fbpx
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Vitát váltott ki Fekete-Győr András javaslata, amellyel távol tartaná a „propagandistákat” az újságírástól

A Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje azt javasolta, ne írhasson újságot az, aki rendszeresen és szándékosan, becsület sértésére alkalmas valótlanságokat közöl lejáratási célból. Többen – köztük a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke és a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója – sem értenek egyet ezzel a megoldással.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke néhány nappal ezelőtt egy Facebook-videóban beszélt arról, hogy eltiltaná a szakmájuktól azokat a propaganda-újságírókat, akik valótlanságokat közölnek és szándékosan rossz hírét keltik másoknak. A politikus szerint azért lenne szükség erre, hiszen például az Origo és a TV2 Tények munkatársai rendszeresen tesznek ilyesmit.

A HírTV adásában a kormányközeli KESMA tévécsatorna ezt úgy állította be, mintha Fekete-Győr jobboldali újságírókat tiltana el. A politikus egyébként később árnyalta ezt az elképzelést, és úgy nyilatkozott, hogy nem személy szerint ő tiltaná el a propagandistákat a szakmájuktól, hanem a bíróság.

Nem működik jól a sajtó-helyreigazítás rendszere

Fekete-Győr András a 24.hu-nak azt mondta, hogy szerinte azért lenne szükség a propagandisták tevékenységüktől való eltiltására, mivel az elmúlt négy évben a kormánypárti propaganda összesen 297 sajtópert veszített el valótlan tények közlése, mások emberi méltóságának, jó hírnevének, valamint becsületének megsértése miatt.

Számukra a hazugság, a lejáratás és az ebből következő sajtó-helyreigazítási perek nem rendszerhibát, hanem a működési elvet jelentik.

A lapnak a politikus kiemelte azt is, hogy szerinte a sajtó-helyreigazítás rendszere nem látja el a funkcióját, ugyanis a közpénzből működő médiumok könnyen kifizetik a perköltséget, és addig húzzák az eljárást, hogy a hónapokkal később közzétett helyreigazítás végül csupán minimális kompenzációt jelent.

A Momentum elnöke úgy valósítaná meg javaslatát, hogy a rágalmazás büntetőjogi tényállását kiegészítené egy olyan passzussal, ami lehetővé teszi a foglalkozástól való eltiltás büntetés alkalmazását arra a propagandistára, aki 1. másról, 2. politikai célból, 3. szándékosan, 4. a becsület csorbítására és 5. a közvélemény befolyásolására alkalmas, 6. valótlan tényt közöl.

Fekete-Győr szerint a hangsúly a szándékosságon van, mivel véleménye bárkinek lehet, azonban tudatosan hazudni tényekről már büntetendő dolog lenne.

A gyakorlati alkalmazása nehézkes lenne

Egy, a 24.hu által megkérdezett jogász arra hívta fel a figyelmet, hogy a rágalmazási per magánvádas eljárás, azaz a magánvádlónak kell indítványoznia büntetésként az eltiltást, amiről a bíróságnak kell döntést hoznia. Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy a szándékosság mozzanatát sem könnyű bizonyítani a bíróságon, miközben hivatkozni lehet bizalmas értesülésre és a forrásvédelemre is, ha egy rágalomnak ítélt információ eredetét kell megjelölni.

A vádakat tehát csak úgy lehetne bizonyítani, ha

  • a szerző bevallja a tárgyaláson a bűncselekményt,
  • a vád bebizonyítja, hogy a szerző politikai szereplő utasítására írta az anyagot
  • vagy ha esetleg maga a szerző nyilatkozik bemutatható módon a cikk megjelenése előtt arról, hogy politikai okok miatt írja meg azt.

Nem ért egyet az újságíró-szövetség elnöke a javaslattal

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke szerint a magyar média súlyos anomáliáinak okozóit nem elsősorban az újságírók közt kell keresni, noha nyilván van felelősségük az egyes szereplőknek is. Szerinte a közmédia Magyarországon törvénysértő módon működik, a napi gyakorlat nem felel meg a jogi szabályozásnak, ezért pedig rengeteg panaszt és feljelentést fogalmaztak meg eddig, érdemi hatás nélkül.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1

A MÚOSZ elnöke szerint az önmagában nem illegális, ha valaki pártsajtónak dolgozik, inkább azokat kell felelősségre vonni, akik az újságírók felett hoznak döntéseket. Szerinte képtelenség lenne, ha bármelyik politikai erő listázni kezdené, hogy ki írhat újságot, és ki nem. Hargitai hozzátette: az 1970-es éveket sem kívánja vissza, amikor pártjóváhagyás kellett az újságíráshoz.

Fekete-Győr felvetését a Népszava főszerkesztő-helyetteseként dolgozó Hargitai csak részben látja jogosnak és relevánsnak: egyetért azzal, hogy a hazai médiában zajló törvénytelenségek felelőseinek el kell számolniuk, viszont a politikus „megoldási javaslatát” rossznak tartja.

„Abban a pillanatban, hogy a magyar média hirdetési világa visszatér a piaci keretek és igények közé, a problémák egy része meg fog oldódni. Ha például nem lesz ekkora anyagi és jogi apparátus az egyes, ma kormányzatinak nevezett médiatermékek mögött, akkor legalábbis nem ilyen számban jelennek majd meg lejárató anyagok a Fideszt kritizáló politikusokról, ez biztosra vehető. Ahogy az is, hogy számos sajtótermék egyszerűen nem fog tudni életben maradni anélkül, hogy teljesen indokolatlanul feltöltsék állami hirdetéssel” – fejtette ki véleményét Hargitai.

A Mérték alapítója szerint a közpénz-milliárdok elzárása lehet a megoldás

Polyák Gábor egyetemi tanár, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója szerint egyelőre nem lehet túl sokat tudni a Momentum elnökének elképzeléséről. Szerinte ha valakit el is tiltanának, a fontosabb személyek biztosan megtalálnák a kiskaput a rengeteg platform közt.

Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?" című konferencián Pécsen 2019. november 6-án.
Polyák Gábor a „Newsreel, hogyan tanítsuk a jövő újságíróit?” című konferencián Pécsen 2019. november 6-án. Fotó: Meixer Fanni / Media1-archív

„Például Bayer Zsolt eltiltható lenne így? Dehogy lenne!” – mondta, majd azt is hangsúlyozta, hogy a tervezett rendelkezés alapján bárki, így a Fidesz politikusai is indíthatnának eljárást, ezért ez a javaslat akár visszafelé is elsülhet.

Polyák hasonlóan látja a hazai sajtó lehetséges jövőjét, mint Hargitai:

„Azt gondolom, hogy lesz öntisztulás, de ez nyilván választási eredmény függvénye is. A Fidesz médiája jelentős közpénz-milliárdok nélkül nem fenntartható, ha elzárják a közpénzcsapot, az önmagában komoly ütés lesz. Emiatt kell majd sokaknak új szakmát keresni, hiszen az aligha reális, hogy a kiesett állami hirdetésbevételeket majd Mészáros Lőrinc finanszírozza.”

Polyák összességében azt mondja, Fekete-Győr javaslata egyelőre egy teljesen előkészítetlen felvetés.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, hogy ne maradjon le a legfrissebb történésekről! Követhet bennünket a Facebookon és a Twitteren is!

Borítókép: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Forrás: YouTube/ ATV Magyarország
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások