fbpx
Marsi Anikó, Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői és a Tényeket felügyelő Kökény-Szalai Vivien, a Tv2 hírigazgatója

A TV2 szerint bagatell tévedés valakiről többször azt állítani, hogy elítélték egy hatmilliárdos büntetőügyben, még ha nem is igaz

A TV2 hírműsora, a Tények több napon át azt híresztelte, hogy elítélték dr. Czeglédy Csabát, a DK jogászát egy hatmilliárdos büntetőügy kapcsán, holott nem történt ilyen. A tévécsatorna ügyvédje azzal mentegette a csatornát a bíróságon, hogy ez bagatell tévedés. A bíróság most ítéletet hirdetett az ügyben.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Demokratikus Koalíció (DK) jogászaként is ismert Czeglédy Csaba a Facebookon jelentette be, hogy pert nyert a TV2 Média Csoporttal szemben. Azt írta, a TV2 Tények című műsorának szerinte már az elnevezése is mulatságos, mivel

„úgy hazudnak, mintha muszáj volna nekik. Könnyen lehet, hogy ez a munkaköri leírásukban is szerepel, mint kötelezettség, mindenesetre láthatólag nem zavarja őket, hogy az ország fele már csak nevet rajtuk.”

Az ügy előzménye, hogy a Tények július 7-i esti, majd másnapi, július 8-i reggeli adásában azt állították egy hatmillliárdos összegű büntetőügy kapcsán, hogy Czeglédyt „elítélték”. Csakhogy a valóság az, hogy nem történt ilyen, mindössze vádemelés történt.

Czeglédy Csaba megemlítette, hogy a TV2, illetve jogi képviselője azzal próbálta mentegetni a történteket, hogy bagatell tévedés, nincsen különbség a vádemelés és az elítélés között.

A Fővárosi Törvényszék merőben máshogy látta a történteket. Az ítélet szerint

„az alperes (azaz a TV2 – megj. a szerk.) alaptalanul érvelt azzal, hogy a valótlan állítás lényegtelen tévedés, és azzal is, hogy a közlés nem alkalmas a felperesről kialakult kép negatív irányú befolyásolására, mert a valótlan állításnak a közlés tartalma szempontjából lényegi jelentősége van, a közlésben jelölt megbízási díjat kapó felperest 6 milliárdos költségvetési csalásért elítélt ügyvédként mutatta be, azaz mint elítélt bűnözőt.”

Fővárosi Törvényszék
Fővárosi Törvényszék Fotó: Media1

A lejáratni próbált Czeglédy közzétette az ítéletet is, amiből az is kiderül, hogy a TV2-nek 1 millió forint sérelemdíjat kell megfizetnie. A pénzt a DK-s ügyvéd egy frissen bejegyzett alapítványának, az Emberek Szolgálatában Alapítványnak fogja felajánlani. Ezenkívül a pervesztes TV2-re hárították a perköltséget és az ügyvédi díjat, ami összesen 110.000 Ft.

A TV2 Tények jogi képviseletét egyébként a Bajkai István nevével fémjelzett, Orbán Viktornak és családtagjának is dolgozó, Fidesz-közeli SBGK Ügyvédi Iroda látta el, míg Czeglédy-t a saját ügyvédi irodája, illetve dr. Borbély Boglárka képviselte.

A per jó hírnév megsértése iránt indult, tehát személyiségi jogi perről van szó.

A TV2 egyébként tavaly 2019-ben a legtöbb személyiségi jogi pert elvesztő médium volt a Fővárosi Törvényszék által korábban közölt adatok alapján.

Épp most született elmarasztaló ítélet a Figyelő, a 888 és az Origo kapcsán is, melyek Krekó Péter politikai elemzőről, a Political Capital igazgatójáról közöltek valótlanságokat.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: Marsi Anikó, Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetői és a Tényeket felügyelő Kökény-Szalai Vivien, a Tv2 hírigazgatója.
Szóljon hozzá!