fbpx
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke 2017-ben

Bírálta az Európai Bizottságot a MÚOSZ elnöke a Szabad Sajtó Napján

Hargitai Miklós a Szabad Sajtó Napja alkalmából, március 15-én adott interjút a Media1 rádió- és podcastműsorának.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

2021. március 15-én, az 1848-49-es szabadságharc és forradalom ünnepén, a Szabad Sajtó Napján is jelentkezett a Media1 műsora.

A sajtóünnep jó apropó volt arra, hogy felhívjuk Hargitai Miklóst, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökét, hogy a médiaszabadság aktuális helyzetéről beszélgessünk.

A műsor azzal indult, hogy bár ünnep van, ünnepelni mégis csak kevés ok van most, hiszen egyre rosszabb helyzetben van a magyar média.

Szóba került a napokban az Európai Parlamentben lezajlott vita a médiaszabadság magyarországi helyzetéről, és a beszélgetés előtt épp egy hónappal elnémított a Budapest FM 92,9 MHz, azaz a Klubrádió ügye is többször előkerült.

A frekvencia nélkül maradt, internetre szorított rádió kapcsán – amiről az adás előtt pár nappal derült ki, hogy nem kapja vissza a frekvenciáját pályázati úton sem – szóba került, milyen médiaszabályozást várna el a MÚOSZ Magyarországon.

A Klubrádió mellett más médiás ügyek is előkerültek, és eljutottunk oda, hogy vajon mi lehet az oka, hogy az Európai Bizottság évek óta aggodalmát fejezi ki a magyar médiahelyzet kapcsán, mégsem cselekszik érdemben, nem foglalkozik az előtte fekvő beadványokkal, amelyek az állami reklámköltéseken keresztül megvalósuló piactorzítást, vagy épp a KESMA (Közép-európai Média- és Sajtó Alapítvány) túlzott piaci koncentrációját kifogásolták.  Hargitai bírálta a Bizottságot a tétlenkedése miatt, de reményét fejezte ki, hogy a Bizottságon lévő egyre növekvő nyomás előbb-utóbb elvezet majd oda, hogy valami történik végre.

Hargitai Miklós a műsorban elmondta azt is, mit gondol Karas Monikáról, az NMHH Médiatanács elnökéről és az egész grémiumról.

Karas Monika, az NMHH elnöke
Karas Monika, az NMHH elnöke. Fotó: NMHH

A MÚOSZ elnöke ismertette a Szabad Sajtó Napján a legnagyobb újságíró-szervezet által kitüntettek névsorát és elmondta azt is, mit gondol az állami Táncsics-díjról.

A Media1 2021.03.15-i adása, benne a Hargitai Miklóssal készült közel egyórás beszélgetés a lenti lejátszóval meghallgatható, vagy akár le is tölthető!

Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére és Facebook-oldalára, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmakról! A Media1 korábbi műsorait ide kattintva hallgathatja vissza.

Borító: Hargitai Miklós. Fotó: MÚOSZ
Szóljon hozzá!