fbpx
Czeglédy Csaba

Újabb pert vesztett az Origo hírhamisításért

A felperes ismét Czeglédy Csaba volt, aki a róla a kormányközeli lapban megjelent súlyos valótlanságok miatt fordult eredményesen bírósághoz.

Czeglédy Csaba DK-s politikus, jogász azért fordult bírósághoz az Origo ellen, mert az a többi kormányközeli laphoz hasonlóan azt állította, hogy Czeglédy nem rendelkezik jogi szakvizsgával, nem lehetne ügyvéd. Ezt Budai Gyula fideszes politikus állításai alapján közölték a lapok.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, napokban született ítéletében megállapította, hogy az Origo valótlanul állította, hogy az derült ki az ügyvédi kamara Budai Gyulának küldött válaszából, hogy hamis papírral igazolta Czeglédy saját magának a szakmai gyakorlatot.

A bíróság a perbeli cikk egésze, illetve a beillesztett videó alapján megállapította, hogy az ügyvédi kamara nem adott Budai Gyulának olyan tájékoztatást, miszerint a felperes hamis papírokkal igazolta volna a jogi szakvizsgáját.

„Vagyis a kifogásolt közlemény egyértelműen valótlan tényállításokat tartalmazott, mert egyrészt a cikkben feltárt tényekből sem következik, hogy a felperes hamis papírokkal igazolta volna a szakmai gyakorlatát, másrészt ilyen vagy ehhez hasonló közlést az ügyvédi kamara levele nem tartalmazott. Az, hogy a felperes nem ügyvédjelöltként (hanem jogi előadóként) töltötte a jogi szakvizsgához szükséges szakmai gyakorlatát és ezért az ügyvédi kamara nyilvántartásában a gyakorlatára vonatkozó iratok nem állnak rendelkezésre, nem egyenértékű azzal, miszerint a felperes hamis papírral igazolta volna saját magának a szakmai gyakorlatát, és különösen nem jelenti azt, hogy mindezt a kamara levele tartalmazta volna.”

„A cikk tartalmából, illetve az abban található videóból, mely tartalmazta az ügyvédi kamara Budai Gyulának írt levelét, megállapítható, hogy az ügyvédi kamaránál azért nem állnak rendelkezésre a felperes szakmai gyakorlatára vonatkozó iratok, mert a felperes nem ügyvédjelöltként töltötte a szakvizsgához szükséges szakmai gyakorlatát. Emellett a kamara arról is tájékoztatta Budai Gyulát, hogy a felperes az ügyvédi nyilvántartásba vételéhez szükséges, jogszabály által megkövetelt iratokat csatolta. Mindebből semmilyen módon nem vonható le az a következtetés, hogy a felperes hamis papírokat használt volna fel a jogi szakvizsgájához, illetve, hogy ez a tájékoztatás az ügyvédi kamarától származott volna.”

A DK-s politikus, ügyvéd közösségi médiás oldalán, ahol az ítélet egyes részleteit közzétette, közölte, unja már, hogy állandóan bíróságra kell rohangálnia,

„mert nem tud leállni a Fidesz kézivezérelte »sajtó« a hazudozásban. Nem számít nekik semmi, mindent megtesznek – egyébként nem mellesleg az adófizetők pénzéből – egy párhuzamos valóság megteremtése érdekében.”

Az Origo által közölt valótlanság egyébként napokig szerepelt az Origo nyitóoldalán, és így sokan találkozhattak a jogsértő közléssel.

Az Érvénytelen lehet Czeglédy Csaba jogi szakvizsgája című írás miatt az Origót a bíróság helyreigazító közlemény publikálására kötelezte. A helyreigazítás szövegét legalább 30 napon át kell megjeleníteniük.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, valamint kövessen bennünket a Facebookon is!

Borító: Czeglédy Csaba a vtv műsorában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások