megválaszolni valamennyi felvetődő kérdést, annak ellenére, hogy már a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is határozottan felszólította őket arra, hogy ne így járjanak el.

Az Operatív Törzs egyébként nem először gyakorol cenzúrát. Múlt héten például az RTL Híradó riporterének kezéből szó szerint kitépték a mikrofont egy kérdés közben.

Molnár Eszter, az RTL Híradó riporterének kezéből kiveszik a mikrofont a koronavírusról szóló sajtótájékoztatón
Molnár Eszter, az RTL Híradó riporterének kezéből kiveszik a mikrofont a koronavírusról szóló sajtótájékoztatón

További hírek találhatók a Media1 oldalán.

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!